Orosz kápolnák az Északi-sarkvidéken

Publikálás dátuma
2014.10.27. 06:32
Tapasztalt katonákat vezérelnek az északi-sarki támaszpontokra FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Miközben a szovjet múlt feltámasztásáról cikkezik a világsajtó Oroszországgal kapcsolatban, a szovjet múlttal meglehetősen szembenálló tendenciákat is felfedezhet az olvasó, ha az orosz újságokat vagy hírportálokat böngészi.

Akár jelképesnek is tekinthetjük, hogy az Északi-sarkvidék két szigetén az ott állomásozó orosz katonák befejezték két kápolna felépítését.

Nemcsak ők lehetnek elégedettek, nyilván elégedett ezzel a kormány is, hiszen Dmitrij Bulgakov, védelmi miniszter-helyettes szükségét érezte, hogy a nagy eseményről személyesen számoljon be az újságíróknak.

A történethez tudni kell, hogy tavaly ősszel jelentette be Vlagyimir Putyin, hogy Oroszország újra megnyitja katonai támaszpontját az Északi-sarkvidéki Új-Szibériai-szigeteken.

1993-ban vonultak ki onnan, az orosz elnök szavaiból azonban kiérződött, hogy az akkori döntést nem tartja helyesnek, hiszen ez egy nagyon fontos pont az északi-tengeri útvonal birtokba vételéért. Elhangzott olyan hivatalos nyilatkozat is, hogy "mindörökre visszatértünk az Északi-sarkvidékre".

Nos ez a visszatérés azzal kezdődött, hogy az Északi Flotta egységei, élükön az atommeghajtású Nagy Péter rakétacirkálóval megérkeztek Kotyelnyij-szigethez, ahová a sarkvidéki katonai repülőtér számára üzemanyagot szállítottak.

Folytatódott a műholdas távközlési berendezés felállításával és a szálláshelyek kiépítésével. Aztán gyorsan eljutottak a kápolnák építéséig.

A védelmi miniszterhelyettes beszámolt arról az újságíróknak, hogy négy helyre terveznek kápolnát: a Kotyelnij, a Vrangel és a Smidt-szigetre, valamint a Ferenc József-földre.

Olyan helyekre, amelyek közel fekszenek a kaszárnyákhoz. A jégsapkával fedett Smidt-szigeten és a 150 kilométer hosszú Vrangel-szigeten a munka már befejeződött, a kereszt is felkerült a kupolákra, végeztek a belső díszítésekkel, és helyükre kerültek az ikonok is.

A Kotyelnij-szigeten és a jegesmedvék, rozmárok, sarki rókák lakta Ferenc József-földön lerakták a kápolnák alapjait és a munkát az év végére befejezi a feladattal megbízott Nyugati katonai körzet brigádja.

E brigád munkáját tapasztalt katonák, tengerészek és a Keleti katonai körzet egységei segítik. A védelmi miniszterhelyettes minderről úgy számolt be, mintha egy rendkívül fontos hadműveletről lenne szó, amelynek jelentőségét nem lehet alábecsülni.

A pravoszláv egyház nem most először szerepel az Északi-sarkról szóló hírekben. Már 2004-ben történelmet írt azzal, hogy - mint ezt a hivatalos orosz hírügynökség akkor világgá kürtölte - karácsonyi szertartást tartott egy északi-sarki kutatóállomáson.

Ebben az időben fektették le annak a templomnak a beton alapzatát is, amelynek alkotórészeit a Vavilov akadémikusról elnevezett hajón szállítottak ide. "Az aranyozott pravoszláv kereszttel díszített kupola az első, amelyet az idelátogató elsőnek meglát a tájon" - adták hírül annak idején.

2008 sem maradt esemény nélkül az északi-sarkvidéken: vallási szertartást tartott Ignatyij petropavloszki és kamcsatkai vallási vezető. Megtörtént még az is, hogy a sarki Jeges-tengerbe bocsátottak egy emlékeztető kapszulát Kirill moszkvai patriárka szavaival.  Ezeknek a szimbolikus eseményeknek nemcsak az egyház, hanem a hatalom is megkülönböztetett jelentőséget tulajdonit.

Ami egyrészt azt bizonyítja, hogy a Kreml igényli a pravoszláv egyház szellemi támogatását, sőt támaszkodni akar rá, másrészt az egyház ehhez partner, teljes mértékben igyekszik szolgálni a mindenkori hatalmat. Megtette ezt a szívességet a cárnak és megteszi Putyinnak is.

Ennek az együttműködésnek meg vannak az árnyoldalai. A Novije Izvesztyija című moszkvai napilap terjedelmes cikket szentel annak, hogy az utóbbi időben mind gyakrabban tapasztalható az egyházi aktivisták durva nyomulása.

Beavatkozásuk a kulturális életbe azzal a következménnyel jár, hogy ismert zenei együttesek koncertjeit lehetetlenítik el, bemutatókat mondatnak le, rajtaütésszerű ellenőrzéseket tartanak kiállítótermekben. A társadalmi elégedetlenség ellenére mindennek gyakorlati következménye soha nincsen.

Pravoszláv aktivisták a "Jézus Krisztus szupersztár" előadását is megpróbálták félbeszakítani Szentpéterváron. A legutóbbi esetek közé tartozik a Cannibal Corpse Nyizsnyij Novgorod-i koncertjének megszakítása és moszkvai fellépésük megakadályozása.

Az ügyészséghez fordultak az együttes dalszövegeinek az ellenőrzése érdekében. A Slayer együttes fellépését is blokkolták.  Számos esetben a hívők érzékenységére, máskor egyszerűen "technikai okokra" hivatkozva lehetetlenítik el olyan csoportok műsorait, amelyeknek a zenéjét túl nehéznek és komornak ítélik.

Külföldi együtteseket sem kímélnek. Akadt rá példa, hogy amikor a közönség nem volt hajlandó elhagyni a betiltott előadás helyszínét, akkor kihívták a rendőrséget.

A színházi világ sem maradt érintetlen. Akadt olyan eset, amikor az aktivisták felrohantak a színpadra előadás közben, hogy "megvédjék" a színészeket Isten haragjától.

Krasznodarban egy az emberi testről szóló kiállítás ellen tiltakoztak, elérve, hogy megbírságolják a szervezőket arra hivatkozva, hogy információikkal kárt okoztak a gyerekeknek.

A hatóságok közreműködésével a pravoszláv aktivisták megakadályozták az "Icons Peterburgban" című  kiállítás megnyitását is. Számos alkalommal, mint például a "Jézus Krisztus szupersztár" esetében, az erőszakos fellépést fenyegető hangú levelek előzték meg.

Mindebből arra a következtetésre jut a Novije Izvesztyija című lap, hogy a vallási szervezetek és a művészet konfliktusa állami szintre emelkedett Oroszországban.

Szerző

Számlázóprogram és Trade Controll

A bizonylatolási fegyelem erősítését és a gazdaság fehérítését szolgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium számlarendelete - erősítette meg szombati közleményében a könyvelők által amúgy ellenérzéssel fogadott intézkedés lényegét a tárca. November 15-től kiszűrhetővé válnak a visszaélésre alkalmas szoftverek, ugyanis ha egy vállalkozó október 1-je előtt is használt számlázó programot, akkor azt eddig az időpontig be kell jelentenie. Ha ez után kezd el számlázó programot használni, akkor azt 30 napon belül be kell jelentenie az adóhatóságnak. 

A minisztérium az adótörvényben ígért változások újabb részletét is feltárta egy tegnapi bejelentésével, miszerint Európa szerte is példaértékűen ellenőrzi majd a termékek előállítását, kereskedelmét. Felállítja az úgynevezett Trade Controllt (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert), amelynek célja az áruk valós útjának nyomon követése, és az, hogy Magyarországon ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. A részletek ugyan még kidolgozásra várnak, ám a régiós szintű áfacsalások (kissé megkésett - a szerk.) visszaszorítására hatékony eszköz lesz az új ellenőrzési módszer - hangzott a minisztérium újabb ígérete.

Szerző

Kastély és költemény Turán

Publikálás dátuma
2014.10.27. 06:27
FOTÓ: Népszava
A különleges helyszínek felfedezői számára igazi csemege a turai Schossberger kastély. Egy apró, de valódi Loire-völgyi kastély vár ránk, ötven kilométerre a fővárostól.

Nemcsak a kastély, hanem története is mesébe illő. Építtetője, Schossberger Zsigmond neves kereskedőcsalád sarja volt a XIX. század végén. A család, Schossberger Lázár és fia, Vilmos Simon a Felvidékről települt Pest városába, ahol gabonakereskedelemmel foglalkoztak. A kiegyezés után a család már a leggazdagabbak közé tartozott a fővárosban. Az 1880-as években bekapcsolódtak a cukoriparba és lerakták a hazai cukorgyártás alapjait. Zsigmond alapította a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankot.

A pesti székhely mellett, vidéki nyári szállásként vásárolták meg a turai birtokot. A kastély grandiózus terveit Ybl Miklós készítette éppen akkor, amikor az Operaház tervezésére is megbízást kapott. Nem véletlen, hogy a két épület sok tekintetben hasonlít egymásra. A csodálatos környezetben a Loire-menti kastélyok mintájára épült fel a sok toronnyal és kéménnyel díszített épület. Mindezt hatalmas park, ősfák vették körül. A kastély körüli szabálytalan alakú - most még elvadult - parkot valamikor fákkal szegélyezett utak hálózták be. Ezek mentén kis kerti építmények álltak és a régi elbeszélések szerint ez a park Magyarország domborzatát formálta meg.

A kastély ma is látogatható egyénileg és csoportosan is. Megközelítése is egyszerű: az M3-as autópályáról Tura-Bag lehajtójánál, Galgahévíz és a kerékharaszti kijáratnál kell lehajtani. A látvány különlegessége megéri a kitérőt!

Szerző