Előfizetés

Megnyitották Mussolini bunkerjét

Publikálás dátuma
2014.10.31. 18:10
Mussolini villája a II. világháború végén. FOTÓ: Getty Images
Restaurálták és megnyitották a nagyközönség előtt a Benito Mussolini (1883-1945) bunkerjét, amely egykori római villája alatt húzódik. A földalatti termekre egyelőre kevesen voltak kíváncsiak.

Lépcsők, labirintusszerű folyosók, kisebb-nagyobb termek, páncélajtók követik egymást a nyolcvan négyzetméteres Mussolini-bunkerben. Az egykori berendezésből megmaradt egy ventilátor, néhány szék, egy asztal és egy korabeli fali telefon is. A bunkernek menedéket kellett volna biztosítania gáztámadással szemben is, de a restaurátorok szerint egyáltalán nem volt "atombiztos". Mussolini bunkerja inkább látványként szolgált, szükség esetén nem nyújtott volna elegendő védelmet.

A földalatti menedéket az olasz fasizmus vezére 1942-1943-ban építtette magának és családjának azután, hogy a szövetségesek bombázták Torinó, Milánó és Genova városát is. A bunker a Rómából kivezető Nomentana út menti Torlonia-villa alatt található. A Torlonia hercegi család villájában élt Benito Mussolini és családja 1925-1943 között. Mussolini először a hatalmas parkkal övezett villa kertjében levő borospincében építtetett magának óvóhelyet, de mivel ezt alkalmatlannak találta, újabb bunkert ásatott a parkban levő tó alatt harminc méteres mélységben. A bunker bejáratát növényzettel fedték el.

Benito Mussolini Róma 1943-as bombázását követően elhagyta az olasz fővárost, először az északi Milánóba ment, majd a Comói-tó irányában igyekezett elhagyni Olaszországot, amikor egy olasz partizáncsoport elfogta és kivégezte.
A bunker helyreállítása során egy Krisztus előtti második századi római villát is találtak.

Porosenko: Jacenyuk legyen a miniszterelnök

Petro Porosenko ukrán elnök azt javasolta a mögötte álló és a nevét viselő pártszövetség leendő képviselőcsoportjának, hogy Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt jelöljék ismét a kormányfői posztra. Ezt az államfő pénteken közölte a Twitteren.

A múlt vasárnap megtartott parlamenti választások hivatalos végeredményét legkésőbb november 10-én kell kihirdetnie a központi választási bizottságnak. Ezután kerülhet sor az új összetételű parlament első ülésére, valamint az új miniszterelnök kormánytagjainak megválasztására.

A tervek szerint pénteken koalíciós tárgyalást folytatnak a választások csaknem végleges - a szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottsága melletti - eredménye szerint az első három helyen álló párt, Petro Porosenko Blokkja, Jacenyuk Népi Frontja és az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés (Szamopomics) nevű párt képviselői.

Orbán: Magyarország a tolerancia földje

Publikálás dátuma
2014.10.31. 15:25
A Soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvoda új szárnyának átadása. FOTÓ: MTI, Máthé Zoltán
A reformáció napján fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország a tolerancia földje - jelentette ki a miniszterelnök pénteken Soltvadkerten, az új evangélikus óvoda átadásán.

Orbán Viktor kiemelte, hogy mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, de történelmünk és hagyományunk okán mindenkitől elvárjuk, hogy adja meg a kereszténységnek a kijáró tiszteletet. A keresztény kultúrát a magyar nemzet összetartó erejének nevezte a kormányfő, amely szavai szerint "az állam belső lényegét és értelmét" adja.
Azért dolgozunk, hogy ez az összetartó erő megmaradjon, és így a magyarok közössége és a magyarok hazája is fennmaradhasson - tette hozzá.

A miniszterelnök a reformáció wittenbergi indulására emlékezve kiemelte, hogy a magyarok hisznek „a közösségépítésnek abban a formájában is, amely lassan fél évezrede indult el”. Szeretjük azt a közösségi formát, amelynek alapjait a reformátorok és követőik rakták le a német fejedelemségekben, a svájci kantonokban, a tengerentúlon az Egyesült Államok későbbi államaiban, valamint a magyar Alföld mezővárosaiban – fogalmazott a kormányfő.
Szólt arról, hogy a magyarok azt a demokráciát vallják magukénak, „amely a szabadsághoz a testvériség eszméjét is hozzárendeli”. Valljuk, hogy a társadalom nem emberek puszta halmaza, nem fogyasztói csoportok összessége, hanem szerves egység – fűzte hozzá.

Az egyházakat a kormány fontos szövetségeseinek nevezte, mert olyan közös ügyekben dolgoznak együtt, mint „a családok, az idősek, az elesettek vagy éppen a fiatalok segítése”.