Előfizetés

Megváltoztatná az érsek a daytoni egyezményt

A boszniai háborút lezáró, 1995-ös daytoni egyezmény megváltoztatására szólított fel Binko Puljic boszniai érsek. Ebben szerinte az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak kellene segítséget nyújtania – közölte a boszniai katolikus hírügynökség, a KTA. Úgy vélte, azért van szükség erre, mert meglátása szerint az egyezmény a horvátokat hozta a legnehezebb helyzetbe. Az érsek Claire Bodonyi Szarajevóba akkreditált francia nagykövetnek kifejtette azt is, hogy a szerződéssel egyes nemzetek kivételezett helyzetbe kerültek. 

Puljic azt is közölte, ha minden az eddigi kerékvágásban folytatódik, a balkáni országból eltűnnek a katolikusok. Az 1992-1995-ös háború alatt sokukat elűzték, most viszont gazdasági okok miatt keresnek maguknak új hazát.

Lecsukhatják a doppingdoktort

A belgiumi, leuveni ügyészség eljárást indított Chris Mertens sportorvos ellen, mert 19 sportolónál illegális vértranszfúziót hajtott végre. A legtöbben közülük országúti kerékpárosok voltak. Nevekről ugyanakkor nem tettek említést. Az ügyészség már két és fél év óta nyomozott a belga orvos ellen. November 14-ig kell eldönteni, hogy vádat emelnek-e Martensszel szemben. 

A belga orvos illegális tevékenységére egy 2012-es névtelen levélből derült fény. 2012 óta 51 atlétát hallgattak ki Leuvenben, s nemcsak kerékpárosokat. Az ügyészség letöltötte a Mertens és a kerékpáros Tom Meeusen között zajlott email levelezést is. Elkobozták Meeusen mobiltelefonját.

Egyelőre azonban csak Mertenst vonnák büntetőjogi felelősségre. A helyi törvények szerint akár hat évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Megfordult a hadi szerencse

Hiába érkeztek meg a pesmerga harcosok múlt héten Szíria északi részébe, a mintegy száz fegyveres aligha lesz képes gyökeres változásokat elérni a hadszíntéren. Ráadásul mint a Hürriyet jelentette, az Iszlám Állammal (IS) szövetséges al-Nuszra Front ellentámadásba lendült Szíria Idlib tartományában. A Szíria-megfigyelő központ szerint a fegyveresek elfoglalták Khan al-Subul városát, miután kivonult onnan a mérsékelt ellenzéki csoportnak tartott Hazm mozgalom. 

Az al Nuszra emellett további öt kisebb települést is elfoglalt a tartományban. Egyelőre megállíthatatlannak tűnik az iszlám szélsőséges csoport. Annál is inkább, mert múlt héten fegyveresei elfoglalták a Szíriai Forradalmi Front (SRF) székhelyét is.

Mint a török lap megjegyzi, ez a fejlemény komoly csapás lehet az Egyesült Államok-vezette, Iszlám Állammal szembeni koalíció számára. A Hazm mozgalom ugyanis az amerikaiak szövetségesének számított, kapott támogatást az amerikaiaktól.

Vasárnapi jelentés szerint az Iszlám Állam 67 embert végzett ki Anbar tartományban.