Hétfőtől lehet pályázni a hűtőgépcsere-programra

Hétfő nulla órától lehet benyújtani a pályázatokat az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra.

A háztartásigép-gyártók szervezete, a CECED Magyarország Egyesülés az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében emlékeztetett, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szeptember 25-én hirdette meg az Otthon Melege Programhoz kapcsolódó felhívást, amelyre a pályázatokat november 30-ig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet benyújtani.
A pályázatok csak elektronikus úton, a pályázati portálon, a https://uszt-hgcs.hu oldalon keresztül adhatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu portálon.

A pályázatot eredetileg a nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak hirdették meg, de az NFM később módosította a feltételeket, és úgy döntött, minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemélynek lehetővé teszi a részvételt a programban.

A pályázatok benyújtása régiónként és pályázói körönként eltérő időszakokban lehetséges. A nyugdíjas és nagycsaládos pályázók előnyt élveznek azzal, hogy nekik a pályázás lehetősége korábbi időpontban nyílik meg. A régiókban a források népességarányosan vannak elosztva.

Összesen 627,1 millió forint állami támogatás áll rendelkezésre, amelyből új, magas energiahatékonyságú hűtő vagy fagyasztó vásárolható. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának maximum 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 ezer forint, A++ és A+++ energiaosztályú gép választása esetén pedig maximum 35 ezer forint.

A háztartásikészülék-cserével minimum 10 százalékos energia- vagy minimum 20 kilogramm/év szén-dioxid-megtakarítást kell elérni - közölte a CECED Magyarország Egyesülés.

A háztartásigép-gyártók szervezete egyúttal felhívta a figyelmet a pályázati tanácsadó oldalra, a www.csereprogram.hu portálra, ahol regisztráció nélkül is hozzáférhetők a pályázáshoz szükséges információk.
Az oldalon közzétett táblázat szerint elsőként a Budapesten és Pest megyében élők nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak nyílik meg a pályázat.

A pályázat indulásának alkalmából a CECED Magyarország tagvállalatai olyan családoknak segítenek új, energiatakarékos készülékekkel, akik még a támogatással együtt sem tudnak új hűtőt vásárolni. A felajánlott 20 korszerű hűtőt és fagyasztót az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el családsegítő intézményeivel kapcsolatban lévő rászoruló családoknak.

Szerző

Milliárdokat bukhat sok multi

A folyamatos nemzetközi nyomás eredményeként megszüntetik a "Double Irish"-ként elhíresült adótervezési lehetőséget, amelynek segítségével főleg amerikai gyógyszeripari és technológiai vállalatok spóroltak meg több milliárd dollárnyi adót - hívja fel a figyelmet a Ryan amerikai adótanácsadó cég.

A "Double Irish" onnan kapta a nevét, hogy ahhoz két ír cégre van szükség. Azt az ír szabályok adta lehetőséget használja ki, hogy az Írországban bejegyzett cégek adózási szempontból más államban is rendelkezhetnek illetőséggel - ismertette Békés Balázs, a Ryan régiós vezetője a cég közleményében.

Ebben a struktúrában a szellemi termék tulajdonjogával rendelkező ír cég egy adóparadicsomban (például Bermudán) lehet adórezidens. Jogdíj ellenében ez adja használatba a jogokat a másik ír cégnek, amely a szellemi terméket értékesíti. Utóbbi az ebből származó nyereség után már a 12,5 százalékos ír adót fizeti ugyan, de adóalapját előbb csökkenti a szellemi termékért fizetett jogdíjjal, tehát a tényleges adófizetési kötelezettsége jóval alacsonyabb lesz. Az adóparadicsomban illetőséggel rendelkező cég viszont az ír szabályok alapján már nem lesz adóköteles.

Ezt a megoldást kihasználva számos globális gyógyszer- és technológiai cég folyatta keresztül egy dupla ír struktúrán a különböző szellemi termékei hasznosításából eredő jogdíj bevételeit, amivel globális szinten is több milliárd dollárnyi adót takarítottak meg. Egyes kimutatások alapján csak a Google több mint 10 milliárd dollárnyi jogdíjat fizetett ki a bermudai illetőségű ír cégének, de a Facebook vagy VMware is két milliárd dolláros nagyságrendben realizált így adómentes bevételeket.

A nemzetközi nyomás és az agresszív adótervezés elleni egyre határozottabb fellépés azonban odáig vezetett, hogy az ír kormány bejelentette: bezárja azt a kiskaput az ír jogszabályokban, amelyek lehetővé teszi a "Double Irish" struktúra működését. Az ír pénzügyminiszter javaslata értelmében a jövőben minden Írországban bejegyzett cég ír adórezidensnek minősül és jövedelme után Írországban is fog adót fizetni. Ez a változás az ír szabályozásban nem jár majd automatikusan azzal, hogy a Google vagy az Apple holnaptól megszünteti az eddigi struktúráját, hiszen egy hat éves átmeneti időszak alatt 2020-ig kell átalakítani működésüket, ami sok szakértő szerint is indokolatlanul hosszú.

"Ebből is látszik az agresszív adótervezés elleni fellépés Janus-arcúsága: az országok egyrészt szeretnének megfelelni a nemzetközi nyomásnak, de továbbra is abban érdekeltek, hogy kedvező szabályaik révén magukhoz vonzzák a külföldi befektetőket. Az ír kormány ezért is dolgozik egy olyan új megoldáson, amely kedvező adózási lehetőségeket biztosítana a szellemi termékek Írországon keresztül történő hasznosítására. Azt remélik ettől, hogy a dupla ír megoldást alkalmazó cégek többsége működési struktúrájának kényszerű átalakítása után is Írországban marad" - fejtette ki Békés Balázs.

Szerző

Az őszi szünetben is érvényes a gyermekek biztosítása

 Az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás egész évben, így az őszi szünetben is érvényes - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Kommunikációs Főosztálya.

Közleményükben jelezték, a biztosítás nemcsak az iskolában vagy óvodában, hanem az otthon, az utcán, kirándulás közben, nyaraláskor, bel- és külföldön szerzett sérülésekre is vonatkozik.

A biztosítási védelemben - kormányrendelet alapján - 3 éves koruktól 18. életévük betöltéséig részesülnek a magyar állampolgárok. A szolgáltatás automatikusan jár jelenleg mintegy 1,6 millió gyermeknek és fiatalnak, díja az államot terheli - közölte az NFM.
Hozzátették, hogy a biztosítók az elmúlt években több száz millió forintot fizettek ki a károsultaknak. Tavaly csaknem 14 ezer kárigényt teljesítettek, az esetek döntő többségében csonttörések miatt.

A szülők az idei évre közbeszerzés alapján kiválasztott szerződött partner, a Groupama Garancia Biztosító honlapján tájékozódhatnak a kárigény bejelentéséről és érvényesítéséről - tájékoztatott a minisztérium.

Szerző