Walls: "Le kell számolni a maradi baloldallal"

Manuel Valls francia szocialista miniszterelnök leszámolna a "maradi baloldallal", és a Szocialista Párt nevének megváltoztatásával egy új formációban egyesítene "valamennyi progresszív erőt".

"Le kell számolni a maradi baloldallal, azzal, amelyik még mindig ragaszkodik a meghaladott és nosztalgikus múlthoz, amelyet a marxista felettes én kísért" - fogalmazott a kormányfő a Le Nouvel Observateur című baloldali hetilap csütörtöki számában megjelenő interjúban, amelyből a lap szerdán részleteket közölt a honlapján.

Valls szerint "pragmatikus, reformer és republikánus" baloldalra van szükség. A miniszterelnök ezt egy nappal azután mondta, hogy a kormánypárt baloldalához tartozó képviselők nem szavazták meg a nemzetgyűlésben a jövő évi költségvetési tervezetet.

Valls felvetette az interjúban, hogy létre kellene hozni egy "közös házat, valamennyi progresszív erő részvételével", s támogatná a Szocialista Párt nevének megváltoztatását is.

A büdzséről tartott keddi nemzetgyűlési szavazás különösen feldühítette a végrehajtó hatalmat, miután a kormány gazdaságpolitikájával elégedetlen 39 szocialista képviselő, köztük a kormányból augusztus végén kilépett miniszterek, tartózkodtak a szavazáskor. 

"Ha valaki tagja a kormánytöbbségnek, vannak kötelezettségei. A költségvetési kérdés ilyen. Azaz nem teljesítették a kötelességüket" - vélte szerdán Stéphane Le Foll kormányszóvivő. 

Jean-Christophe Cambadélis, a kormánypárt főtitkára pedig siralmasnak és "nem lojálisnak" nevezte, hogy Aurélie Filippetti volt kulturális és Benoit Hamon volt oktatási miniszter is a tartózkodók között volt, pedig júliusban, kormánytagként még támogatták a kormányülésen a büdzsé tervezetét. 

Ők mindketten augusztus 25-én léptek ki a kabinetből, szolidaritásból Arnaud Montebourg gazdasági miniszterrel, aki azért kényszerült távozásra, mert nyíltan bírálta a kormány liberális gazdaságpolitikai irányváltását. 

Filippetti az I-télé hírtelevízióban azt mondta, hogy júliusban a tervezet kiadási oldalát támogatta, amelyről még nem szavazott a parlament, a bevételi oldallal, amely kedden a ház elé került, akkor sem volt elégedett. 

Ez utóbbit 266 igen szavazattal 245 nem ellenében, 56 tartózkodás mellett fogadta el a nemzetgyűlés. A teljes 2015-ös büdzséről a végszavazás novemberben várható. 

A vitatott költségvetési tervezetben a továbbra is népszerűtlen Francois Hollande elnök kormánya az Európai Bizottság nyomására 21 milliárd eurós megtakarítást tervez. A javaslat kereken 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre, amit a jobboldali ellenzék túlzónak tart. A kormány az államháztartási hiányt pedig csak a GDP-arányos 4,3 százalékra csökkentené, és elhalasztaná 2017-re a 3 százalék elérését. Ez a harmadik alkalom, hogy Párizs halasztást kér Brüsszeltől a deficitcsökkentéshez.

A kormánypárt baloldala szerint a "véletlenszerű" megtakarítások a legszerényebbeket fogják súlyosan érinteni. Benoit Hamon szerint "a köztársaság került veszélybe", mert a megszorítások miatt a közhatalom nem tudja ellátni a feladatát. A volt miniszter úgy véli, hogy 2017-ben, a következő elnökválasztáson "hatalmas demokratikus katasztrófa" várható a szélsőjobboldal előretörésével.

Szerző

A Gazprom Magyarországon is "állammá válik az államban"

A Gazprom orosz energetikai vállalat, amely Oroszországban "állam az államban", ezt a státust a jelek szerint Magyarországon is megkapja - vélekedett Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, az Európai Parlamenti (EP) zöldpárt frakciójának tagja szerdán Strasbourgban magyar újságíróknak adott nyilatkozatában, két minapi magyar törvénymódosítás kapcsán.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az előző napon olyan módosító indítványt nyújtottak be a földgáztörvényhez, amely "gyakorlatilag kivonja a Gazpromot a hatályos magyar jogszabályok alól a földgázvezeték-létesítés ügyében". A módosító indítvány - jegyezte meg - nem nevesíti ugyan az orosz céget, de egyértelműen "lex Gazpromról" van szó, mert ilyen vezetéképítési terv kizárólag a Déli Áramlat ügyében van.

"Most kerülőutat keres a kormány arra, hogy szemben az uniós ellenállással és a magyar jogszabályokat is fellazítva a Gazpromot kivételezett szereplővé tegye" - fogalmazott az EP-képviselő. 

A másik jogi változtatás, amelyet Jávor Benedek szóvá tett, az, hogy a múlt héten a Gazpromot mentesítették a földgáz tárolásának magyarországi szabályai alól.

"Ezekben a lépésekben annak a jelét látom, hogy a Gazprom Magyarországon állammá válik az államban, amelyre nem vonatkoznak sem a magyar törvények, sem az uniós előírások" - mondta a zöldpárti politikus, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök az oroszokhoz köti magyar energetikát. Ezek a módosítások - vélekedett - hosszú távon rendkívül súlyos következménnyel járnak Magyarország energiabiztonságára nézve. 

Jávor Benedek szerint nem lenne meglepő, ha az E.ON-tól drágán megvásárolt gáztározók tulajdonosi körében hamarosan felbukkanna a Gazprom.

Szerző

Rendőrök akadályozták meg, hogy lebontsák a barikádokat

Taxisofőrök kezdték bontani a negyedik hete lezárt hongkongi Mongkok útjain a tüntetők által elhelyezett akadályokat, hogy az utakat szabaddá tegyék, de a rendőrök ezt részben megakadályozták - jelentette szerdán a helyi online média.

A nagyrészt fa raklapokból és bambuszrudakból összetákolt akadályokat, szemetesvödröket és egyéb tárgyakat a taxisofőrök szövetsége szervezésében kezdték el begyűjteni, és egy teherautó platójára rakodni egy markoló segítségével. A taxisok önkényesen végre akarták hajtani az akadályok elbontására vonatkozó bírósági határozatot. A szövetség egy másik érdekvédelmi szervezettel közösen nyújtott be keresetet, és a városi felsőbíróság a napokban helyt adott ennek, elrendelte a szóban forgó útszakaszok felszabadítását.

A diákok kétségbeesetten hívtak erősítést az akadályok elbontásának megakadályozására. A rendőrség, előre látva a diákok és a taxisok összecsapását, a helyszínre vonult, és a felek között sorfalat állva, megakadályozta, hogy a taxisok befejezzék a bontást. A személyfuvarozók azzal fenyegettek, hogy ha a bíróság nem szerez érvényt a döntésének, súlyosabb lépésre szánják el magukat.

Hongkongban kedden első ízben ültek tárgyalóasztalhoz a helyi kormányzat képviselői és a választási reform kiszélesítéséért tüntető Foglald el a központot! mozgalom társszervezői, a diákszövetség vezetői. A tévében élőben közvetített kétórás véleménycsere lényegében nem járt eredménnyel, az álláspontok nem közeledtek. A kormányzati vezetők kifejezésre juttatták, hogy csak az alaptörvény keretei szerinti kormányzóválasztásra kerülhet sor 2017-ben.

A tüntetők egy része elégedetlenségének kifejezésére menetet hirdetett a kormányzó Leung Csun-jing házához, s estére már körülbelül kétszázan gyülekeztek ott a lemondását követelve. Mások a kormányzati épületekhez vonultak. Leung korábban többször is arra figyelmeztetett, hogy a területfoglaló mozgalom felett már senkinek nincs egyértelmű befolyása, és utalt arra, hogy "a hongkongiak érdekeit szem előtt tartva" az utak előbb vagy utóbb történő felszabadítására készülnek.

Peking vissza-visszatérően azt hangoztatja, hogy Hongkong ügye belügy, a helyi kormányzat és annak első embere pedig bírja a központi kormány bizalmát. A szárazföldi kínai média káoszt emleget, a törvényesség és a rend visszaállításának mielőbbi szükségességét sürgeti, és becsapott diákokról ír, akik könnyen válnak "külföldiek bábjaivá".

A Kínai Kommunista Párt ifjúsági szövetsége mindeközben mikroblogján közvélemény-kutatásba kezdett arról, hogy a hongkongi megmozdulást támogató helyi hírességeket, neves színészeket, zenészeket miként lehetne "büntetni" a szárazföldi Kínában. A javaslatok között van a bojkott, a közlési tilalom és internetes megjelenéseik törlése. Az érintettek közé tartoznak például Csou Jün Fat és Anthony Vong színészek. Őket a Foglald el a központot! művészeinek aposztrofálták. A 90 milliós tagságot számláló kínai KISZ felhívására rövid időn belül több mint 200 ezren adták le online voksukat.

Szerző