A hiteladósokkal jövőre számolnak el

Szombaton hatályba lépett az elszámolási törvény, amelynek alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete, amely az elszámolás részletes módszertanát tartalmazza még ebben a hónapban megjelenik. Az elszámolás lényege, hogy az ügyfelek túlfizetéseit a tőketartozás terhére, előtörlesztésként kell elszámolni, vagyis csökken majd a törlesztőrészlet.

A kormány és a kormánypárti frakció már jövő héten a Fidesz-frakció ülésén tárgyal a fair bankokról szóló törvényjavaslatról, ezzel újabb szakaszához közeledik a bankok ügyfelekkel történő elszámolása - olvasható az Igazságügyi Minisztérium közleményében.

Az Igazságügyi Minisztérium által előkészített törvényjavaslat célja az, hogy a bankok tisztességes hitelezési gyakorlatot folytassanak és erős fogyasztóvédelmi garanciák lépjenek életbe 2015-től. Vége lesz az "apró betűs korszaknak", átláthatóvá válnak a szerződési feltételek, és a törvény megtiltja, hogy a bankok jogosulatlanul emelhessék a kamatot, a díjaikat és a költségeiket - írják.

Miután véget érnek a másodfokú bírósági eljárások a bankok és az állam között zajló jogi vitáról, a Kúria januárra lezárhatja a felülvizsgálati eljárásokat és január közepétől egészen az év végéig zajlik majd a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás.

Az elszámolás négyszáz bankot és 1,3 millió családot érint. Mint arról korábban már beszámoltunk a devizahitelesekkel való elszámolás több lépcsőben zajlik le. Azoknál a bankoknál, amelyek nem perelték az államot, illetve amelyeknél a Fővárosi Bíróság, illetve a Fővárosi Ítélőtábla nem fordult az Alkotmánybírósághoz, azok 2015. január 15. és 29., a pert indítóknak február 1-28. között - vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig - kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást. (Arról a jogszabály nem szól, mi történik, ha az Alkotmánybíróság részben vagy egészben alaptörvény-ellenesnek ítéli meg az egymást követő, a bankok tisztességtelen magatartását kodifikáló törvényeket.)

A forinthiteles szerződések egyoldalú módosításai ügyében a bankok 2015. január 5-12. között indíthatnak pert. A nem pereskedő pénzintézeteknek április 16-30. között, a pereskedőknek pedig augusztus 15. és szeptember 30. között - vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig - kell elküldeniük az elszámolást forinthiteles ügyfeleiknek.

A bankoknak - az ügyfél kérésére - a végtörlesztőkkel is el kell számolniuk, de ez már költséggel jár, az érintettek - tízezer forintos díj ellenében - jövő márciusban kérhetnek elszámolást a pénzintézettől, amelynek ezt 2015. november 30-ig kell megküldenie. Azoknak, akik devizahitelük végtörlesztéséhez forintalapú kölcsönt vettek fel, nem kell a díjat megfizetniük, ha pedig az elszámolás eredményeként a fogyasztónak pénz jár vissza, a tízezer forintot is vissza kell téríteni neki.

A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződés még nem szűnt meg, vagy 2009. július 26. után - azaz az első devizahiteles törvény hatálybalépését megelőző öt éven belül - szűnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerződés 2009. július 26. előtt szűnt meg, de abból el nem évült követelés származik.

Szerző

A minősítők jönnek, mérnek, hazamennek

Magyarország is szerepel a Moody's Investors Service e héten, péntekre beütemezett osztályzati felülvizsgálati listáján. Nem feltétlenül bizonyos azonban, hogy a nemzetközi hitelminősítő ténylegesen módosítja is a magyar államadós-osztályzatot, vagy az osztályzatra érvényes - jelenleg negatív - kilátást. Legutóbb július elején vizsgált bennünket a hitelminősítő, akkor nem változtatott eddigi osztályzatán.

November 28-án egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings felülvizsgálata esedékes. A Fitch június 6-án értékelt legutóbb bennünket, akkor megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással.

A Standard & Poor's március végén hajtotta végre idei előző magyar felülvizsgálatát; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról, és szeptember 19-én pedig e stabil kilátással erősítette meg a magyar osztályzatot. Az S&P naptárában 2014-re már nem szerepel több dátum Magyarország adósosztályzatának felülvizsgálatára.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint 2015 nyara előtt nem valószínű Magyarország felminősítése, mivel a hitelminősítők nyilván meg akarják várni egyebek mellett a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos vitás kérdések lezárását, és a 2014-es államadósság-folyamatok teljes körű adatsorát.

2015: a megszorítások éve

Publikálás dátuma
2014.11.03. 06:22
A Groupama Aréna beruházási költségei is eltörpülnek ahhoz képest, amennyit jövőre a Puskás Ferenc-stadionra költenek FOTÓ: TÓTH
A költségvetés végszavazásáig még sokat módosulhat, azonban ez mit sem változtat azon a tényen, hogy 2015 is a megszorítások éve lesz. Az egészségügy jövőre sem kap prioritást, így folytatódik leszakadásunk uniós társainktól, a szociális kiadásokra fordított forint milliárdok tovább mérséklődnek, míg a presztízsberuházások változatlanul ütemben folytatódnak, természetesen az adófizetők pénzéből.

Az "elszámoltatás költségvetése lesz 2015", így jellemzi a jövő évi büdzsét a kormányzat, élén a miniszterelnökkel. Azonban annak, hogy a bankok jövőre a régi és új devizahiteleseikkel elszámolnak, semmi köze magához a költségvetéshez, ez csak a Fidesz-propaganda része - mondta lapunknak Bodnár Zoltán. Az LMP gazdaságpolitikusa ugyanakkor súlyosnak tartja azt a helyzetet, hogy a költségvetésben jelentős átrendeződés figyelhető meg az idei számokhoz képest. Elég csak arra utalni - említette meg a szakember -, hogy a szociális kiadások a tervek szerint, 10 százalékkal, 70 milliárd forinttal lesznek alacsonyabbak, mint idén. Megkurtítják 2015-ben a lakástámogatásra fordítható összegeket is. Közmunkára ellenben 40 milliárd forinttal többet szánnak..

Ugyanakkor az úgynevezett Beruházás Alapba 57 milliárd forinttal több, összesen 157 milliárd forint kerül. Ez akár kedvező tény is lehetne, ám a többletet nem a termelés növelésére kívánják fordítani, hanem egyre nagyobb ütemben a megálmodott sportlétesítményekre, például a Puskás Ferenc stadion újjáépítésére 44 milliárd forintot szánnak, ugyanakkor uszodákra és tornatermek mindössze 800-800 millió forintot. Viszont Seszták Miklós fejlesztési miniszter városa, Kisvárda harmadosztályú futballcsapata pályájának felújítására 960 millió forintot fordítanak, pedig a nyírségi kisváros óvodájának, bölcsődéinek vagy útjainak javítása bizonyára jobban igényelte volna ezt a pénzt - mondta Bodnár Zoltán. Ötmilliárdot elvisz a budai Várban lévő karmelita kolostor felújítása is, miképpen Bodnár Zoltán megjegyezte: mert "Orbán Viktor megfelelő környezetbe akar dolgozni."

Az idei év végére 2900 milliárd forint áfa-bevétel várható, jövőre ennél 270 milliárd forinttal többet terveznek. Ennek forrása rejtély, a szakemberek arra gondolnak, hogy az on-line pénztárgépek révén nőhet az adóbevétel, mivel ez a technikai berendezés 2014-ben még nem a teljes esztendő során segített az elmaradt adóbevételek okainak feltárásában. Persze az sem kizárt, hogy az adóhatóság végre komolyan veszi az áfa-csalások elleni küzdelmet és onnan is remél némi plusz bevételt.

Jövőre átlagosan 310 forintos euróárfolyammal számol a költségvetés, az idei 296 forinttal szemben. (Tegnap 308 forintot adtak az európai közös deviza egy egységéért.) A liberális gazdaságpolitikus szerint ez egyértelműen azt tükrözi, hogy a kormány a forint gyengítésében érdekelt, a devizahitelesek érdekeivel mit sem törődve.

A 2015-ös költségvetésben továbbra sem prioritás az egészségügy. Mintegy 20 milliárddal megnő az E-alap, de ez mit sem ér, mivel ezt a két százalékos többletet elviszi az infláció. (Az állam ennél még a vagyonkezelésre is többet szán, 35 milliárd forinttal többet költhetnek jövőre.) A valódi strukturális átalakításhoz ennél sokkal többre, százmilliárdokra lenne szükség.

A mogyoródi Forma-1-es futam megrendezése jövőre már 9,5 milliárd forintot kell költeni. Ennél talán érdekesebb, hogy a rezsicsökkentés gondokat okozna az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. gazdálkodásában, ezért az állam gáláns módon, az idei 41 milliárd forint után, jövőre már 50 milliárdos tőkeinjekcióval támogatja a nemzeti energetikai céget

Mindig tanulságos megnézni, hogy mennyi tartalékot képeznek az egyes évek költségvetéseiben. Nos 2015-ben megnő a tartalékok szerepe, lesz 100 milliárdos általános és 60 milliárd forintos "országvédelmi" tartalék, ami újdonság emellett még 172,8 milliárdos céltartalékot is képeznek.

Szerző