Rekordszámú letelepedő az EU-ban

Publikálás dátuma
2014.10.23. 14:08
Illusztráció/Thinkstock
Közel két és fél millió (egészen pontosan 2,36 millió) nem uniós állampolgár kapott tartózkodási engedélyt az Európai Unió huszonnyolc tagállamában a 2013-as esztendőben. Ez 12,5%-os emelkedést mutat az előző évhez képest. 

Bármilyen ellenszenves a brit kormány idegenellenes demagógiája, annyi tény, hogy a letelepülők közül messze legtöbben náluk, az Egyesült Királyságban kértek és kaptak tartózkodási engedélyt: több mint 724 ezren. A második helyen sokak meglepetésére Lengyelország áll 274 ezer letelepülővel. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy a „küldő országok” listáját Ukrajna vezeti, onnan költöztek át a legtöbben, 237 ezren az EU-ba. Közülük sokan a közeli és dinamikusan fejlődő Lengyelországot választották. (Ez csak a legális tartózkodási engedélyt kérők száma).

A harmadik helyen 244 ezer fővel Olaszország áll, míg a bevándorlás ügyét oly hangosan felpanaszoló Spanyolország csak a hatodik helyen van 196 ezer letelepülővel. (Igaz, Görögország mellett ott a legnyomasztóbb a munkanélküliség.) Hazánk 2013-ban egészen pontosan 16 833 tartózkodási engedélyt állított ki EU-n kívüli állampolgároknak. (A kettős állampolgárságot kapott magyarok és nem magyarok nincsenek benne ebben a számban.) Ez harmada a Csehországban kiadott engedélyeknek, de közel négyszerese a szlovákiai adatnak.

Ukrajna után a legtöbben Indiából érkeztek (200 ezren), míg a harmadik helyen az Egyesült Államok áll. 2013-ban több mint 171 ezer amerikai kért és kapott tartózkodási engedélyt valamely uniós tagállamban, közülük 42 ezren tanulni jöttek a kontinensünkre.

Témák
EU emigráció

Ismét behatolót fogtak a Fehér Háznál

Publikálás dátuma
2014.10.23. 11:00
Fehér Ház Washington DC/Thinkstock
Őrkutyák fogtak el egy fiatalembert, aki szerda este átmászott a Fehér Ház kerítésén az elnöki rezidencia északi pázsitjára - közölte az amerikai elnök biztonságáért felelős Secret Service.

A Fehér Ház környékét több órára lezárták, a behatolót, 23 éves, a marylandi Bel Air-be való Dominic Adesanyát kórházba szállították.  A történtekről készült videofelvétel tanúsága szerint a fehér rövidnadrágot viselő férfi az őt körülvevő ügynökök előtt felhúzza a testén az ingét, azt bizonyítva, hogy nincs nála fegyver, és közben rúgásokkal próbál távol tartani egy kutyát. (A Fehér Házat belga juhászokkal őrzik, a két kutyát az elszenvedett sérüléseik miatt állatorvosnak kellet ellátnia.)

Adesanya indítékait egyelőre nem ismertették. A férfinak mintegy 20 métert sikerült megtennie a kerítésen belül. Washingtonban, mint máshol is az Egyesült Államokban, a kanadai parlamentben szerdán lezajlott lövöldözés nyomán megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket.

A fehér házi incidens alig több egy hónappal azt követően történt, hogy szeptember 19-én egy Omar González nevű veteránnak, a zsebében egy összecsukható késsel, a fegyveres őrök mellett elsprintelve sikerült bejutnia az az épület ceremoniális Keleti termébe. Az eset, valamint több más nyilvánosságra került mulasztás miatt, amelyek miatt az elnök élete veszélybe kerülhetett volna, távoznia kellett Julia Piersonnak, a Secret Service első nő igazgatójának, aki mindössze másfél évet tölthetett el hivatalában. Helyére átmenetileg Joseph Clancy 2011-ben leszerelt volt különleges ügynököt nevezték ki, aki korábban a szolgálatnak az elnök biztonságáért felelős részlegét irányította.

A héten egyébként egy szövetségi bíró elhalasztotta a 42 éves González vád alá helyezését, mert kételyek merültek fel a behatoló épelméjűségével kapcsolatban.

Szerző

Szándékosan a tömegbe hajtott egy autós Jeruzsálemben

Szándékosan a tömegbe hajtott egy autós szerdán Jeruzsálemben, majd megpróbált futva elmenekülni. Az izraeli rendőrség lelőtte a feltételezhetően palesztin merénylőt, aki kocsijával kilenc embert gázolt el. Egyikük, egy csecsemő belehalt sérüléseibe.

A merénylő nem halt meg, és állapota nem életveszélyes. Eszméleténél van és egy jeruzsálemi kórházban ápolják.       

A férfi egy zsúfolt vasútállomásnál hajtott a tömegbe - közölte a rendőrség.     

A három hónapos csecsemő egy babakocsiban volt a gázoláskor. További ketten súlyosan megsérültek, négyen viszont csupán zúzódásokat szenvedtek. 

A Hamász tévécsatornája szerint a merénylő Abed el-Rahman Saludi kelet-jeruzsálemi lakos, aki már töltött büntetést izraeli börtönben a Hamásszal ápolt kapcsolatai miatt. 

A Hamász külföldön élő szóvivője, Husszein Badrein üdvözölte a merényletet és a „megszállás bűneire”, és az „Al Aksza mecset elleni zsidó invázióra” adott természetes válasznak nevezte azt. 

A szerda esti merénylet helyszínénél a jeruzsálemi villamos az 1948 és 1967 közötti határon épített főúton közlekedik, ott ahol abban az időszakban egy betonfal választotta el egymástól a város akkor Jordániához tartozott keleti arab, és Izraelnek jutott nyugati részét. 

A gyalogosok közé hajtó autó a város egyik keleti, arabok lakta negyede felől érkezett.

Szerző