Lakóházakat is veszélyeztetett a belvíz

Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók Somogyban az eső okozta károk elhárításán: a délutáni órákig udvarokba, pincékbe betört vizet szivattyúztak, utakra dőlt fákat távolítottak el és állatokat is mentettek.

Egy kaposvári és egy nagyatádi pincében is méteres magasságban állt a víz, egy felsőmocsoládi lakóház pincéjében álló két és fél méter magas víz az épület állagát is veszélyeztette. A tűzoltók ezeken a helyeken szivattyúkkal távolították el a vizet, csakúgy, mint Barcson egy lakóház udvarából, ahol húsz centiméter magasan állt a víz - adta hírül a katasztrófavédelem Somogy megyei szóvivője.

Vésén az esővíz melléképületekbe tört be, Igalban homokzsákokkal védtek meg egy gazdasági udvart, a vizet kanalas kotrógéppel és kéziszerszámokkal vezették el. Előbbi helyen nyulak, utóbbin sertések kerültek veszélybe a szomszédos telekről, illetve a domboldalról lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz miatt. 

Babócsán a Rinya utca végén ideiglenes védművet építettek a tűzoltók, Potonyban, ahol a Korcsina csatorna kilépett a medréből és a víz egy mélyebben fekvő lakóházat veszélyeztetett, a Boróka Mentőcsoport 350 homokzsákkal és két szivattyúval védte meg az ingatlant.

Szerző

Mégsem lesz újraszámlálás Salgótarjánban

Helybenhagyta a Nógrád megyei területi választási bizottság határozatát a Fővárosi Ítélőtábla, így jogerőre emelkedett a salgótarjáni polgármester-választás eredménye. A bírósághoz Székyné Sztrémi Melinda, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje fordult azért, hogy számlálják újra a szavazatokat, de kérelmét a bíróság alaptalannak ítélte.

Az ügy előzménye, hogy a salgótarjáni helyi választási bizottság október 13-án állapította meg a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának eredményét. A határozat ellen Székyné Sztrémi Melinda, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje fellebbezést nyújtott be a Nógrád megyei területi választási bizottsághoz, kérve a polgármesterjelöltekre és egyéni választókerületi jelöltekre leadott szavazatok újraszámlálását. 

A jelölt fellebbezésében azzal érvelt, hogy az eredménymegállapítást követően a szavazatszámláló bizottságokba delegált tagok több helyen szabálytalanságot jeleztek, amelyek - véleménye szerint - befolyásolhatták a választás eredményét, figyelemmel arra is, hogy az első és második legtöbb szavazatot kapó polgármesterjelölt eredménye között mindössze 50 szavazatkülönbség volt, az érvénytelen szavazólapok száma pedig 257 volt. A politikus 15, aggályosnak tartott esetről, illetve szavazóköri eredménymegállapító jegyzőkönyvvel kapcsolatos észrevételről is beszámolt a fellebbezésében.  

A területi választási bizottság október 17-én bírálta el a fellebbezést, és alaptalannak ítélte. A területi választási bizottság helybenhagyta a helyi választási bizottság eredménymegállapító döntését, és megállapította: a fellebbezésben foglaltak sem külön-külön, sem összességében nem bizonyítanak olyan, választási eljárásba ütköző cselekményt, amely megalapozná az újraszámlálást. 

Székyné Sztrémi Melinda ezt követően bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához, kérve a szavazatok újraszámlálását. A Fővárosi Ítélőtábla szerdán bírálta el a jogorvoslati kérelmet és állapította meg, hogy a felülvizsgálati kérelem nem alapos. A tábla erről szóló végzését pénteken tette közzé internetes oldalán. 

Az ítélőtábla szerint a jogorvoslati kérelem hivatkozásai nem igazolták sem a szavazóköri eredményt megállapító döntések törvénysértő voltát, sem a szavazóköri eredmények összesítésére vonatkozó szabályok megsértését. A bíróság elé tárt bizonyítékok alapján az sem volt igazolható, hogy - ahogy a kérelmező állította - a szavazatszámláló bizottságok, illetve a helyi választási bizottság "felkészületlenül" látták volna el a feladataikat, vagy "kaotikusan" működtek volna. Arra pedig adat sem merült fel, még valószínűsíthetően sem, hogy a szavazatok érvénytelennek minősítése nem a törvényben előírtaknak megfelelően történt volna. 

Az ítélőtábla megítélése szerint az a végeredmény, hogy a két jelölt között 50 szavazat volt a különbség, önmagában nem tette indokolttá a választókerületben leadott valamennyi szavazat újraszámlálását. Mindezek alapján az ítélőtábla szerdán helybenhagyta a területi választási bizottság határozatát. 

Salgótarjánban Dóra Ottó, az DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület-ST közös jelöltjeként a polgármester-választáson 5376 szavazatot szerzett, ezzel a voksok 42,88 százalékát szerezte meg. A Fidesz-KDNP által jelölt Székyné Sztrémi Melinda ötvennel kevesebb, azaz 5326 szavazatot szerzett a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Szerző

Félnek bejelentést tenni a munkavállalók

Sok munkavállaló bizalmatlan a munkáltatói jogsértések jelzésére szolgáló visszaélés-bejelentési rendszerrel, ami még nem terjedt el széleskörűen, bár a vonatkozó jogszabály idén januárban hatályba lépett.

A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda tájékoztatása szerint a visszaélés-bejelentési rendszerek lehetővé teszik a munkavállalók részére, hogy kifejezetten egy erre kialakított rendszeren keresztül – akár anonim módon is – bejelentést tegyenek a munkáltatóval kapcsolatban tudomásukra jutott jogsértésekről. A bejelentéseket a munkáltató köteles kivizsgálni és amennyiben a vizsgálata során visszaélésre derül fény, megfelelő intézkedéseket kell alkalmaznia.  

A munkáltató megbízhat a rendszer üzemeltetésével, a bejelentések fogadásával és kezelésével egy erre szakosodott külső szakértőt, bejelentővédelmi ügyvédet is. Rendkívül fontos a bejelentő adatainak bizalmas kezelése, hiszen a bejelentővédelmi rendszer lényegét kérdőjelezné meg, amennyiben a bejelentő adatai, illetve a bejelentések tartalma hozzáférhetővé válhatna a munkatársak számára.     

„A kialakított rendszernek a legteljesebb védelmet kell biztosítania, a titkosított jelentéseket a munkáltatónál kizárólag az illetékes személyek tudják megnyitni. Eddigi tapasztalataink szerint egy megfelelően kiépített bejelentővédelmi rendszer alkalmas arra, hogy a lényegi problémákat tárjon fel és elősegítse a vezetőség részére a feltárt visszásságok megoldását még azt megelőzően, hogy az nagyobb problémává nőné ki magát." - tette hozzá a közleményben Balogh Tamás, az iroda ügyvédje.

Szerző