Előfizetés

Női kézilabda Eb - A dánok már keretet hirdettek

A magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság ugyan csak december 7-én kezdődik, de Jan Pytlick, a dán válogatott szövetségi kapitánya már kijelölte keretét.

A szakvezető jelezte, a 16-os Eb-keretben egyetlen hely szabad csupán, arról egy vagy két héten belül dönt. Hozzátette: olyan csapatot állított össze, amely már több fontos tornán együtt játszott, és nagyon-nagyon erősnek tartja az együttest.

A kontinensviadal honlapján olvasható, hogy a térdműtéten átesett átlövő, Line Jörgensen is bekerült Pytlick csapatába. A dánok a csoportkörben Debrecenben játszanak a norvég, a román és az ukrán együttes ellen. Amennyiben a legjobb három között végeznek, akkor maradnak a hajdúsági városban, és találkoznak majd a középdöntőben a Győrben szereplő magyar-spanyol-orosz-lengyel kvartett legjobb három válogatottjával.

Leváltják a fergusoni rendőrfőnököt

Eric Holder, a távozó amerikai igazságügyi miniszter tegnap egy washingtoni fórumon közölte, nyilvánvalóan szükséges a fergusoni rendőrség jelentős átalakítása. Az igazságügyi minisztérium tovább folytatja a vizsgálatot az augusztus 9-én egy rendőr által lelőtt fegyvertelen fekete tizenéves, Michael Brown ügyében. 

A helyi rendőrséget faji diszkriminációval vádolják, s ígéretet tettek arra, hogy több fekete rendőrt alkalmaznak a jórészt afrikai-amerikaiak lakta településen. Jelenleg 50 fehér és 3 fekete rendőrtiszt szolgál Fergusonban.

A CNN már hét elején azt jelentette, hogy távozik a fergusoni rendőrfőnök, Thomas Jackson, ő maga azonban a St.Louis Post-Dispatch című lapnak cáfolta, hogy lemondásra készülne. Szerdán kormányzati körökből megerősítették hogy Missouriban tárgyalások folynak a rendőrfőnök menesztéséről és a rendőrség átszervezéséről.

Vitatott svéd döntés

Svédország ma hivatalosan is elismeri a palesztin államot – közölte Margot Wallström külügyminiszter. Ezt október elején beiktatási beszédében az új középbal svéd kormány feje, Stefan Löfven is előrejelezte.

Wallström a Dagens Nyheter napilapnak írt cikkében reményét fejezte ki, hogy a lépés hozzájárul a jobb jövőhöz abban a térségben, amelyet túl hosszú ideje csak befagyott tárgyalások, rombolás és frusztráció jellemzett. „Sokan úgy vélik, túl korai ez a lépés. Attól tartok, inkább túl késői” – írta a svéd külügyminiszter, korábbi EU-biztos. Eddig egyetlen jelentős európai ország sem szánta rá magát erre, az ENSZ-közgyűlés 2012-es de facto elismerése ellenére sem – írta a Reuters.

Izrael az első svéd bejelentést követően megfontolatlannak nevezte Stockholm döntését, az Egyesült Államok ugyancsak bírálta, „elhamarkodottnak” ítélte a svéd szándékot. Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló ugyanakkor méltatta a „bátor” lépést.