Jelentős többség az ÖVP új elnökének

Publikálás dátuma
2014.11.10 06:40
Mitterlehner magyarázza programját az ORF-ben FORRÁS: FACEBOOK

Az utóbbi 30 év legjobb eredményével, 99,1 százalékkal pártelnökké választotta meg az Osztrák Néppárt (ÖVP) Reinhold Mitterlehnert.

Elődje, Michael Spindelegger júliusban, váratlanul távozott a párt éléről. Mitterlehner 1955-ben született. 2008-ban nevezték ki gazdasági miniszternek. 2013-ban a kutatás témaköre is minisztériumához került.

Augusztus 26. óta kinevezett pártelnök. Szeptember 1-jén alkancellárnak is kinevezték. Az Osztrák Néppárt a nagykoalíció tagja.

Mirrerlehnerre a 450 néppárti képviselő közül 446-an szavaztak. A 99,1 százalékos eredmény nem kis siker részéről, ha figyelembe vesszük, hogy Wolfgang Schüssel egykori kancellárt 1999-ben 95,9 százalékkal erősítették meg a pártelnöki székben, 1995-ben pedig 95,5 százalékkal választották meg.

Utóda, Wilhelm Molterer 2007-ben 97,04 százalékos eredményt ért el, Josep Pröll pedig 2008-ban 89,6 százalékot kapott. A második világháború óta ez volt a legrosszabb eredmény. Spindelegger 2011 májusában már sokkal jobban szerepelt 95,5 százalékával.

Az új ÖVP elnök számára az is jó hír, hogy elnökhelyettesei is mind túlszárnyalták a 90 százalékot, A legjobb eredményt közülük Sebastian Kurz külügyminiszter érte el.

Az osztrák diplomácia 1986-os születésű vezetőjére szinte példátlan módon 98,4 százalék szavazott. Spindelegger lemondása után olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint Kurzot bedobhatják a mély vízbe, s a miniszteri tárca mellett az elnöki tisztséget is megkapja.

Ha most még nem is került az ÖVP élére, nagy jövőt jósolnak neki pártvonalon is, hazája egyik legnépszerűbb politikusa.

Mitterlehner beszédében kifejtette, vezető szerepet kíván pártjának az osztrák belpolitikában. „Mi akarjuk vezetni az országot” – hangoztatta. Kifejtette, Ausztriát fel kell készíteni a jövő kihívásaira, külön kiemelte a költségvetést, amelyet szerinte rugalmasabbá kell tenni.

Hangoztatta, nem kerülhet veszélybe a jólét. Az ÖVP programjának legfőbb elemei a gazdaságpolitika mellet a családpolitika, a munkaerőpiac rendbetétele, a tudományos élet fejlesztése és a nyugdíjak értékének megőrzése tartozik – emelte ki.

Michael Spindelegger búcsúzó beszédében arra hívta fel a küldötteket, álljanak a pártvezető mögé akkor is, ha mások támadják. Ez alighanem burkolt célzás volt arra, hogy ő nem érezte ezt a bizalmat a párt sok tagjától. Emiatt is mondott le.

Peter Filzmaier politológus az ORF-nek elmondta, az ÖVP új elnöke jó helyzetből indulhat, ám az a kérdés, hogy milyen eredményeket lesz majd képes felmutatni.

A pártkongresszuson nagy célokat fogalmaztak meg, ezért az elvárások is nagyok – jelentette ki. Mitterlehner az ÖVP 16. elnöke.

1945 óta Wolfgang Schüssel volt a párt leghosszabb ideig szolgáló elnöke, aki 1995-től 2007-ig állt a konzervatív politikai erő élén.

Szerző

Egyre több EU-tagállamnál húzzák ki a gyufát Orbánék az új plakátkampánnyal

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:48
A szóban forgó plakát...
Magyarország Kormánya
Ismét napirenden van a magyar jogállamiság helyzete az Európai Unióban, a legújabb, Soros és Juncker ellen hergelő, hirdetések miatt pedig egyre több és hevesebb kritika zúdul a kormányra.
Kedden ülésezett az úgynevezett általános ügyek tanácsa Brüsszelben, ahol külügyminiszterek, EU-s miniszterek vagy a helyetteseik ülnek, és tavaly ősz - vagyis a Sargentini-jelentés elfogadása -  óta rendre előkerül a "magyar kérdés" is. A mostani tárgyaláson legalább 11 tagállam képviselője fejezte ki aggodalmát a magyarországi helyzet miatt, miközben egy se vette védelmébe az Orbán-kormányt- írja a 444.hu. Ráadásul a bizottság újabb problémákat is felvetett.

Az Európai Bizottság részéről Frans Timmermans alelnök azt mondta, a bizottság eddig is egyetértett a Sargentini-jelentés legtöbb megállapításával, de az utóbbi hónapok fejleményei csak erősítették az aggodalmaikat. Az alelnök az újdonsült kedvezőtlen fejlemények között említette többek közt, hogy
  • kiderült, a magyar hatóságok két embert éheztettek a tranzitzónában
  • a kormány elüldözte a CEU amerikai diplomát adó képzéseit Magyarországról, ami példa nélküli gesztus az EU történetében
  • több mint 400 sajtóterméket vontak össze egy Fidesz-közeli kuratórium által vezetett alapítványba, és a kormány nem engedi, hogy a versenyhivatal és a médiahatóság kivizsgálja a lépés törvényességét
  • "teljes hazugságokon alapuló" reklámkampányt indított a magyar kormány az Európai Bizottság és annak elnöke, Jean-Claude Juncker ellen
A "bűnlajstrom" után a tanács dán, francia, holland, német és svéd tagja azt kérte a román elnökségtől, hogy következő lépésként tartsanak formális meghallgatást a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében,
vagyis szenteljenek egy ülést annak, hogy alaposan kikérdezik a magyar kormány valamelyik tagját.
A hírek szerint a vita egyik legaktívabb résztvevője Michael Roth német külügyi államtitkár volt. Ő többször is szót kért, egy ízben azt javasolta, hogy a magyar sajtószabadság helyzete legyen a további vizsgálatok egyik központi témája. Máskor pedig arról beszélt, hogy nagyon komoly problémája van a kormányának azzal, hogy Magyarországon állami pénzből kampányolnak az Európai Bizottság elnöke ellen.

A magyar kormány részéről Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár válaszolt a vádakra, azt követelve, hogy a májusi európai parlamenti választásokig függesszék fel ezt a vitát, mert túlságosan átpolitizálódott. Takács többek közt megjegyezte azt is, a Sargentini-jelentés elfogadásakor szerintük csaltak az EP-ben, ezzel kapcsolatban pedig még várják az EU bíróságának döntését.

Most alapvetően a román elnökségen múlik a folytatás, vagyis az, hogy mikor veszik újra napirendre a magyar ügyet, és hogy például beidéznek-e a tanácsülésre egy magyar minisztert.
Frissítve: 2019.02.20 17:54

Meghalt egy nő egy Michelin-csillagos vacsora után Valenciában

Publikálás dátuma
2019.02.20 16:41
Bernd H. Knölle, a RIFF tulajdonosa
restaurante-riff.com
Az asszony férjén és fián kívül további 23 vendég is rosszul lett a valenciai RiFF-ben étteremben elköltött vacsora után. A közegészségügyi hatóság vizsgálatot indított, az éttermet bezárták.
Az ételmérgezést február 17-én jelentették a hatóságoknak, miután a 46 éves nőnek, a férjének és 12 éves fiuknak is hasmenése volt és hányt a RiFF étteremben elfogyasztott vacsorát követően – írta a 444.hu az El País alapján. 
Az Europa Press szerint a férj és a gyerek meggyógyult, de a nő állapota sokkal súlyosabb volt, vasárnap reggel halt meg otthonában. Később kiderült, hogy a Michelin-csillagos étteremben vacsorázók közül még 23-an észlelték magukon az ételmérgezés tüneteit.
A hatóság vizsgája, hogy az étterem aznapi menüjén szereplő kucsmagomba okozta-e a mérgezést. Azt pedig a boncolás során derül ki, hogy a nő halálát az elfogyasztott étel okozta vagy esetleg a saját hányásába fulladt bele. 
A RiFF tulajdonosa, Bernd H. Knölle közleményt adott ki, amely szerint az étterem addig zárva marad, amíg ki nem derül, mi okozta a tömeges ételmérgezést.
Frissítve: 2019.02.20 16:42