Megérkeztek a magyarok a NATO-kiképzésre

Megérkeztek Litvániába az Iron Sword (Vaskard) 2014 elnevezésű NATO-hadgyakorlatokon részt vevő magyar katonák.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a szeptemberi walesi NATO-csúcstalálkozó után jelentette be, hogy Magyarország a megerősítő intézkedések keretében részt vesz a térségbeli hadgyakorlatokon.

A hétfőn kezdődő nemzetközi hadgyakorlaton a Pabrade mellett található, Silvestras Žukauskas tábornokról elnevezett gyakorlótéren kilenc NATO-ország mintegy 2500 katonája vesz részt. A mintegy 140 magyar katonából álló kontingens többségét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalja alkotja. A közös kiképzések során a magyar katonák egy litván és egy amerikai századdal együtt alkotnak egy zászlóalj méretű alegységet - adta hírül a Honvédelmi Minisztérium.

Szerző

Kórházban az argentin elnök

Kórháhzban kezelik Cristina Fernández de Kirchner argentin elnökasszonyt. Magas lázzal vitték kórházba, vírus támadta meg a szervezetét – közölte a Buenos Aires-i elnöki hivatal. További részleteket nem tettek közzé állapotáról.

Cristina Kirchnert 2013 októberében egy az agyában keletkezett vérrög miatt kellett megoperálni. Akkor az orvosok egy hónapos pihenőt írtak elő számára. Cristina Kirchner 2007 óta hazája államfője. Ő a dél-amerikai állam első női elnöke.

Szerző

Ponta előnye tíz százalék

A feldolgozottsággal folyamatosan növeli előnyét a román elnökválasztáson Victor Ponta miniszterelnök, az 50 százalékos abszolút többséget azonban nem érheti el, így második forduló dönt majd. 91,33 százalékos feldolgozottság után Ponta előnye majdnem tíz százalék Nagyszeben szász nemzetiségű polgármesterével, Klaus Johannisszal szemben: előbbi 40,01, utóbbi pedig 30,54 százalékos eredményt ért el. A harmadik helyen Calin Popescu Tariceanu áll 5,46 százalékkal. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke 3,66 százalékot szerzett, az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben induló Szilágyi Zsolt pedig mindössze 0,58 százalékot. 

Mint a Transindex a Központi Választási Bizottságra hivatkozva írta, még soha nem voksoltak ennyien külföldön. Romániai idő szerint 23 óráig 153 677 román állampolgár élt szavazati jogával a 294 külföldi szavazókörzet valamelyikében. Ezekben az országokban szavaztak a legtöbben: Olaszország – 35 508, Spanyolország – 33 053, Moldova Köztársaság – 21 980, Nagy-Britannia - 7977, Franciaország - 7119, Németország - 7320 és Belgium - 5951. 2009-ben az elnökválasztás második fordulójában 147 754-en szavaztak külföldön, míg az akkori első fordulóban 94 ezren éltek külföldön szavazati jogukkal.

A külföldi szavazás nem volt zökkenőmentes: Londonban az urnák zárása után tüntetés alakult ki, mivel több mint ezer személy nem került sorra; Párizsban többen erőszakkal hatoltak be a szavazóhelyiségbe urnazárás előtt; több hazai nagyvárosban is tüntettek a külföldi szavazás nem megfelelő szervezése miatt.

Szerző