Mikler: „A végső cél Rió”

Publikálás dátuma
2014.10.29. 06:53
A portugálok elleni Eb-selejtezőn is szükség lesz Mikler Roland védéseire FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A magyar férfi kézilabda-válogatott ma Miskolcon Portugália ellen megkezdi az Európa-bajnoki selejtezősorozat küzdelmeit. Talant Dujshebaev, az újonnan kinevezett szövetségi kapitány most debütál a válogatott élén, és nem kisebb feladat vár rá, mint kivezetni a csapatot a 2016-os lengyelországi Eb-re. A válogatott lemaradt a januári katari világbajnokságról, így az egyetlen esélye a riói olimpiára való kijutáshoz a két év múlva esedékes kontinenstornán nyújtott kiemelkedő teljesítmény. A selejtező-kvartettből az első két helyezett vehet részt az Eb-n, és ott lehet még a hét csoport legjobb csoportharmadikja is. Mikler Rolanddal, az MKB-MVM Veszprém és a válogatott kapusával beszélgettünk az előttük álló feladatról.

- Milyen formában várja ön és a csapat az Európa-bajnoki selejtezőt?

A heti program

Szerda

Magyarország-Portugália (20.30 óra, Tv: M1)

Vasárnap

Ukrajna-Magyarország (17, Tv: Sport1)

- Jó formában érzem magam. Elkezdtük a munkát, igyekszünk felvenni a ritmust. Bízom benne, hogy szerdára mindenki szász százalékos teljesítményt nyújt majd.

- Az összes jegyet elkapkodták a Portugálok elleni összecsapásra. A hangulatra nem lehet majd panasz…

- Egy teltházas mérkőzés mindig plusz erőt

ad a csapatnak. Mi pedig azon leszünk, hogy egy közönségszórakoztató mérkőzésen diadalmaskodjunk.

- Az új kapitány, Talant Dujshebaev most debütál a kispadon. Mennyiben más a kirgiz-spanyol tréner Mocsai Lajoshoz képest?

- Teljesen. Más elképzelésben, más rendszerben dolgozik, más a mentalitása. Dujshebaev a spanyol stílust képviseli, és ezt is hozta be a válogatottba. Az ő konkrét elképzeléseit, variációit tanítja meg a csapatnak. Ez a játékmód azoknak a játékosoknak könnyebb, akik spanyolos rendszerben edződnek nap, mint nap. Elsősorban a Veszprém és a Szeged játékosaira gondolok. Azok a csapattagok, akik nem ebben a felfogásban edzenek, nekik pedig mi tudunk sokat segíteni.

- Kevés időt töltöttek még együtt az a trénerrel, de elégedettek a szövetségi kapitánnyal?

- Két edzést tartott eddig a mester. Úgy gondolom, nekünk nem elégedettnek kell lennünk, hanem eredményesnek. Most mindenki próbálja elsajátítani az új rendszert, és ha jól sikerül, akkor mindannyian elégedettek leszünk.

- Lemaradtak a jövő januári katari világbajnokságról, így a csapatnak kötelező kijutnia a lengyelországi Eb-re, ha ott akarnak lenni az olimpián. Nagyobb így a nyomás önökön?

- Nem gondolnám. Mindenki tudja, hogy nagy hibát követtünk el, hogy nem jutottunk ki a vb-re. Tudjuk, hogy nagyon kevés esélyünk van kijutni az olimpiára, de nem lehetetlen. Az első lépcsőfok a portugálok legyőzése, utána az ukránok ellen is diadalmaskodnunk kell, és szépen fokozatosan lépcsőfokonként haladni a végső célunk, Rió felé.

- Több kulcsjátékosunk, Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté sem lehet ott sérülés miatt a csapatban. Jelenthet bármiféle problémát a három meghatározó csapattag kiválása?

- Mivel új a rendszer, így azokra a játékosokra épített a kapitány, akik a rendelkezésre álltak. Természetesen az imént említett társak játéktudása nagyon hiányzik majd, de ez egy megújuló csapat, így azoknak a játékosoknak kell majd beépülniük a szerkezetbe, akik sérülés miatt nem lehetnek a válogatott segítségére.

Szerző

Horvát János a Bóta Caféban

A magyar televíziózás egyik legfontosabb személyisége, Horvát János a Bóta Café vendége ma, október 29-én, szerda este 9 órától a Bóta Caféban, a Fix Tévén. 

Műsorvezetőként, szerkesztőként, főnökként egyaránt nagy szeretetnek örvendett. Olyan híres adások fűződnek a nevéhez, mint A Hét, a Halló fiúk, halló lányok, a Ki mit tud?, az Öt kicsi indián, az Ön dönt. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 4451349-es számon, és a fixhd.tv skype címen szintén hozzászólhatnak a beszélgetéshez.

Szerző

Bezár Európa negyedik legnagyobb zsinagógája

Életveszélyessé vált a Szegedi Új Zsinagóga, ezért november 15-én bezárják. Az életveszély megszüntetése 3-400 millió forintba, a teljes felújítás pedig 2 milliárd forintba kerülne. Híresztelések szerint 2015-ben megkezdődhet a restaurálás, először viszont a veszélyes területeket kellene megszüntetni. Balogh Zoltántól az emberi erőforrások miniszterétől és Lázár Jánostól, a miniszterelnökség vezetőjétől is kaptak már ígéretet, hogy az épület felújításra kerül, de eddig nem történt semmi.

Markovics Zsolt főrabbi elmondta, Szegedi Zsidó Hitközség vezetése nem vállalja felelősséget, hogy az omladozó épület miatt valakinek baja essen. A Zsinagógát több ezer turista keresi fel, még úgy is, hogy omladozik az épület. A legnagyobb problémát a beázás és a galambürülék okozza. A befolyó víz miatt a vakolat és a díszítés is hullani kezdett. A Hitközösség 11 millió forintos hitéleti járadékot kapott 2013-ban, amiből a kulturális programokat, béreket, járulékokat kellett fizetni, így kevés maradt a felújításra.

Eddig hat alkalommal pályáztak a Zsinagóga felújítására, de sosem kapták meg az anyagi támogatást. Segítségért fordultak a Norvég Alaphoz és a Dél-alföldi Operatív Programhoz is de eredményre nem jutottak. Lednitzky András Szegedi Zsidó Hitközség vezetője és Markovics Zsolt tervezik, hogy külföldön élő zsidó művészektől, testvérvárosi szervezetektől kérnek segítséget, hogy ne kelljen bezárniuk.

A 2014-es Holokauszt Emlékév kapcsán állami támogatásból több zsinagógát felújítanak, a Kormányzati Információs Központ közleményében viszont nem szerepel a Szegedi Új Zsinagóga.

Lednitzky szerint, a zsinagóga felújítása politikai kérdéssé vált. Ugyanis 2010-ig az önkormányzattól érkezett évente 3 millió forint a 40 millió forintos polgármesteri alapból. A választások után viszont a jobboldali közgyűlési többség több mint 25 millió forinttal csökkentette Botka László polgármesteri alapját, ezért azóta a 3 millió forintot sem kapják meg.

Lednitzky szerint „tudomásul kell venni, hogy Magyarország katolikus ország, a kormányban pedig előnyben vannak a reformátusok”. Hozzátette: Szegeden a polgármester nem kormánypárti, így a város nincs egy hullámhosszon Debrecenhez „hasonló városokkal.”

Szerző
Témák
Mozaik Mozaik
Frissítve: 2014.10.29. 12:30