Előfizetés

Vizuális orgazmus a Művészetek Palotájában

Publikálás dátuma
2014.10.31. 06:47
FORRÁS: MŰVÉSZETEK PALOTÁJA
Lélegzetelállítónak szánt előadással tér vissza a Művészetek Palotájába az új cirkusz nagymestere, Daniele Finzi Pasca. A Compagnia Finzi Pasca produkciója, a Donka egy hétig lesz műsoron november 4-től a Művészetek Palotájában.

Finzi Pasca nem csak a la Verità-val bizonyított már, de többek közt a Cirque du Soleil legsikeresebb darabjának, a Corteo-nak a rendezésével is. A Donka a tavaly nagy sikert aratott Salvador Dali - La Veritá artista művészeinek újabb érzelmes és különösen látványos produkciója.

A Donkával Daniele Finzi Pasca - aki nem csupán az előadás szerzője, de rendezője és koreográfia-társtervezője is - nosztalgikusabb, törékenyebb arcát mutatja meg.

A nemzetközi alkotócsapat tagjai között kiváló előadó-művészek: artisták, zenészek és táncosok találhatók, akik az egyedülálló vizuális költemény létrehozásán dolgoznak, miközben Maria Bonzanigo fülbemászó zenéje a távoli orosz vidékeket idézi meg.

A világ számos országában hatalmas sikert aratott Donka 2012-ben megkapta a londoni Stage magazin „Az év legjobb előadása” és „A legjobb pillanat” díjait. Finzi Pasca a produkciót Csehov születésének 150. évfordulójára ajánlotta.

A Donkára készülve elmerült az író életművében: naplóit, leveleit, prózai és drámai műveit egyaránt behatóan tanulmányozta. „Elhatároztam, hogy felfedezem Csehovot: életének és írásainak kutatásakor lázasan kerestem az apró részeket, részleteket.

Elolvastam naplóját, amelyben a legmeghatározóbb számomra az abból áradó csend volt. E feljegyzésekből próbáltam egy olyan képet összeállítani magamnak, amelyet aztán a cirkusz eszközeivel: zsonglőrök, clownok és akrobaták varázslatos világa segítségével tudok megjeleníteni a színpadon” – nyilatkozta az előadást illetően Finzi Pasca.

A rendkívül látványos új cirkusz előadás hangzó anyagát orosz muzsikusok közreműködésével rögzítették Moszkvában, az ősbemutatót az író tiszteletére rendezett Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatták be.

Hámori Gabriella első lemeze

Mészáros Márton írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.10.31. 06:45
Hámori Gabriella a közreműködő zenészekkel FOTÓ: TIHANYI ANNA
Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színésznő a napokban mutatta be első poplemezét, a Nem örmény népzene című albumot. Prózai színésznő lévén Hámori Gabriellának kevés alkalommal kellett zenei tudását kamatoztatnia korábbi munkáiban, azonban ezúttal tudatosan ragadt mikrofont.

A 35 esztendős színésznő korábban már dj-ként kipróbálta magát, amikor pedig két évvel ezelőtt Poniklo Imre indie-pop zenésszel, az Amber Smith frontemberével adott elő egy duettet, már megfogalmazódott a két alkotó fejében egy későbbi album ötlete.

A zenék többségét Poniklo szerezte, azonban a dalszöveg létrejöttében a külföld és hazánk között ingázó Hámori Gabriella is aktív szerepet vállalt. Kettejük kollaborációjának eredménye a Nem örmény népzene című album, amelynek felvételei 2013-ban és 2014-ben készültek.

Az albumon nyolc dal hallható, ezek alapvetően lassú, középtempós lírai popszerzemények. Korábban már számtalan népszerű színész adott ki popalbumot, azonban Hámori Gabriella leszögezte: a Nem örmény népzene nem színészlemez, a címválasztás mögött is tudatosság figyelhető meg.

Hámori Gabriella és együttese a nyár folyamán számtalan kulturális eseményen lépett fel, legközelebb, november 6-án pedig a Kossuth-díjas Lovasi Andrással, Péterfy Borival és a Szakértők zenekarral kiegészülve az A38 Hajó közönsége előtt állnak színpadra.

A rendszerváltás újabb krónikája

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.10.31. 06:08
Németh Miklós és Oplatka András a bemutatón FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Már kapható a könyvesboltokban az a kötet, amelyben Németh Miklós, a rendszerváltás miniszterelnöke beszél életéről, az 1989-90-es esztendőkben történtekről, egyebek mellett olyan részletekről, amiket eddig nem ismert a közvélemény. A volt miniszterelnök Oplatka Andrásnak mesélt, a történész, újságíró pedig jegyzetelt. Így született meg a kötet, amelynek címe: "Németh Miklós - Mert ez az ország érdeke".

A cím magyarázatául a könyv egyik részlete szolgál. "Hogy teheti meg, hogy közvetlenül a választások előtt minden osztogatás és ígéret nélkül ily szigorúan takarékos költségvetést tervez? Ártani akar saját pártjának?" - kérdezte tőle 1989 decemberében Theo Waigel akkori nyugatnémet pénzügyminiszter. "Ez az ország érdeke - hangzott Németh válasza -, és ez minden pártszempontot felülír."

Németh 1988 novemberétől 1990 májusáig állt a kormány élén. Kezdetben csak a rendszert akarta tágítani, ám hamar rájött, hogy neki kell biztosítani a békés átmenetet, és lerakni a jogállam alapjait. Így 1990 tavaszán nem keserű, hanem édes szájízzel nyújtotta be kormánya lemondását.

Németh beszél a rendszerváltáskor nagy vihart kavart "Duna-gate" ügyről, arról, hogy azt javasolta Antall Józsefnek, hozzák nyilvánosságra a III/III-as aktákat, a későbbi kormányfő azonban ezt ellenezte, mert nem akarta, hogy csak erről szóljon a választási kampány. Felidézi, hogyan sikerült később egy dollárhamisítási ügyet megakadályoznia és elmondja, nem bánja, hogy 2000-ben, amikor az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankban lejárt a megbízatása, nem tért vissza a politikába.