Pedagógusok kerülhetnek utcára

Publikálás dátuma
2014.11.03. 15:04
Fotó: Thinkstock
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint százmilliárd forintos forráskivonást hajtanak végre a középfokú oktatás területén, ami miatt pedagógusokat bocsáthatnak el.

Mendrey László, a PDSZ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, régen látott megszorítás a 2015-ös költségvetésből kiolvasható forráskivonás, amelynek legnagyobb vesztese a középfokú oktatás lesz.

Elmondása szerint jelentősen csökkenteni fogja a közoktatás spektrumát a forráskivonás, és úgy mérséklik a középfokú oktatásban résztvevők számát, hogy csökkentik a párhuzamosan indítható osztályok számát. Ez viszont előre vetíti, hogy kevesebb diákhoz kevesebb tanár is kell - fűzte hozzá.

Mendrey László azt kérte a parlamenti képviselőktől, hogy a költségvetés közoktatásra vonatkozó részét tárgyalják újra vagy ne fogadják el.

Jelezte, hogy levelet küldött minden szakszervezetnek, amelyekkel 2011-ben megalakították a sztrájkbizottságot, és arra kérte őket, hogy egyeztessenek a következő lépésekről. Hangsúlyozta: ha nem jutnak eredményre a képviselőkkel, akkor "van oka" a sztrájkbizottsági tárgyalásoknak, és ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor el kell gondolkodni a további érdekérvényesítő lépésekről. Kérdésre válaszolva elmondta, nem tartja kizártnak sem az utcára vonulást, sem a sztrájkot.

Szerző

Ingyenes internetet javasol az Együtt-PM

Határozati javaslatban kezdeményezi Szabó Tímea független képviselő, hogy a kormány és az internetszolgáltatók dolgozzanak ki egy olyan széles sávú, de nem korlátlan internetelérést biztosító, ingyenes alapcsomagot, amelyik egy éven belül minden háztartásba eljut.

Az Együtt-PM társelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ezt például a távközlési különadó leírásával és uniós támogatások bevonásával lehetne finanszírozni.

Az ingyenes internet támogatását azzal indokolta, hogy az Együtt-PM az "orbáni, a középkorba visszabukdácsoló" politika helyett a jövőt és a tudást támogatja.

Javaslatot tesznek arra is, hogy wifi routerek kiépítésével a szegényebb régiók nagyobb lakótelepein hogyan lehetne az ingyenes internetet elterjeszteni - közölte.

Szerző

DK: a kormány "kiváltsággá teszi" a tanulást

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány már a középiskolában el akarja venni annak a lehetőségét, hogy a diákok továbbtanulhassanak.

Az ellenzéki párt alelnöke, Vadai Ágnes azokra a hírekre reagálva mondta ezt hétfőn sajtótájékoztatón, amelyek szerint a kabinet a finanszírozás mérséklésével a jelenlegi 128 ezernek a felére csökkentené a gimnáziumokban tanulók számát.

A DK alelnöke azt mondta, a jövő évi költségvetésben az oktatáson is spórolni kíván a kormány, mintegy "kiváltsággá téve" a gimnáziumi tanulást. Hangsúlyozta, ezzel elveszik a szegény sorban élőktől a kitörés egyetlen lehetőségét.

Szerző