A "kolbász" fővárosában Békéscsabán, tizennyolcadik alkalommal kerül sor a több mint százezer vendéget vonzó, kitűnő hangulatú Csabai Kolbászfesztiválra. Ennek kapcsán eszembe jutnak a régi, több évtizeddel ezelőtti disznóvágások. Akkoriban nagy várakozás előzte meg a disznóölést. A felnőttek és a gyerekek nagy hanggal és vidámsággal végezték a dolgukat. A délelőtti kínálat a bőllérpogácsa és a hagymásvér volt. Amikor az asszonyok befejezték a bél tisztítását, elkezdődött a kolbász és a hurka töltése. Haladt minden, mint a karikacsapás, fogyott a bor és a málnaszörp. Az esti vacsora után nagy volt a jókedv, volt sok nóta és kacagás. A házigazda, amikor már úgy gondolta, hogy megdermedt a paprikás, kiment a feleségével a kamrába, és elkészítették a kóstolót, ügyelve arra, hogy egyformán jusson mindenkinek. A házi mulatság rendszerint hajnalig tartott, ki-ki kedvére beszélgetett, kártyázott. Akik messzire laktak, helyben aludták ki a fáradalmukat, a többiek jó kedvvel ballagtak haza a fagyos hajnalon.