Előfizetés

Meztelenek és egyéb képek

A Fotóhónap2014 fesztivál debreceni nyitórendezvényeként Máthé András fotóművész különleges kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők szerdától a debreceni Kölcsey Központban.

A Meztelenek és egyéb képek című tárlat egyik felében fiatal és idősödő női aktokat mutat be a szerző, másik felében pedig penészedő, rothadó háztartási hulladékokról készült művészi képeket.

"A kiállítás együtt mutat be szép és csúnya testeket, vonzó és taszító témákat" - vallott a tárlatról az alkotó, Máthé András.

A Debreceni Fotóklub 60 éves vezetőjét köszönti ez a kiállítás - mondta a szerdai megnyitón Szentei Tamás, a polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője, aki emlékeztetett arra, hogy Máthé András 1993-ban, a fotóművészek közül elsőként kapta meg a Debrecen kultúrájáért díjat.

Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke felidézte, hogy szövetségük ez év őszén tizedik alkalommal rendezi meg a Fotóhónap2014 fesztivált, amelynek sorában országszerte 61 fotókiállításon csaknem kétszáz alkotó mutatkozik be.

Szavai szerint a fotóhónap jelentős helyszíne lett Debrecen, ahol Máthé András képeit november 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők, de a helyi fotóklub további két programmal - egy kiállítással és a debreceni fotográfia értékeiről rendezett beszélgetéssel - is hozzájárul a rendezvénysorozat sikeréhez.

Meghalt Bretus Mária

Elhunyt Bretus Mária táncművész, a Pécs Balett alapító tagja, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára - közölte a társulat és a főiskola szerdán az MTI-vel.

A Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művészt hosszan tartó súlyos betegség után 71 évesen, kedden érte a halál - tájékoztattak közleményükben.

Bretus Mária pályáját 1960-ban kezdte a Pécsi Balettnél, Eck Imre legendás társulatánál. Vezető szólistaként már pályakezdőként a Pécsi Balett repertoárjának legszebb, legfontosabb női szerepeit táncolta, amellyel elnyerte a közönség szeretetét és kivívta a szakma elismerését.

"Csodálatos tehetsége, kiváló szerepformáló ereje, művészi érzéke és technikai tudása a társulat meghatározó egyéniségévé tette, legkiemelkedőbb alakításait, Az iszonyat balladája, A csodálatos mandarin, a Felszállott a páva, a Carmina Burana, a Carmen, a Salome, és egyebek mellett a Szentivánéji álom című előadásban nyújtotta" - mutattak rá.

Hozzátették: Bretus Mária huszonöt éven át volt a Pécsi Balett meghatározó művésze, nyugdíjazását követően pedig ugyanolyan tehetséggel és elhivatottsággal dolgozott a Magyar Táncművészeti Főiskola tanáraként is.

Művészi pályájának befejezését követően 1988 és 1992 között elvégezte a főiskola klasszikus balettpedagógus szakát, s 1990-ben tanársegédi státuszban kezdte meg oktatói pályáját, amelyen gyorsan haladt felfelé, 2000-ben főiskolai tanár, hetvenedik életévét követően professor emerita lett - jegyezték meg.

Kitértek rá, hogy Bretus Mária több cikluson keresztül volt az intézmény klasszikus balett tanszékének vezetője, az országos tananyag egyik kidolgozója. Zórándi Máriával, a főiskola egykori rektorával együtt A balett-technika alapjai címmel írta  meg az alapgyakorlatok Vaganova rendszeren alapuló metodikájának egyik legismertebb hazai jegyzetét. Táncpedagógiai munkássága elsősorban a néptánc szakirány klasszikus balettképzésére irányult.

Bretus Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola a saját halottjának tekinti - olvasható a közleményben.

Elhunyt Keresztény Béla

Elhunyt Keresztény Béla, a Szélkiáltó együttes tagja. Az egyik legjobb hazai népzenei csapat zenésze élete 61. évében, hosszú betegség után kedden halt meg.

"Mindig hálás szívvel fogunk gondolni rá, mert pályája során minden területen nagyon sokat tett az együttesért. Sajnos nem érhette meg a Szélkiáltó 40. évfordulóját. Utoljára szeptember 20-án játszottunk együtt Pécsett a Sétatéren, a Pécsi Napok alkalmából" - írta a zenekar honlapján Fenyvesi Béla, a Szélkiáltó tagja.

 Mint a bejegyzésben olvasható, Keresztény Béla 1954. január 7-én született Mosonmagyaróváron. Itt vé­gez­te ál­ta­lá­nos iskoláit is, majd a helyi gimnázium matematika-fizika tagozatán érettségizett 1972-ben. A Pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett dip­lo­mát, ahol annak idején a szintén verseket éneklő Marcipán együttesben játszott. 1981 óta volt tagja a Szélkiáltónak, énekelt, ritmushangszereken és gitáron játszott.

A Szélkiáltó 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból. Az akusztikus hangszereken énekelt verseket előadó együttesben Lakner Tamás hegedül, gitározik és mandolinon játszik, Fenyvesi Béla gitározik, tamburicán és blockflötén játszik, Rozs Tamás pedig csellón és gitáron, emellett mindannyian énekelnek. A Szélkiáltó Keresztény Bélával 1983-ban kategóriájában megnyerte a Magyar Televízió Ki Mit Tud? című vetélkedőjét. Eddig tizenöt önálló lemezt készítettek.

A zenekar idén jelentette meg legutóbbi lemezét Hymnus a borhoz címmel, amelyen borverseket zenésített meg. Az együttes idén ünnepli 40. születésnapját, ebből az alkalomból december 13-ára a pécsi Kodály Központban szerveztek jubileumi koncertet, amelyre a Kaláka együttest és a Pannon Filharmonikusokat is meghívták.

"Szoktak minket párhuzamba állítani a Kalákával, és valóban nagyon sok minden közös bennünk, hasonló hangszereken játszunk, szemléletmódunk azonos, egyforma alázattal nyúlunk a versekhez. Igaz, ők jóval ismertebbek nálunk, ami régebben foglalkoztatott minket, de hosszú évek óta már nem. Hogy a Szélkiáltó nem tudott annyi emberhez eljutni, az nyilván a vidéki létünkből is adódott, meg mi nem csak a zenélésből élünk, számunkra ez inkább örök szerelem, a Kalákánál a folyamatos jelenlét, a koncertek, a promóció jóval fontosabb" - mondta korábban Lakner Tamás az MTI-nek.