Apró lépések Rió felé

Talant Dujshebaev két győzelemmel mutatkozott be a magyar férfi kézilabda válogatott kispadján, az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyitányán. Császár Gáborék a vártnál simább győzelmet arattak Ukrajnában (33-20), így jelenleg négy ponttal vezetik csoportjukat.

Ez a teljesítmény azért is bizalomkeltő, mert három rutinos játékosára sem számíthatott Talant Dujshebaev a héten. Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté is sérülés miatt hagyta ki a két mérkőzést.

Így viszont lehetősége volt az új mesternek kipróbálni kevesebb nemzetközi rutinnal rendelkező játékosokat is, akik egyelőre nem vallottak szégyent. Úgy tűnik, a magyar válogatott megtette az első lépéseket az Európa-bajnokság, majd a riói olimpia felé.

A mieinken kívül még tíz csapat százszázalékos a selejtezőkön. Eddig különösebb meglepetések nélkül zajlottak a párharcok.

A macedónok csehországi döntetlenje azért nagy szó, mert a félidőben még héttel mentek a hazaiak, ám Kiril Lazarov vezérletével a vendégek egyenlíteni tudtak a hajrában.

A legkiélezettebb csoport címet a Szerbia, Izland, Montenegró triót felvonultató négyes kvartett érdemelheti ki. A szerbek jól kezdtek, hiszen legyőzték korábbi társországukat, Montenegró pedig Izlandot múlta felül. Folytatás tavasszal!

Szerző

Ötödször Hamilton

Publikálás dátuma
2014.11.04. 06:53
Rosberg foghatja a fejét, a Mercedesnél Hamilton az úr FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nagyon úgy tűnik, immár csak a technika képes elvenni a világbajnoki címet az Amerikai Nagydíjon győztes Lewis Hamiltontól. A Mercedes brit pilótája zsinórban ötödik futamát nyerte idén, és elárulta, az utolsó két versenyen a maximális 75 pontot szeretné megszerezni.

Ha valaki szombaton este azt hallotta volna Lewis Hamiltontól a négy tizeddel elveszített időmérőt követően, hogy ennek ellenére biztos benne, hogy meg tudja nyerni a versenyt, könnyen lehet, orvoshoz küldte volna 2008 világbajnokát. Aztán kiderült, mégis neki volt igaza…

F1 - számokban

Egyesült Államok Nagydíja, végeredmény:

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes), 2. Nico Rosberg (német, Mercedes), 3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull), 4. Felipe Massa (brazil, Williams), 5. Valtteri Bottas (finn, Williams), 6. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 7. Sebastian Vettel (német, Red Bull), 8. Kevin Magnussen (dán, McLaren), 9. Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso), 10. Pastor Maldonado (venezuelai, Lotus).

„Megcsináltam! Csak idő kérdése volt, hogy a futamon lecsapjak Nicóra, és megelőzzem. Amikor ez sikerült, csak arra kellett törekednem, hogy megnyugtató előnyt építsek ki vele szemben. Próbáltam jól reagálni a helyzetekre, és élni a lehetőségekkel.

Abban viszont végig biztos voltam, hogy képes vagyok a győzelemre” – jelentette ki az idei 10. futamgyőzelmét követően Hamilton a Crash.net. portálnak.

A Mercedes versenyzője egyébként éppen Austinban szárnyalta túl Nigel Mansell 31 futamgyőzelmét, és a

második világbajnoki címéhez már az is elég, ha a hétvégén Interlagosban és utána Abu Dzabiban a második helyen fut be az őt immár 24 pontos hátrányban üldöző Nico Rosberg mögött.

„Nagyon eltökélt és éhes vagyok a sikerre, így természetesen a hátralévő két futamot is szeretném megnyerni” – árulta el Hamilton.

A vb-pontversenye állása
Pilóták: 1. Hamilton 316 pont, 2. Rosberg 292, 3. Ricciardo 214, 4. Bottas 155, 5. Vettel 149, 6. Alonso 149.
Konstruktőrök: 1. (és már világbajnok) Mercedes 608 pont, 2. Red Bull 363, 3. Williams 238, 4. Ferrari 196, 5. McLaren 147, 6. Force India 123.

Nemzetközi sajtóvisszhang
Daily Mail (brit): "A matematikusok szerint a világbajnokság még mindig nyitott, a pszichológusok azonban azt mondják, már minden eldőlt.
The Guardian (brit): "Lewis Hamilton cowboy-kalapban ünnepelt, de egy korona alkalmasabb lett volna erre a célra."
Berliner Morgenpost (német): "Hamilton ismét tarkón vágta Rosberget."
Stuttgarter Zeitung (német): "Hamilton maradt az úr a háznál."
Blick (svájci): "Rosberg csődöt mondott! Oda a vb-cím?"
Tuttosport (olasz): "Hamilton-show az Egyesült Államokban."
El Periódico (spanyol): "A világbajnokság tulajdonképpen eldőlt."Szerző
Frissítve: 2014.11.03. 20:50

Nyitott a második forduló

Publikálás dátuma
2014.11.04. 06:37
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök értékeli a választási eredményt FOTÓ: MTI BÍRÓ ISTVÁN
Sok rekordot megdöntött Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök, miniszterelnök a vasárnapi államfőválasztáson, de mindet együttvéve sem volt elegendő ahhoz, hogy első fordulóból megnyerje a választást, vagy hogy kényelmes többséget biztosítson magának a második fordulóra. Nyitott maradt a verseny, s bár jó esélyekkel indul Ponta, még nem zárható ki a német nemzetiségű jobboldali jelölt győzelme sem.

Nem hozott meglepetést a vasárnapi román elnökválasztás, az első forduló az előzetes közvélemény kutatásokat igazolta – lesz második forduló, amelyben Victor Ponta miniszterelnök és Klaus Johannis nagyszebeni polgármester mérkőzik meg egymással.

Nem kudarc, csak rossz eredmény
Lemond Tőkés László pártjának vezetősége Szilágyi Zsolt választási eredménye miatt. Az EMNP jelöltje a magyar-magyar versengést 86-14 százalékos arányban veszítette el, országosan 0,56 százalékot, 52896 szavazatot sikerült megszereznie, miután az induláshoz szükséges 200 ezer támogató aláírást a párt összegyűjtötte.
Toró T. Tibor pártelnök kolozsvári sajtótájékoztatóján jelentette be szándékát. Ugyanitt Szilágyi is jelezte, lemond alelnöki tisztségéről.Toró álláspontja szerint az elért eredmény rossz, a várakozás alatti, de nem tekinthető kudarcnak. Úgy vélekedett, hogy egyik lehetséges oka az, hogy az erdélyi magyarok egy része már az első fordulóban Klaus Johannisra, a jobboldal jelöltjére szavazott, másik jelentős hányada pedig távol maradt az urnákat

A szavatok 98,3 százalékának megszámlálása után közölt hivatalos részeredmény szerint Ponta 40,33, Johannis 30,44 százalékos támogatottságot ért el.

Harmadik helyen (5,40 százalék) a volt liberális kormányfő és pártelnök, Calin Popescu Tariceanu végzett, aki kilépett pártjából, miután az otthagyva a Liberális Internacionálét átnyergelt az Európai Néppártba, Romániában pedig koalícióra lépett Traian Basescu volt pártjával a PDL-vel és létrehozta a Johannist indító Keresztény-Liberális Szövetséget.

Negyedik helyen végzett Basescu jelenlegi pártjának jelöltje, Elena Udrea (5,18), ötödik a volt igazságügyi miniszter, jelenleg függetlenként induló Monica Macovei (4,46).

Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje nyolcadik helyre csúszott vissza 3,50 százalékával, a populista néppárti Dan Diaconescu (3,99) és szélsőséges

nagyrománia párti Corneliu Vadim Tudor (3,66) mögé. A második forduló így teljesen nyitottá vált, annak ellenére, hogy az első két jelölt közötti különbség közel 10 százalék. Ám Ponta egyelőre csupán Tariceanu táborát érezheti maga mögött, ami önmagában nem lesz elegendő a győzelemhez.

Az RMDSZ csütörtökön dönt arról, kit támogat két hét múlva, de bármi legyen is a döntés, Erdély és az erdélyi magyarok egyaránt Johannist preferálják.

A nagyszebeni polgármesternek egyetlen erdélyi megyét (Hunyad) nem sikerült elhódítania Pontától, és természetesen a két székely megyét Kelemen Hunortól. Igaz, ugyanakkor egyetlen ókirályságbeli, Kárpátokon kívüli megyét sem tudott megnyerni.

Erdélyi veresége ellenére számos rekordot megdöntött Ponta – egyes megyékben kézzelfogható közelségbe került a jobboldal jelöltjéhez, elmondhatja, hogy a PSD történetében ő érte el a legjobb erdélyi eredményt.

Ugyancsak első alkalommal sikerült szociáldemokrata jelöltnek a határon túli románok, a Moldova Köztársaságbeliek többségének támogatását megszereznie, ám a külföldön dolgozó románok vélhetően a továbbiakban is a jobboldali jelöltet fogják támogatni.

Az első két jelölt közötti 10 százalékos különbség is rekord, de távolról sem elegendő a második fordulós győzelemhez, amelynek kimenetele egyelőre megjósolhatatlan.

Udrea és Macovei tábora biztosan Johannist, Tariceanué Pontát támogatja, az erdélyi magyarok részvétele még alacsonyabb lesz, így majd alapvetően a felaprózott „kicsik” híveit kell megszereznie a győztesnek.

Szerző