Devizaperek - Másodfokon is vesztett az FHB Ingatlanlízing

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerősen elutasította csütörtöki tárgyalásán az FHB Ingatlanlízing Zrt. állammal szembeni keresetét, amelyben az egyoldalú szerződésmódosítási feltételei tisztességtelenségének törvényi vélelmét kívánta megdönteni.

Az ítélőtábla érdemben osztotta az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék véleményét: a lízingtársaság nem tudta megdönteni azt a törvényi vélelmet, amely minden egyoldalú szerződésmódosítási lehetőségét tisztességtelennek minősíti. A másodfokú bíróság kiemelte, hogy a felperes FHB Ingatlanlízing alaptalanul kérte azt, hogy a bíróság függessze fel a pert és forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ugyancsak alaptalanul kérte a bíróságtól, hogy az forduljon előzetes döntéshozatalért az Európai Bírósághoz.

A per alapját adó törvény hét feltételt határoz meg a tisztességességhez. Amennyiben ezek közül csak egy hiányzik, akkor az adott egyoldalú szerződésmódosítási lehetőség nem tisztességes. Ezek közül a feltételek közül mind az első, mind a másodfokú bíróság az átláthatóságot, valamint az egyértelmű és világos megfogalmazást vizsgálta. Ezek alapján minősültek tisztességtelennek az egyoldalú szerződésmódosítási feltételek.

Szerző

Fűtetlen, jéghideg kórtermekben fagyoskodtak a betegek

Publikálás dátuma
2014.10.30. 11:47
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Szent István Kórház II. Belgyógyászati Osztályán október 15 óta nincs fűtés. Hideg kórteremben fekszenek a betegek! - írja a Népszavának küldött e-mailben "egy elkeseredett hozzátartozó." 

A kórházban ápolt családtagja miatt aggódó levélíró azt is jelzi, hogy az orvosok, nővérek tehetetlenek. Telefonon beszéltünk az osztályon dolgozó egyik - nevét titokban tartó nővérrel - aki megerősítette a hírt, de az okokról nem kívánt beszélni. Elmondása szerint a maguk részéről igyekeztek segíteni a betegek helyzetén, de az októberi csípős hidegben így is fáztak az ápoltak. A nővér azt is jelezte, hogy már kezdenek langyosodni a fűtőtestek. 

Telefonon utolértük a kórház ápolási igazgatóját. Berzéné Vági Andrea előzékeny stílusban ugyan, de az okokat firtató kérdésünkre határozottan megtagadta a válaszadást, egy belső szabályzatra hivatkozva. Az információt, miszerint október 15-én kihűltek a radiátorok az osztályon, megerősítette, hozzátéve, hogy ma már megindult a fűtés. Az igazgató arra a kérdésre sem kívánt válaszolni, hogy mint az ápolási részleg fő felelőse, hatáskörében tett-e valamit a betegek érdekében, hozott-e bármi rendelkezést a helyzet enyhítésére. Mint mondta, az ügyben kizárólag a létesítményigazgató adhat felvilágosítást, a megadott számon azonban egyelőre senki nem jelentkezik. 

Szerző

Zsinagóga-ügy: Furcsa, hogy Lázár a zsidó vezetőkre hárít

Publikálás dátuma
2014.10.30. 11:24
Forrás: Facebook
A szegedi főrabbi szerint a helyi zsinagóga felújításával kapcsolatos tárgyalásokon még nem jutottak el összegekig, azt pedig furcsállja, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a zsidó vezetőket teszi felelőssé a felújítás megkezdésének elhúzódásáért.

Markovics Zsolt főrabbi a Délmagyarország napilap honlapján megjelent cikk szerint így reagált a Miniszterelnökség szerdai közleményére. Abban a tárca jelezte: Lázár János egyeztetést kért a Mazsihisz vezetőitől azért, hogy tisztázzák, a szegedi zsinagóga felújításának első üteméhez szükséges mintegy 150 millió forintos összegre kivel tud leszerződni a kormány. "Évek óta ismert, hogy a zsinagógát fel kell újítani, ám mostanáig sem a Szegedi Zsidó Hitközség, sem a Mazsihisz nem készíttette el a szükséges állapotfelmérést és a felújítási terveket" - olvasható a közleményben. Hozzátették, hogy a kormány elkötelezett a magyarországi zsidó kulturális örökség megőrzése mellett, ezt bizonyítják azok a támogatások, amelyekről a kabinet már hónapokkal ezelőtt döntött és amelyekről Lázár János többször egyeztetett és tájékoztatott.

A szegedi főrabbi erre úgy reagált, hogy nem tudja, milyen pénzről lehet szó, mert a felújítási tárgyalásokon összegekig még nem jutottak. Szerinte Lázár János pontosan tudja, hogy a zsinagóga felújítási ügyben nem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), hanem a Szegedi Zsidó Hitközség a tárgyalópartner. Furcsának nevezte, hogy a miniszter a "Mazsihisz belső vitáira hivatkozva hárít" és a zsidó közösségek vezetőit teszi felelőssé azért, hogy hat sikertelen korábbi pályázat után most sem tudni, mikor és mennyi állami támogatással lehet megkezdeni a zsinagóga felújítását. 

Korábban lapunk már beszámolt arról, hogy életveszélyessé vált a szegedi új zsinagóga, ezért november 15-én bezárják. Az életveszély megszüntetése egyébként 3-400 millió forintba, a teljes felújítás pedig kétmilliárd forintba kerülne.

Szerző