Emlékezés Szenes Hannára

A Mensch Nemzetközi Alapítvány november 7-én emléknapot szervez Szenes Hanna magyar író, költő,az antifasiszta ellenállás áldozata, Izrael állam hőse magyarországi kivégzésének 70. évfordulóján. 

A megemlékezés színhelyei Budapesten: a volt Margit körúti katonai fogház, Szenes Hanna emlékköve, (VII. ker. Jósika utca és az Izabella utca sarkán), illetve Szenes Hanna emléktáblája előtt a Dohány utcai zsinagóga sírkertje, majd a Goldmark terem.

Szenes Hanna (Hannah Senesh) 1921. július 17-én született Budapesten Szenes Anikón néven. Édesapja, Szenes Béla ismert újságíró és színpadi szerző volt. Kitűnő érettségit tett, de továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények.

1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába. Diplomát szerzett a „Lányok Mezőgazdasági Főiskoláján”, majd 1941—től egy kibucban dolgozott. Ekkor csatlakozott a Haganához, a zsidó védelmi fegyveres szervezethez.

1944. januárjában önként belépett a brit hadsereg SOE (Special Operations Executive, Különleges Akciók Szervezete) ejtőernyős alakulatába.

Egyike volt annak a tizenhét magyar zsidónak, akiket az angol hadsereg arra képzett ki, hogy megkíséreljék megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását, és segítsék a Magyarország felett bajbajutott szövetséges pilóták menekülését.

A kiképzést követően főhadnagyi rangot kapott. 1944. márciusában ejtőernyős ugrást hajtottak végre a mai Szlovénia felett. Hosszabb várakozás után májusban, a partizánok segítségével, harcolva érték el és lépték át a magyar határt.

Szenes Hannát egy csendőrjárőr elfogta, megkínozták, majd a nyilas hatalomátvétel után a Margit körúti katonai fegyházba vitték. November 6-án a hadbíró – a vádlott jelenléte, s tárgyalás nélkül – meghozta a halálos ítéletet.

Másnap agyonlőtték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították, és nemzeti hősként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen. A Mensch Nemzetközi Alapítvány idén októberben Áder János Köztársasági Elnöknél kezdeményezte a mártírhalált halt Szenes Hanna posztumusz állami elismerését.

Szerző

Ahol görbül az idő

Publikálás dátuma
2014.11.06. 06:47
Anne Hathaway és Matthew McConaughey a Csillagok között című sci-fi ben, már a féreglyuk felé vezető űrpályán FORRÁS: INTERCOM
Csillagok között címmel három órás sci-fivel lép a vászonra a fiatal mozijáró nemzedék kultfilmese, Chrisopher Nolan. Főszereplői Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, de mellékszerepekben felbukkan Michael Caine és Matt Damon is.

Az Eredet című filmjével Christopher Nolan a húsz-harminc évesek kultfilmesévé lépett elő, s alighanem elsősorban a fiatal nemzedéket bűvöli el legújabb rendezése, a Csillagok között is.

Nem feltétlenül a mai tudományos űrismeretek szellemes felhasználása, inkább a sok meglepetést tartogató látványvilága miatt.

Nolan filmötletei az eredetiségükkel ütnek a legnagyobbat, most is elkápráztat, hogy egy ilyen műfajban, mint a sci-fi, milyen merész dolgokat enged meg magának.

Legalábbis abból a szempontból, hogy a műfaj eddigi darabjai mi mindent nem mertek eddig, amit ő most igen, filmre visz eddig érintetlen témákat

Az biztos, hogy Nolan az első filmrendező, aki merészen meggörbíti a teret és az időt, s mint egy behajtott papírlapon átszúrt ceruza, amely a lap mindkét felén jelen van, főhősét is beleviszi a hajlított tér-idő egyazon pillanatban, de kétféle időben és térben a szemünk előtt történő eseménybe.

Megnyugtatásul annyit, hogy ezt a vásznon látni érthetőbb, mint így leírva megközelíteni, s le a kalappal Nolan képzelete előtt, aki nem csak a rémisztő és titokzatos fekete lyukba viszi bele hősét a sci-fi filmek történetében először, hanem elképzeli és egy picit meg is mutatja az ötödik dimenziót is.

Azaz azt a helyzetet, amelyben az időn egészen mást kell értenünk, mint amit mai véges paraszti tudatunk felfogni képes.

Viszonylag sok szó esik még a filmben a féreg lyukról is, meg a gravitációs anomáliáról, s mondanunk sem kell, hogy rendkívüli dramaturgiai szerepet kap a film végén a világűr egy pontján túl a földihez képest lelassuló idő.

S miután Nolan – aki testvérével, Jonathannal együtt a forgatókönyvet is írta – tiszteletre méltó szenvedéllyel viseltetik a sci-fi műfaj tudományos jellege iránt, a három hosszú órán át tartó történetben mindenféle egyéb tudományos nyalánkságok is szerepelnek.

Közhelynek legfeljebb annyit érezhetünk, hogy Nolan is, mint annyi sci-fi már, a Föld haldoklását, valamint az emberiség megmentésének vakmerő szándékát és hajmeresztő kísérletét emeli története középpontjába.

A Föld itt úgy haldoklik, hogy valahol egy amerikai tanyán mindig mindent vastagon ellep a por, jönnek a porfelhők, nincs mit ennie az emberiségnek, ezért a földművelés rendkívüli tett.

Csakhogy Cooper nevű főhősünk (Matthew McConaughey) nem egyszerű kétkezi kukoricatermelő, hanem a NASA egykori űrrepülő pilótája, akit hamarosan be is szippant egy rém titkos kutatóközpont.

Cooper az emberiség elköltöztetésének, tehát egy arra alkalmas bolygó felkutatásának céljával elvállal egy ismeretlen kimenetelű és idejű űrutazást. Pedig egy sor titokzatos jelből a kislánya éppen azt olvassa ki, hogy otthon kellene maradnia.

Majd a film vége felé ide hajlik vissza a tér és az idő, Einstein nagyobb dicsőségére és a néző megkönnyebbülésére. Erről több nem árulható el, még akkor sem, ha Nolan ezt az igazán jópofa ötletet nem igazán tölti meg szellemileg izgalmas tartalommal.

Nolan már az Eredetben is azzal a párosítással lepett meg, hogy egy keményen a fantasztikus határát súroló tudománnyal kacérkodó sztorit úgy vezet elő, hogy nem a technikai kütyüzés csili-vili eszközeit tartja fontosnak, hanem az emberi motívumokat.

Ezúttal is az emberi viszonyokat igyekszik érdekessé tenni a Földön is, meg az űrutazás során is. Megfejelve azzal, hogy olykor a földi eseményeket és konfliktusokat az űreseményekkel és veszedelmekkel párhuzamosan viszi egyre nagyobbnak szánt drámai feszültségekbe.

A bibi az viszont, hogy intellektualizáló, elvont és bölcselkedő párbeszédekbe keveri hőseit „földön és égen” egyaránt.

S amikor nagyon kell izgulnunk, vagy nagyon a lelkünkre kell valamit vennünk, akkor Nolan (az ő intellektusához mérten teljesen meglepő módon) irtózatosan felerősíti azt a fajta elviselhetetlenül hatásvadász és érzelmes hollywoodi nagyzenekari csörömpölést, amitől a néző a végén halláskárosodottnak érezheti magát.

Az űrutazás látványos és fantáziadús. Nolen félelmetes idegen űrtájakkal lep meg – olyan hatalmas vízhullámmal, amilyet nem tudunk elképzelni sem, s amelyhez foghatóan lélegzetelállító legfeljebb csak a földi homokfal rémületes közeledése hasonló.

S bár az egyik ismeretlen bolygó jégmezejének látványához Matt Damon színre lépése is hozzájárul, ez a hosszan kitartott epizód teljesen felesleges és üres a film egésze szempontjából (Lehetett volna rövidíteni a nagyon hosszúnak ható játékidőn.)

Egyetlen indoka lehet e jelenetnek: Nolan itt mutatja be a filmtörténet első olyan verekedését, amelynek nagy mutatványa, hogy a szereplők, Damon és McConaughey mint egy vadnyugati jelenetben, de űrruhában és szkafanderben csépelik egymást.

A névsor igazán fényes, bár a sztori még Nolan elővezetésében is kevés színészi pluszt igényel a neves színészek jelenlétén kívül.

McConaughey-n és Damonon kívül a tőlük elvárható színvonalon volt jelen még Anne Hathaway, Michael Caine, Jassica Chastain, Ellen Burstyn is. A film végén bejön a szokvány hollywoodi dramaturgia, valami nagy átverésről és hazugságról is szó esik.

Aki érteni is akarja, hogy ki kit vert át és főként miért, az a végén nagyon figyeljen. Abban könnyű igazat adni Nolannek, amikor hősével kimondja, a szeretet a legfőbb dolog, mert az túlmegy az időn és a téren is.

(Csillagok között ***)

Szerző

Filmkölcsönzés a Google-tól

Kölcsönözhető, megvásárolható kasszasikerek és nagy klasszikusok SD és HD minőségben. Megérkeztek a filmek a Google Play magyarországi kínálatába. A Google szórakoztató központjában az alkalmazások, játékok, zenék és könyvek mellett már több ezer film is várja az internetezőket, egyszerűen kikölcsönözhetik vagy megvásárolhatják kedvenceiket

A Google Play áruházban vannak friss filmek és nagy klasszikusok, amelyeket kölcsönzés vagy vásárlás után éppúgy meg lehet nézni egy androidos tableten, mint egy okostelefonon vagy egy asztali számítógépen, laptopon.

Ha valaki például a számítógépén kezd bele egy filmbe, de valamiért abba kell hagynia, akkor bármikor folytathatja akár a táblagépén is, onnan, ahol a filmet leállította.

A katalógusban magyar felirattal elsőként olyan mozisikerek érhetőek el, mint a Godzilla, A Bourne-csapda, A Bourne-ultimátum, Koszorúslányok, Őrült, dilis, szerelem, vagy az Ördög bújt beléd.

A filmek le is tölthetők, így akár internetkapcsolat nélkül is mozizhatunk. Az előhívható infókártyákkal (Info Cards) pedig további hasznos dolgokat tudhatnak meg a kiválasztott filmről: például az adott jelenetben felbukkanó színész nevét, vagy a főszereplő további szerepeit, esetleg a háttérben szóló zene címét és előadóját.

Szerző
Frissítve: 2014.11.05. 18:49