Előfizetés

Cáfolták, mégis két új csatornával bővül a közmédia

Publikálás dátuma
2014.10.30. 17:42
Fotó: Népszava
Jövőre két új csatornával bővíti kínálatát a közmédia. A Petőfi TV a 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz majd, míg az M4 Sport csatorna kiemelt feladatának a 16 kiemelt magyar sportág életének, továbbá nemzetközi sportesemények bemutatását, versenyeik közvetítését tekinti - közölték. A Népszava már megírta, "Nemzeti bulvárcsatornát indítana a köztévé", azonban ezt akkor az MTVA cáfolta.

Lapunk október közepén írt arról, hogy "Nemzeti bulvárcsatornát indítana a köztévé"Értesüléseinket akkor az MTVA azzal cáfolta, hogy "minden alapot nélkülöz az a híresztelés", ami szerint bulvár-jellegű csatorna indításán gondolkodnának. Ugyancsak cáfolták, hogy "beáldoznák" az M2-t, mint közölték, a gyerekcsatorna stratégiai fontosságú szerepet tölt be a közmédia portfóliójában, ezért "sem rövid, sem hosszú távú" terveik között nem szerepel a megszüntetése.

Az MTV Zrt. és az MTVA mai közleményében azt írta: elérkezett az idő, amikor a szervezeti energiákat a tartalomszolgáltatás minőségi fejlesztésére fordíthatják, és a magyar közönség igényeit a legteljesebb mértékben kiszolgálni képes közszolgálati tartalom előállítására koncentrálják. E cél érdekében az MTV Zrt. és az MTVA két új, közös projektet indított útjára az elmúlt hetekben. 

A Petőfi TV-ről azt írták, jelentős részben saját gyártott tartalommal, élő közvetítésekkel, a fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok műsorba emelésével, filmes és ismeretterjesztő, a fiatalok mindennapjait érintő tartalommal a magyar fiatalok hasznos napi tévéjévé kíván válni.

Közölték,  hogy a csatorna - akár képi világában, akár ritmusában, hangvételében - merőben új lesz a magyar közszolgálati televíziózásban, és azzal is, hogy sok-sok türelemmel, nagy kreativitással és nyitottsággal kell e csatorna hangját, stílusát, műsorszerkezetét kialakítani, alkalmazkodva a mai fiatalok médiafogyasztási szokásaihoz, beleértve az internetet, és különösen a közösségi médiafelületeket, illetve az okostelefon-alkalmazásokat is.

Hozzátették: az új csatorna megindításának előkészületei elindultak, a csatorna létrehozása semmilyen módon nem érinti a jelenlegi gyerekcsatornát (M2).

A Petőfi TV a tervek szerint 2015. március 15-én kezdi meg adásainak sugárzását, amely a digitális földfelszíni műsorterjesztésnek köszönhetően minden magyar háztartásban elérhető lesz az úgynevezett alapcsomag részeként.

Az M4 Sport csatornáról azt írták: Magyarországon közmegegyezés van arról, hogy a magyar sport kulturális érték, és a magyar közönség a nemzetet összetartó erőként tekint a sportra, sportolóira. 

Ez a felismerés vezetett oda, hogy önálló, minden magyar állampolgár számára elérhető közszolgálati sportcsatorna létrehozását kezdeményezzük a médiatanácsnál - közölték.

Az M4 Sport csatorna vételének helyét és lehetőségét a médiahatóság jogosult megállapítani, e döntéstől függ majd az, hogy a csatorna hol lesz elérhető - olvasható a közleményben.

Közölték: az M4 Sport közszolgálati csatorna nem a jelenleg működő magyar kereskedelmi sportcsatornák versenytársa kíván lenni. 

Tordai Péter: visszahívásom provokáció volt

Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szerdán visszahívott elnöke csütörtökön azt mondta az MTI-nek, visszahívása jól szervezett csel, provokáció volt, és nem fogadja el azt a kifejezést, hogy megbuktatták.

Az MTI azután kereste meg Tordai Pétert, hogy az ATV és a HírTV információi szerint a BZSH szerda esti közgyűlésén visszahívták elnöki tisztségéből, Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót azonban nem.

Tordai Péter az MTI-nek kijelentette, hogy már a Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató által összehívott közgyűlés előtt és a közgyűlésen is elmondta, nem kíván együtt dolgozni az ügyvezető igazgatóval, így - és mint mondta, erről írásban is nyilatkozott - azzal, hogy az ügyvezetőnek bizalmat szavazott a közgyűlés, az ő lemondása automatikusan bekövetkezett volna.

Tordai Péter elmondta, hogy a közgyűlésnek két napirendi pontja volt, az első Schwezoff Dávid visszahívása, a második az övé. Erről a két pontról külön kellett volna szavazni, de "praktikával egyszerre szavaztatták", így nem kapta meg a lehetőséget, hogy az ügyvezető megszavazása után "be tudja váltani a szavát" és lemondjon.

Hozzátette, a közgyűlés illegitim és morálisan is megkérdőjelezhető volt, ennek ellenére semmilyen lépést nem kíván tenni.

Az LMP Orbán bizottsági meghallgatását sürgeti

Az LMP kezdeményezi, hogy hallgassák meg a miniszterelnököt a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságok összevont ülésén - közölte az MTI-vel csütörtökön a párt társelnöke.

Szél Bernadett indoklásként azt írja: pártjuk szerint itt az ideje, hogy Orbán Viktor miniszterelnök végre "egyenesen és egyértelmű mondatokban" válaszoljon arra, hogyan akarja visszaszerezni Magyarország cselekvőképességét, illetve adjon biztosítékokat arra, hogy az Európai Unió tagjaként az unió politikájával ellentétes döntések "nem okoznak még több és visszafordíthatatlan kárt" az ország számára.

A közleményben emlékeztet rá, hogy hétfőn várható a parlamentben a Déli Áramlat gázvezeték hazai szakaszának szabad utat biztosító törvénymódosítások zárószavazása. A politikus úgy értékeli, ez egy "újabb orbáni gesztust jelent" a putyini Oroszország számára.

Szavai szerint ebből is látszik, hogy az elmúlt hónapokban a kormány elkezdte törleszteni a paksi hitelszerződés valódi és teljes árát az oroszoknak. A szerződés megkötése óta ugyanis minden egyes vitás helyzetben, minden egyes stratégiai kérdésben Oroszország igényeinek megfelelően nyilatkozott és lépett - jelenti ki.