Elmaradhat a katalán konzultáció

Publikálás dátuma
2014.11.03. 06:34
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A katalán tartományi kormányzat, a Generalitat helyettes vezetője, Joana Ortega tegnap egy interjúban első alkalommal ismerte el, nem tudja "száz százalékra" megerősíteni, hogy vasárnap, november 9-én kinyitják a szavazóhelyiségeket és felállítják az urnákat.

Artur Mas katalán kormányfő és a helyi vezetés azon dolgozik, hogy sor kerüljön a törvénytelennek nyilvánított népszavazás helyett beígért, nem kötelező erejű konzultációra.

Ortega az El Punt Avui című lapnak nyilatkozva bírálta a néppárti madridi kormányt, amely"kigúnyolja, lesajnálja a tervezett katalán szavazást, s próbálja megfélemlíteni a katalánokat. Szerinte a katalánok semmiféle törvényt nem sértenek azzal, ha véleményt nyilvánítanak.

Szerző

Tüntettek a puccs ellen Burkina Fasóban

Többezres tömeg tiltakozott vasárnap Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban a katonai hatalomátvétel ellen. A fegyveres erők szétverték a tüntetést, az állami tévé beszüntette adását, amikor a székház környékén lövöldözés hallatszott.

A BBC jelentése szerint a katonák a levegőbe lőttek, hogy szétoszlassák a tömeget. Az embereket felháborította, hogy győzelmüket kisajátítja a hadsereg.

Több napig tartó tömegtüntetések nyomán távozott az eddigi államfő, Blaise Compaore, aki 27 éven át állt az afrikai ország élén. Helyére szombaton nevezték ki - a jelentések szerint ideiglenesen - Isaac Yacouba Zida alezredest, az elnöki testőrség vezetőjét.

Zida személyét hivatalos közleményben támogatta a hadsereg, szemben a másik jelentkezővel, Honore Traore tábornokkal, a vezérkari főnökkel, aki előzőleg szintén bejelentette igényét az elnökségre.

A megbuktatott elnök családjával együtt elhagyta az országot, a szomszédos Elefántcsontparton keresett menedéket. Compaore mellesleg 1987-ben ugyancsak katonai erővel, puccsal vette át a hatalmat

Egyelőre bizonytalan, hogy Zida csupán átmeneti szereplőnek bizonyul vagy végleg Compaore helyébe kíván lépni. Az ország alkotmánya szerint a lemondott elnök helyét a szenátus elnökének kellene átmeneti időre elfoglalni, majd 60-90 napon belül új választásokat tartani.

Az amerikai külügyminisztérium mindenesetre figyelmeztetést adott ki, közölvén: a várható erőszakcselekmények miatt nem tanácsolja az amerikai állampolgároknak, hogy Burkina Fasóba utazzanak.

Washington számára korántsem közömbös, ki irányítja a jövőben a stratégiai fontosságú afrikai országot, amely eddig partner volt a terrorizmus elleni harcban, s területét felhasználhatták antiterrorista katonai műveleteknél.

Az Egyesült Államok befagyaszthatja a katonai segélyt, ha mielőbb nem tér vissza az ország a polgári kormányzáshoz.

Vállalnák a kockázatot

Egy új törvényjavaslat értelmében jövőre akár halálos betegségekben szenvedő betegeken is kipróbálhatnak olyan gyógymódokat, amelyeket korábban még nem teszteltek és nem engedélyeztek Nagy-Britanniában. Magyar szakemberek szerint az eljárás egyáltalán nem lenne szokatlan, az Európai Unió tagállamaiban eddig is kaphattak halálos betegek - önkéntes jelentkezés után, szigorú előírások betartásával - kipróbálásra új gyógyszereket.

Halálos betegek meghatározott körülmények között kísérleti gyógyszereket kaphatnak Nagy-Britanniában a jövőben egy erre vonatkozó törvényjavaslat jóváhagyása esetén - adta hírül a brit Telegraph napilapra hivatkozva az MTI.

A napilap szerint a törvényjavaslat - amelyet a kormány, az orvosok és a vezető brit rákalapítvány is támogat - megkönnyítené, hogy az orvosok a "beperlés fenyegetése nélkül" próbálhassanak ki új, még nem tesztelt gyógymódokat.

A tervezet így a gyógyíthatatlan betegségekben - például rákban - szenvedőknek is lehetővé tenné, hogy önként jelentkezzenek ki nem próbált gyógyszerekkel való kezelésekre.

Lord Saatchi brit reklámmágnás, a javaslat kiötlője hangsúlyozta: a gyógyíthatatlan betegeknek adott, tesztelés nélküli gyógyszerek alapelvét már az Ebola-fertőzötteknél is kipróbálták. A brit törvényjavaslatról szóló híreket lapunk megkeresésére magyar szakemberek is véleményezték.

Dr. Demeter János és dr. Birki Katalin, a Trial Masters Kft. klinikai kutatásszervező cég vezetői szerint az angol törvényjavaslat a klinikai gyógyszervizsgálatokra vonatkozó, állandóan változó Európai Uniós (EU) jogszabályok bővülési folyamatinak része, éppen ezért "nincs akkora újdonság benne, mint amekkora a hírértéke".

Hangsúlyozták: a gyógyíthatatlan betegségek mindig is élvonalat képviselnek a gyógyszerkutatásban. "Nem látjuk át pontosan, miben rejlik a brit törvény újdonsága. A klinikai kipróbálások szigorúan szabályozottak, a halálos betegek pedig eddig is kaphattak - az előírások betartásával - kipróbálásra új gyógyszereket" - mondják a szakértők.

Hozzátétették: amennyiben ezek a "kísérletek" kontrollált körülmények között zajlanak, minden nemzetközi etikai norma és jogi előírás betartásával, akkor bizonyára a halálos betegségben szenvedő betegek javát hivatottak szolgálni.

A sajtóban megjelent írással kapcsolatban közölték, hogy a cikkben megjelent, "az orvosok a beperlés fenyegetése nélkül próbálhassanak ki új gyógymódokat" meglehetősen "bulvárosnak" hangzik, a kutatók szerint ugyanis ez a megfogalmazás azt sugallhatja, hogy az orvosok "csak úgy mindenfélét kipróbálhatnak, ami az eszükbe jut, aztán vagy beperlik őket, vagy nem".

Ezzel szemben az orvosok mindenkor - így most is és ezután is - csak komoly előírások szerint alkalmazhatnak bizonyos gyógymódokat, amelyek a halálos betegségek gyógyulásában szerepet játszhatnak és a beteg is beleegyezik.

Minden EU-s országban - így Magyarországon is - a klinikai vizsgálatokba, de már a mindennapi orvosi kezelésekbe is a beteg "tájékozott beleegyezéssel" választható be, a beleegyezést pedig bármikor, indoklás nélkül visszavonhatja.

Magyarország egyébként a még nem engedélyezett gyógyszerek klinikai vizsgálatának tekintetében továbbra is népszerűnek bizonyul a külföldi gyógyszergyártók körében, a szakértők szerint a vizsgálatokban hazánk a középmezőnyben helyezkedik el, sőt, bizonyos terápiás területeken egyenesen az élvonalban van.

Ámbár a vizsgálatok száma az elmúlt 3-4 évben egész Európában csökkenést mutat, ami Demeter szerint annak köszönhető, hogy új piacok nyíltak meg Kelet-Európa és a Balkán irányába.

Összességében azonban elmondható, hogy Magyarország még EU-s viszonylatban is kiemelkedő szinten szabályozott és kiváló minőséget mutat a klinikai vizsgálatokban.

Többszöri megkeresésünk után sem kaptunk választ a gyógyszerkísérlettel kapcsolatos kérdéseinkre az Országos Gyógyszerészeti Intézettől.

Szerző
Frissítve: 2014.11.02. 20:50