Előfizetés

Emberi maradványokat találtak a Costa Concordián

Publikálás dátuma
2014.11.03. 17:04
Fotó: Laura Lezza/Getty Images
Holttestet találtak hétfőn a tavalyelőtt elsüllyedt Costa Concordia tengerjáró roncsának egyik kabinjában a hajótest darabokra szedése közben - közölték a genovai hatóságok.

A holttest nagy valószínűséggel a hajó egyik pincéréé, az indiai állampolgárságú Russel Rebellóé. Rebellót a hajószerencsétlenség óta az eltűntek között tartották számon. A baleset 32 halálos áldozata közül ő volt az utolsó, akinek eddig nem sikerült megtalálni a tetemét.

A genovai kikötői kapitányság jelentette be, hogy emberi maradványokat találtak a Costa Concordia nyolcas számú fedélzetének egyik kabinjában. A holttestet eddig a rá borult bútorok rejtették el.

A 2012. január 13-án zátonyra futott tengerjárót júliusban vontatták a toszkán Giglio szigetének partjaitól a genovai kikötőbe, ahol az óriás hajóroncsot szétszedik és minden lehetséges részét újrahasznosítják. 

Korrupció - Olmert ellen tanúskodott egykori titkárnője

Publikálás dátuma
2014.11.03. 16:54
Shula Zaken és Ehud Olmert 2012-ben. Fotó: Pool/Getty Images
Ehud Olmert volt miniszterelnök ellen tanúskodott korrupciós ügyében egykori titkárnője, s bizonyítékként bemutatta magnóra vett telefon beszélgetéseiket is.

Az izraeli közszolgálati rádió hétfő délelőtt szinte kizárólag Olmert korrupciós ügyével foglalkozott, részletesen ismertette Sula Zaken volt titkárnő bírósági vallomását, a volt kormányfő korrupt ügyeinek leleplezését.

Zaken hangfelvételekkel alátámasztva azt állította, hogy Olmert személyesen felügyelte a Morris Talansky nevű amerikai milliomostól átvett készpénz ügyeit, s mindenről tudott. Zaken szerint Talansky váltotta készpénzre jutalék fejében Olmert számára a politikus gazdag amerikai támogatóitól kapott csekkeket, a pénz aztán Uri Messer ügyvéd erre a célra fenntartott széfjébe került, aki egy nem hivatalos pénzváltónál sékelre váltva igény szerint különböző összegeket adott át.

Olmert a feketén szerzett több százezer dollárnyi készpénzből fedezte politikai és személyes szükségleteit: szervezett konferenciát, fizette a szabóját, luxuscikkeket, például szivart vásárolt belőle, vagy politikai hirdetést fizetett az orosz nyelvű izraeliek számára, és zsebpénzként költötte külföldi utazásain. 

Ebből a pénzből Sula Zaken is évente harmincezer dollárt kapott, amikor Olmert a jeruzsálemi polgármesterséget az ipari és kereskedelmi miniszterségre váltotta, hogy addigi bérezéséhez hasonló összeggel kövesse főnökét új hivatalába. 

Zaken a tárgyaláson azt mondta, hogy eleinte szeretetből rögzítette titokban beszélgetéseiket, hogy főnöke hangját hallgassa, később családja kérésére, mert nem hittek neki, majd mert már ő maga sem hitt volt főnökének. 

Zaken a felvételek tanúsága szerint Olmert kifejezett kérésére hallgatott évekig a volt miniszterelnök 2008 óta megindult különböző korrupciós ügyeiben a bíróságon. Később feladta némaságát egy vádalkuért cserébe, s így a rá szabható ötéves börtön helyett mindössze tizenegy hónapot kapott, amelynek letöltését egy hónappal ezelőtt megkezdte.

Zaken állítása szerint Olmert megígérte neki, hogy gondoskodni fog róla és családjról, de „neki is gondoskodnia kell arról, hogy kinnt legyen, és törődhessen velük”, vagyis hogy az általa birtokolt ismeretekkel ne juttassa rács mögé. 

Bizonyítékok hiányában az illegális pénzek elfogadásáról szóló Talansky-ügyet egyszer már lezárta a jeruzsálemi bíróság, de Sula Zaken frissen előkerült leleplező hangfelvételei után hétfőn megkezdték újratárgyalását. Csütörtökön Zaken a védelem, vagyis Olmert ügyvédeinek kereszttüzében állva védheti meg vallomását. 

Ehud Olmert 2006 és 2009 között volt Izrael miniszterelnöke, de korrupciós ügyek miatt kénytelen volt lemondani, és azóta bíróságon próbálja bizonyítani, hogy ártatlan. Májusban egy másik, jeruzsálemi építkezési engedélyekért elfogadott megvesztegetési ügyben hat év börtönre ítélték, jelenleg fellebezési kérelme lezárásáig szabad lábon védekezik.

Jobb eredményre számított az EMNP - lemondanak

Jobb eredményre számított a romániai államfőválasztáson az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP); Toró T. Tibor pártelnök és Szilágyi Zsolt alelnök, a párt államfőjelöltje bejelentette, hogy a szombati marosvásárhelyi elnökségi ülésen benyújtják lemondásukat.

A 98,3 százalékos feldolgozottságú adatok szerint az EMNP jelöltjének a szavazatok 0,56 százalékát sikerült megszereznie vasárnapi voksoláson, míg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjére, Kelemen Hunorra a választók 3,5 százaléka szavazott. 

Szilágyi Zsolt a hétfői kolozsvári sajtótájékoztatóján gratulált Kelemen Hunornak, a magyar-magyar verseny győztesének. Toró T. Tibor kijelentette, az EMNP jelöltje a magyar pártokra leadott szavazatok közel 14 százalékát szerezte meg, ezzel a párt megőrizte azt a támogatottságát, amelyet a 2012-es parlamenti választásokon is a magáénak tudott, de nem sikerült ezen javítania. 

Toró úgy vélekedett, hogy a várakozásaikhoz képest értek el rossz eredményt, melyet azonban nem tekintenek kudarcnak. 

A lehetséges okok között azt említette, hogy az erdélyi magyar szavazók egy része már a választások első fordulójában Klaus Johannisra, a jobboldal jelöltjére szavazott, másik jelentős hányada pedig távol maradt az urnáktól. „Nem tudtuk meggyőzni őket, hogy lehet másképp is, hogy a politika nem feltétlenül jelent korrupciót” - magyarázta Toró. 

A lehetséges okok között említette azt is, hogy nem sikerült rendet teremteni „az autonómiapárti erdélyi politikai szervezetek táborában”. Arra utalt, hogy az EMNP-nek nem sikerült rendeznie a viszonyát a Magyar Polgári Párttal (MPP). Arra is kitért, hogy pártjának nem sikerült meggyőznie „a nemzetpolitika szereplőit” a választás igazi tétjéről. 

„Hagytuk, hogy az RMDSZ visszaéljen a nemzet miniszterelnökének a fényképével és a neki tulajdonított biztatással” - jelentette ki a pártelnök. Arra utalt, hogy az RMDSZ a kampány utolsó hetében olyan szórólapokkal hirdette jelöltjét, amelyen Orbán Viktor és Kelemen Hunor kézfogása látható, és a miniszterelnök választási jókívánsága olvasható. 

Az EMNP elnöke a választás pozitívumaként vette számba, hogy az koalícióvá kovácsolta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT), a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) és az EMNP-t. Azt is megemlítette, hogy szabadon beszélhettek Románia föderális berendezkedésének a tervéről, és sikerült több mint 50 ezer szavazatot szerezni. 

Szilágyi Zsolt magyarázatként hozzáfűzte: a romániai párttörvény értelmében felszámolható az a romániai párt, mely nem vesz részt, vagy 50 ezernél kevesebb szavazatot szerez két egymás utáni választáson. 

Toró T. Tibor arra figyelmeztetett, hogy a Romániában 6,2 százalékot kitevő magyarság két jelöltje a szavazatok mintegy négy százalékát szerezte meg. „Ha az RMDSZ vezetői nem látják ezt be, előbb-utóbb ott is el fog szakadni a cérna” - jegyezte meg az EMNP elnöke.