Előfizetés

Cserhátszentivánban nem módosított az új választás

Csóré István független jelölt nyerte a megismételt polgármester-választást Cserhátszentivánban - közölte vasárnap a Nógrád megyei területi választási iroda.

A község 118 választópolgárából 98 vett részt a vasárnapi voksoláson, amelyen Csóré István 58 szavazatot szerzett. A korábbi polgármester, Kovács Éva 37, a harmadik jelölt, Bognár Károly 3 szavazatot kapott. A megismételt szavazáson rendkívüli esemény nem történt. Négy héttel ezelőtt szintén Csóré István nyerte a voksolást, azonban a Nógrád megyei területi választási bizottság szerint az október 12-ei választás nyertese két szórólap terjesztésével megtévesztően befolyásolta a választói akaratot, a bizottság ezért úgy döntött, meg kell ismételni a szavazást. 

Az október 12-én megválasztott négy képviselő-testületi tag mandátumát nem érintette a megismételt szavazás.

Tüntettek Budapesten, zúgott az "Orbán takarodj"

Publikálás dátuma
2014.11.09. 19:19
Fotó: VAJDA JÓZSEF, Népszava
A tüntetés megkezdése előtt a Facebook-on több mint 10 ezren jelezték, hogy megjelennek  a Mondjon le Vida Ildikó és a kitiltott NAV vezetés! nevű demonstráción. Az ATV-nek nyilatkozó szervezők egyike, Vágó Gábor elmondta, hogy több ezer embert vár a Dob utcai NAV-székház elé, ahonnan a tüntetők az Andrássy úton keresztül a József nádor térre, az Nemzetgazdasági Minisztériumhoz vonultak.

Az ATV közvetítése szerint a demonstráció megkezdésekor, öt perccel 18 óra után a Dob utcában a Nagykörúttól nagyjából 2 háztömbnyi területet foglaltak el a tüntetők, Anonymous-maszkos tiltakozók is megjelentek. A transzparensek nagyjából a már ismertek, több közülük a Rákosi-Orbán párhuzamra próbálja felhívni a figyelmet. A csatorna tudósítója szerint nagyjából 5000 ember gyűlt össze a Dob utcai NAV-székház előtt, majd a menet elindult a József nádor térre, közben zúgott az "Orbán takarodj!"

Több mint tízezren vannak, és a menetben remek a hangulat  - ezt az ATV tudósítója közölte pár perccel 19 óra előtt. A menet elején teherautón mentek a hangadók, akik Orbántól a NAV elnökéig több kormányzati ember távozását sürgették. 

Az MTI is hírt adott a tüntetésről:

"Kevéssel hat óra után megkezdődött, a NAV vezetőinek lemondásáért szervezett fővárosi tüntetésen résztvevők az adóhatóság Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága elől a Nemzetgazdasági Minisztérium felé indultak. Vágó Gábor volt LMP-s képviselő a demonstráció elején azt mondta, azért gyűltek össze, hogy tisztán lássanak az évtized botrányában.

Fotó: VAJDA JÓZSEF, Népszava

Fotó: VAJDA JÓZSEF, Népszava

A politikus egyúttal független európai uniós vizsgálatot követelt. Vágó Gábor lemondásra szólította fel Vida Ildikót, az adóhatóság vezetőjét, valamint Somos Katalint a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóságának vezetőjét, Csillag Dezsőné elnökhelyettest és Dávida Mariannát, a NAV ellenőrzési főosztály vezetőjét. Emellett felmutatott egy általa 1000 milliárd forintos bankónak nevezett lapot, miközben úgy fogalmazott: ennyit húznak ki a zsebünkből az adócsalók úgy, hogy az adóhatóság félrenéz. 

Beszéde után a demonstrálók egy platós kisteherautó és a mögötte vitt, egymáshoz varrt magyar és európai uniós zászló nyomában elindultak a Nemzetgazdasági Minisztérium felé.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Amikor a tömeg eleje az Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky úthoz ért a vége az Oktogonnál tartott. Az indulás előtt és a vonulás alatt többször is skandálták, hogy "Orbán takarodj!", "Viktátor". A tömegben többek között "Ildikó vakáció, NAV világhírű korrupció", "maffia kormány", "bűnözőknek nem adózunk", "orbánc, hazudtok éjjel és nappal!, takarodjatok!", "fejétől bűzlik a NAV", valamint "elég volt a diktatúrából" feliratú transzparenseket, valamint néhány magyar és európai uniós zászlót lehetett látni.

A vonulás alatt a kisteherautóról felváltva szólt zene, illetve a NAV vezetés lemondását követelő és a kormányt bíráló beszédek.
"Az, aki korrupt, mondjon le" szlogenre folyamatosan kórusban skandálták, hogy mondjon le! A tömeg útvonalát a rendőrség mindenütt lezárta a forgalom elől amikor az Andrássy úton haladtak végig, a Nagykörúton az ott közlekedő villamosokat is leállították."

A tüntetés 20 óra  tájban véget ért, a tömeg elénekelte a Himnuszt.

Barnamedve pusztított el juhokat Nógrád megyében

Barnamedve pusztított el több juhot a Nógrád megyei Karancskeszihez tartozó Lászlóvölgyön. A vasárnap délben megtalált három juhtetem jól felismerhető sérülései alapján kijelenthető, hogy egy medve okozta a kárt - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának Vadászati és Halászati osztályvezetője.

Bakó Csaba elmondta, hogy a medvetámadások még a hét elején történhettek. Az első, súlyosan sérült juhot hétfőn találták meg, az állat szerdára elpusztult. Gyapjának lenyírása után derült ki a karmolás- és a fognyomok alapján, hogy feltételezhetően medve áldozata lett. Ennek bizonyítására az állat tetemét boncolásra és hatósági vizsgálatra elszállították, az eredmények még nem ismertek.

Csütörtökön újabb juh pusztult el a ragadozó akkor még nem bizonyítható, korábbi támadása miatt, majd a vasárnap délben megtalálták további három példány tetemét. Bakó Csaba a helyszíni vizsgálat után elmondta, hogy az elhullott állatok tarkóján és fején talált mély harapásnyomok ismét medve támadására utalnak, a juhok nyakcsigolyáit és koponyáját is megroppantották, és karomnyomok szintén láthatók a tetemeken. Azt nem tudni, hogy a ragadozó miért nem evett zsákmányából - tette hozzá a vadászati szakember.

MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

A medvetámadás helyszínén egy karancskeszi gazdálkodó az MTI-nek elmondta: az állományból 12 gyimesi rackajuh hiányzik, eddig csak ötnek a teteme került elő, állatai pedig pár napja nagyon félénkek. A gazda az elmúlt időszakban többször hallott a földje környékén ismeretlen, morgásszerű hangokat, elképzelhetőnek tartja, hogy azok medvétől származtak. Egészen biztos abban is, hogy a támadások hajnalban, vagy kora reggel történtek.

Nógrád megyében - az 1990-es évek második felétől egyre gyarapodó megfigyelések után - az idén már 5-8 barnamedve előfordulása bizonyosodott be a lábnyomok és a vadkamerás felvételek alapján, illetve május 10-én egy példányt Salgótarján mellett illegálisan ki is lőttek. A faj terjeszkedésének fő oka, hogy a szlovákiai medveállomány gyarapodása miatt már szűkösek az ottani élőhelyek. Legutóbb október utolsó hetében Lászlóvölgytől légvonalban alig 3,5 kilométerre, Karancslapujtő és Etes között találtak medvenyomokat. A juhokat elpusztító ragadozó november elején már a lakott terület széléig elmerészkedett.

Az európai barnamedvét nemzetközi egyezmények is védik, kilövésére csak akkor van lehetőség, ha emberre támad. Természetvédelmi értéke 250 000 forint. Azon településeken, ahol a medve felbukkanhat, a Salgótarjáni Járási Hivatal figyelmeztető táblák kihelyezésével, illetve a lakosság figyelmének felhívásával próbálja elejét venni az esetleges veszélyes helyzetek kialakulásának.