Előfizetés

Assange ismét csatát veszített?

Publikálás dátuma
2014.10.28. 11:25
Forrás: John Stillwell - WPA Pool/Getty Images
Valószínűleg ismét csatát veszített a Wikileaks leleplező portál alapítója. Julian Assange az európai elfogatóparancs feloldását kérte Svédországtól, s a svéd bíróságnak hétfőn éjfélig kellett volna visszavonnia a rendelkezést, ez azonban nem történt meg. 

Svédország két rendbeli nemi erőszak vádja miatt akarja meghallgatni a Wikileaks-főnökét, akinek legkésőbb hétfőn meg kellett volna jelennie, hogy megtegye tanúvallomását. Az orosz RT hírportál érdeklődésére a svéd ügyészség azt mondta, Assange ügyében az álláspontjuk változatlan. Idén júliusban a svéd hatóságok már megerősítették, hogy fenntartják az elfogatóparancsot.

Az Ecuador londoni nagykövetségén élő ausztrál eddig hiába kérte, hogy a svéd ügyészek menjenek Londonba, és ott kerítsenek sort a meghallgatásra. Ha Assange kilépne a követségről, a brit hatóságok azonnal elfognák és átadnák Svédországnak. A Wikileaks alapítója attól tart, Svédország viszont kiadná az Egyesült Államoknak, s ott perbe fognák többszázezer titkos amerikai diplomáciai irat közzététele miatt.

Izmosodik a brit euroszkeptikus párt

Az Európai Unió és Nagy-Britannia költségvetési vitájának fő haszonélvezője az euroszeptikus UKIP párt. Mióta kiderült, hogy Londontól 1,7 milliárd font (2,13 milliárd euró) pótlólagos befizetést vár az EU, az UKIP támogatottsága tovább növekedett. 

Az Independent című lapban megjelent ComRes-felmérés szerint az UKIP már 19 százalékon áll, négy pontot erősödött egy hónap alatt. Minden ötödik korábbi konzervatív szavazó úgy nyilatkozott, hogy az euroszkeptikusokra fog szavazni jövő májusban. De a Munkáspárt minden tizedik szavazója is lehetségesnek mondta, hogy átáll az UKIP oldalára.

A toryk és a Labour egyaránt 30-30 százalékon áll e közvéleménykutatás szerint. A konzervatívok egy ponttal erősödtek, a Munkáspárt viszont öt ponttal visszaesett, ez a leggyengébb eredményük azóta, hogy Ed Miliband lett a pártvezér. A liberális demokraták továbbra is gyengélkednek, 9 százalékot jósolnak nekik.

Újranyithatnak egy japán atomerőművet

Egy japán város kedden engedélyezte, hogy újranyissák a közelében lévő atomerőmű két reaktorát. Szacumaszendaj az első település a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa óta, amely megadta hozzájárulását, hogy visszatérjenek az atomenergiához.

A városi tanács 19 tagja igennel, 4 nemmel szavazott az újranyitásra. A szendaji erőmű a japán nukleáris biztonsági hatóság szerint átment a stresszteszteken és megfelel a szigorúbb biztonsági előírásoknak. Az automerőmű volt az egyik legnagyobb munkahelyteremtő cég a környéken.

A fukusimai nukleáris balesetet követően valamennyi japán atomerőművet leállították, s csak az Ohi erőmű két reaktorát indították újra rövid időre, de a lakossági tiltakozás miatt azt is leállították. Legalább 20 reaktort azonnal be lehetne üzemelni, de továbbra is erős az ellenérzés és az aggodalom a közelben élők körében. A szendaji erőmű két blokkjának újranyitásához még a szomszédos prefektúra, Kagosima hozzájárulását is meg kell szerezni, ott novemberben szavaznak. Fukusimát megelőzően Japán energiaellátásának harmadát a nukleáris energia biztosította.