Előfizetés

Olaj: most jön a Ljubjana

Úgy tűnik, egyre markánsabb teljesítményre képes a nemzetközi mezőnyben a Szolnoki Olaj férfi kosárcsapata. Az Adria Ligában ötből három meccset megnyert, míg az Európa Kupában egy siker mellett egy vereséget számlál. Most az utóbbiban lépnek ma pályára Dragan Alekszics tanítványai, ráadásul az az érzésük is meglehet, mintha az Adria Ligában játszanának.

Ugyanis a szlovén Olimpija Ljubljana érkezik a debreceni Főnix Csarnokba – a találkozót élőben közvetíti a Sport2 19 órától –, amely a szolnokiakkal azonos mutatókkal bír mindkét sorozatban.

Az Adria Ligában már négyszer találkoztak egymással: a 2012/13-as szezonban 89-72-re a szolnokiak, háromszor viszont a szlovén élcsapat nyert.

Ráadásul a ljubjanaiak a török Besiktas otthonában is tudtak nyerni az EK-ban, így Vojvodáéknak igencsak maximumot kell ahhoz nyújtaniuk, hogy a remek formában lévő szlovéneket megverjék.

Ez egyébként attól is függ, hogy miként tudják majd semlegesíteni a vendégek – szó szerint – legnagyobb klasszisát, a 217 centiméterre megnövő Mirza Begicet, aki korábban bajnok és kupagyőztes lett a Real Madriddal, majd Euroligát nyert az Olympiakosz Pireusszal 2013-ban. De szintén nem lesz egyszerű tartani a korábban a szolnokiaknál kosarazó bolgár Nikolovot sem.

Tény, nem egyszerű meccs előtt áll az Olaj, ugyanakkor nem is megoldhatatlan a feladat. A legutóbbi, rigai meccsen 14 pontot dobó Lóránt Péter szerint az Európa Kupában nincs egyszerű feladat, de a szurkolók segítségével a Zenit után a szlovének is legyőzhetőek.

Főleg akkor, ha Vojvodáék keze „sül”, és jönnek zsinórban a hárompontosok…

A világ legmagasabb függőleges kertje

Publikálás dátuma
2014.10.29. 06:40
Az épületet 250 fajta növény és őshonos virág díszíti FORRÁS: WIKIPÉDIA
A világ legmagasabb függőleges kertje Ausztráliában, Sidney-ben található és One Central Park-nak nevezik. A projektet a francia Jean Nouvel építész tervezte, a művész és botanikus Patrick Blanc közreműködésével. A One Central Park homlokzatát 250 fajta növény és őshonos virág díszíti.

A lombozat és a kúszónövények az emeletek, és a burjánzó erkélyek között összefonódnak, mintegy az alul lévő park folytatásaként. Az építményt úgy alakították ki, hogy a design minden vonatkozása egy célt szolgáljon.

Ez különösen a ragyogásban nyilvánul meg a motorizált tükrökkel, amelyeket a torony csúcsában helyeztek el azzal a céllal, hogy felfogja a napfényt és annak sugarait az alatta lévő tájra irányítsa.

Az épületet 250 fajta növény és őshonos virág díszíti FORRÁS: WIKIPÉDIA

Az épületet 250 fajta növény és őshonos virág díszíti FORRÁS: WIKIPÉDIA

Amikor azonban a Nap lemegy, az épület a művész Yann Kersalé találmányának eredményeként, a LED fényekkel, csillogó képernyővé változik.

A One Central Park egy városi falu Sidney központjában, ahol lakóházak, üzletek vannak és terek állnak a művészek és építészek rendelkezésére a közös munkálkodásra.

A palotát egy 64 000 m2 méter területű, tipikusan ausztrál növényzetben gazdag park közepére építették. Az ötlet ugyanaz, mint a híres New-York-i Central Parké, nyugodt környezet és visszavonulás lehetőségének biztosítása a városban. A parkot rétek, sakktáblák, szabadtéri mozik tarkítják és alkalmanként koncertek és fesztiválokat is rendeznek benne.

A városban elszaporodott felhőkarcolók miatt, növekszik a meleg is, amelyet a cement tonnái sugároznak. A zöld területek hiánya és a szennyezettség megnövekedése lerontotta a levegő minőségét is.

Ezért a természetes környezet beépítése magukba a homlokzatokba új szemléletet jelent, amely figyelembe veszi a jövő városaiban az élet minőségét.

Győzött a kormányfő

G.M.
Publikálás dátuma
2014.10.29. 06:34
Talán még maga Arszenyij Jacenyuk sem hitte, hogy megnyerheti a választást FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Arszenyij Jacenyuk hivatalban lévő ukrán kormányfő alakíthat újra kormányt Kijevben, miután pártja megnyerte a vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választásokat, legyőzve Petro Porosenko Blokkját. Abszolút többséget egyetlen erő sem szerzett, a kormányzatnak pedig kétharmadra van szüksége ahhoz, hogy szembe tudjon nézni a háború és gazdasági nehézségek sújtotta ország problémáival. A koalíció nem ígérkezik súrlódásmentesnek.

A szavazatok két napig tartó összeszámlálása során mindvégi csekély előnnyel, de vezetett Arszeij Jacenyuk miniszterelnök pártja, a Népi Front a választások előtt biztos győztesnek tekintett, az államfő köré tömörülő Petro Porosenko Blokk (BPP) előtt.

A nem hivatalos végeredmények, a szavazatok 95 százalékos feldolgozottságánál is megmaradt ugyanez az arány, a Népi Front néhány tizeddel, 22,22 százalékkal megnyerte a pártok versenyét. Porosenko Blokkja 21,81 százalékot szerzett.

A lembergi polgármester által alapított „civil”, korábbról ismert politikusokat és oligarchákat teljes mértékben nélkülöző Szamopomics (Önsegítés) elnevezésű formáció megőrizte harmadik helyét 11,01 százalékkal.

A korábbi kormánypárt, Viktor Janukovics megbuktatott államfő alakulatából, a Régiók pártjából kivált politikusokból felálló Ellenzéki Blokk is megtartotta vártnál jobb eredményét, 9,28 százalékkal a törvényhozás negyedik ereje lesz.

Oleh Ljasko Radikális Pártja 7,44 százalékot, Julija Timosenko Batykivscsinája pedig 5,69 százalékot szerzett, így az egykori kormánypárt, a 2012-es választásokon még legerősebb ellenzéki formáció az elkövetkező négy évben a kijevi parlament legkisebb pártja lesz.

Valójában azonban nem a Batykivscsina ideológiája, hanem vélhetően a korábban forradalmi szimbólumnak tekintett, a Janukovics érában korrupciós váddal bebörtönzött Timosenko veszítette el támogatottságát.

A győztes Népi Front tulajdonképpen a Batykivscsinából kivált, Timosenkoval szakító politikusokból állt össze, olyan vezetőkkel, mint Jacenyuk és Olekszandr Turcsinov, aki a májusi elnökválasztásig az ideiglenes államfői szerepet betöltötte, s korábban a gázhercegnő legközelebbi munkatársai voltak.

Ha csak az utolsó öt százaléknyi szavazat nem borítja fel az addig kialakult erőviszonyokat, akkor a szélsőséges nacionalista Szvoboda parlamenti jelenléte befejeződött, a párt ugyanis 4,73 százalékkal kimaradt a törvényhozásból. 2012-ben jutottak be először, akkor viszont több mint 10 százalékot szereztek.

Hivatalosan ugyan még nem, de informálisan megkezdődtek a koalíciós tárgyalások Kijevben a kormányfő és az államfő pártjai között.

Mivel a koalíciónak radikális reformokat kell végrehajtania, vélhetően kétharmados többségre törekszik és harmadik társat is be kell vonnia a kormányzásba, meg kell szereznie vagy a lembergi polgármester vagy Timosenko támogatását is.

Ukrán sajtóhírek szerint máris tárgyaltak a Szamopomiccsal, de a párt tegnap jelezte, nem folytat koalíciós tárgyalásokat. A korábban Timosenko mellett mindig kiálló Kyiv Post tegnap még azt írta, a Batykivscsina egyelőre nem kapott koalíciós felkérést.

Azt is jelezték, a volt régiópárti politikus és miniszterelnök-helyettes Jurij Bojko vezette Ellenzéki Blokk bejelentette, kész támogatni a koalíciót, azaz konstruktív ellenzékiségre készül.

Elemezők szerint, bár ugyanazon az oldalon állnak, a Népi Front és a Porosenko Blokk együttműködése nem biztos hogy tartós és konfliktusmentes lesz.

Jacenyuk ugyanis lemondott, amikor az államfő mögött álló Udar, Vitalij Klicsko pártja és a Szvoboda kiléptek a koalícióból, hogy lehetővé tegyék számára a parlament feloszlatását és az előrehozott választások kiírását.

Bár szükség volt arra, hogy választás legitimálja a hatalmat, a döntésben vélhetően az is szerepet játszott, hogy minden a Porosenko győzelmét ígérte.

A kelet-ukrajnai konfliktus, az orosz-ukrán viszony rendezéséhez való viszonyulásuk is sokban különbözik: Porosenko kompromisszum készebb, mint Jacenyuk, retorikája is kevésbé háború párti és oroszellenes.