Előfizetés

Korrupciós-ügy: Polt Péter megkereste az amerikai legfőbb ügyészt

Publikálás dátuma
2014.10.27. 17:26
Fotó: Népszava
Polt Péter hivatalosan is megkereste az Egyesült Államok legfőbb ügyészét, illetve az amerikai nagykövetséget a kitiltási botrány miatt. A magyar legfőbb ügyész a korrupcióra utaló adatok átadását kérte - írja a vs.hu.

A legfőbb ügyész a diplomáciai botrány miatt megkereste Eric H. Holdert, az Amerikai Államok legfőbb ügyészét, illetve André Goodfriendet, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét - írta a VS-nek küldött válaszában a Legfőbb Ügyészség.

Eszerint Polt az érintett üggyel kapcsolatban minden olyan adat átadását kérte, amelyet a jogszabályok lehetővé tesznek. Az ügyészség a válaszában külön kitért arra, hogy nem az úgynevezett jogsegély kérelem alapján kérték az iratok átadását, ezt az eljárást ugyanis csak folyamatban lévő büntetőügy esetén lehet alkalmazni. 

Az amerikaiak által felvetett korrupció gyanú miatt nem folyik büntetőeljárás. Feljelentést nem tett sem az amerikai fél, sem bárki más. Az ügyészség kitért arra is, hogy vizsgálatot folytatottak az elmúlt napokban, ennek során nem találtak olyan "nincs olyan folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügy, amellyel konkrétan azonosítani lehetne olyan eseteket, amelyekre a kitiltások vonatkozhatnak".

A teljes cikket itt olvashatja.

Letette esküjét Gőgös Zoltán

Publikálás dátuma
2014.10.27. 17:07
MTI Fotó: Kovács Tamás
Letette képviselői esküjét hétfőn az MSZP-s Gőgös Zoltán, aki Botka László szegedi polgármestert váltja a szocialista frakcióban.

Az ellenzéki képviselő mandátumát a Ház egyhangúlag, 155 igen szavazattal igazolta.

Gőgös Zoltán az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP országos listáján jutott be az Országgyűlésbe. Tavasszal Botka László szerzett listás mandátumot, azonban mivel újraválasztották Szeged polgármesterévé, az új összeférhetetlenségi szabályok miatt le kellett mondania képviselői helyéről.

Az országgyűlés képviselők létszáma ezzel 198-ra nőtt.

Megvannak az aláírások - vizsgálhatják a NAV-ot

Elegendő aláírást gyűjtött össze az LMP, hogy a parlamentben kezdeményezhesse a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) működését vizsgáló bizottság felállítását - jelentette be Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elmondta: a kezdeményezést az MSZP és a Jobbik frakciójának szinte valamennyi tagja, öt LMP-s, valamint három, az Együtt-PM-hez és egy, a Liberálisokhoz tartozó független képviselő írta alá.

Schiffer András közölte: ha igaz, amit Horváth András, az adóhatóság volt alkalmazottja állít, akkor a láncolatos áfacsalások résztvevői éves szinten körülbelül ezermilliárd forinttal károsítják meg az országot. Hangsúlyozta, hogy korábban is kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállítását, de akkor a kormánypártok arra hivatkoztak, hogy konkrét büntetőügyben nem lehet ilyen testületet létrehozni. Hangsúlyozta, hogy a mostani bizottság semmiféle folyamatban lévő büntetőeljárással nem akar foglalkozni.

Képviselőtársa, Szél Bernadett azt mondta, fideszes és kereszténydemokrata képviselőktől is kértek támogató aláírásokat a testület felállításához, de a kormánypárti politikusok ezt különböző indokokkal elutasították.

Bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság a nemzetbiztonsági törvény alapján idézze be és kedd reggeli ülésén hallgassa meg Vida Ildikót, a NAV elnökét. Szavai szerint miután az adóhatóságnak van olyan szerve, amelyik nemzetbiztonsági feladatokat lát el, így annak elnökét is bekérethetik. Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság előtt - egy tavalyi törvénymódosítás miatt - kötelező megjelenni.

Szél Bernadett azt is kezdeményezi, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat is vegyen részt az ülésen.

Kérdésre válaszolva az ellenzéki politikus azt mondta, nincsen hivatalos információja arról, hogy Vida Ildikó Magyarországon tartózkodik-e vagy külföldön. Hozzátette: ha a NAV elnöke jelzi, hogy külföldön van, akkor azt javasolja, hogy később, egy rendkívüli bizottsági ülésen hallgassák meg.