Előfizetés

Netadó: Deutsch azért konzultálni készül

Az internettel kapcsolatos nemzeti konzultáció január közepére összeálló kérdései azt hivatottak majd körüljárni, hogy az internetfelhasználók hogyan tudják minél szabadabban, minél többen és minél olcsóbban használni a világhálót - közölte a nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért felelős fideszes európai parlamenti képviselő csütörtöki balatonfüredi sajtótájékoztatóján.

Deutsch Tamás megerősítette, hogy már a konzultáció előkészítése során is számítanak mindenkinek a véleményére, amelyeket a legkülönfélébb online felületeken várnak november közepétől. Hozzátette: az így összegyűjtött témákból állítják majd össze január közepére a nemzeti konzultáció kérdéseit. Leszögezte azt is: a nemzeti konzultáció nem az internetadóról szól majd, mert "olyan nem lesz".

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: egy digitális témáról szóló digitális konzultációra készülnek, amelynek a Magyarországon internetet használó 7,5 millió ember részese lehet, sőt, azokat is igyekeznek megszólítani, akik jelenleg még nem használják a világhálót.Deutsch Tamás megjegyezte, hogy a digitális ökoszisztémának nevezett sokszereplős rendszerbe mások mellett beletartoznak a tartalomszolgáltatók és -előállítók, de a legfontosabb szereplői az internet felhasználói. Közülük a nemzeti konzultáció legfontosabb szereplői a fiatalok lesznek, akiknek a véleményére kiemelten számítanak.  

Három év után vette át budapesti díszpolgári címét Walesa

Átvette budapesti díszpolgári címét Lech Walesa volt lengyel államfő Tarlós István főpolgármestertől csütörtökön Budapesten - derül ki a Főpolgármesteri Hivatal honlapján közzétett tájékoztatásból.

A közlemény szerint Tarlós István politikai legendaként jellemezte a Nobel-békedíjas egykori politikust, aki a rendszerváltásig minden kockázatot - üldöztetést, állásvesztést és börtönt is - vállalt, hogy a magyaroknak jobb legyen. "Kevés olyan ember akad Európában, akinek ennyit köszönhetünk" - fogalmazott.

Lech Walesa azt hangoztatta: az egyesült Európában megszűntek ugyan a határok, de az államok között megmaradtak az egyenlőtlenségek. "A béke időszakát ki kell használnunk és a szolidaritás alapján meg kell állapodunk azokban az alapkérdésekben és alapértékekben, amelyekre a továbbiakban Európa épülhet." 

Walesának 2011-ben ítélte oda a díszpolgári címet a Fővárosi Közgyűlés a "kommunista diktatúra elleni áldozatos küzdelméért és a kelet-közép-európai rendszerváltozásokban vállalt meghatározó szerepéért, a demokratizálásban elért eredményeiért". A politikus akkor betegsége miatt nem tudta átvenni az elismerést.

A volt lengyel államfő Szent István-díjat is kapott a Magyar Tudományos Akadémián.

Torlódások várhatók a Margit-hídon

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szakemberei szombaton mossák le a Margit hidat, emiatt torlódásokra kell számítani a dunai átkelőn.

A BKK csütörtöki közleménye szerint reggel fél héttől 11 óráig a déli (Budáról Pestre), 11 órától délután fél négyig az északi hídfélen mossák a korlátokat, a munkavégzés miatt a kerékpársávot és mindkét oldalon a szélső forgalmi sávot szakaszosan lezárják.