Előfizetés

Heisler Schwezoff Dávid "ámokfutásáról" beszél

Ez már nem játék, Schwezoff Dávid "ámokfutása" miatt ugyanis már a magyarországi zsidóság becsülete forog kockán - fogalmazott lapunknak Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Hozzátette, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója nem való megválasztott posztjára. A többség helyezte oda, de van, amikor a többség is téved.

A BZSH közgyűlésében harmincegy szavazatot kapott, ez jelentette azt a bizonyos többséget. A zsidó közélet majd’ egésze viszont értetlenül szemléli rombolását és támogatóinak magatartását. Heisler reméli, hogy mindenki képes lesz egyéni érdekeit félretenni, mert véget kell vetni az egész közösséget megalázó folyamatnak. A BZSH ügyvezető igazgatójának mennie kell.

Schwezoff különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Szombat esti közleményében azt írta, a beléptetési rendszer kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a BZSH-t és reméli, a nyomozás hozzásegíti őket, hogy átlátható legyen a gazdálkodásuk, így a budapesti zsidóság vallási szervezeteként a jövőben a hitélet gyakorlására koncentrálhassanak. Az ügyvezető október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Erről a Heti Válasz számolt be október végén. A hetilap idézett egy összefoglalóból, amelyet Schwezoff hetekkel korábban juttatott el a budapesti hitközség közgyűlési tagjainak a szervezet stratégiai és marketingtervéről. Ebben az ügyvezető igazgató kifejtette: az elmúlt években 230-250 ezer látogatót fogadott a Dohány utcai zsinagóga, és az átlagos bevétel személyenként 1273 forintra jött ki, pedig ennél még a nyugdíjas- és diákbelépő is drágább, nem beszélve a 2500 forintos felnőttjegyről. Vagyis az Aviv Travel Kft. nevű magáncégnek kiszervezett beléptetésből 400-500 millió forintnyi bevételnek kellene származnia, de legfeljebb 300 milliónyi érkezik, azaz "valahol, valaki sikkaszt" - olvasható a cikkben.

Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója múlt kedden nyílt levélben fordult Schwezoffhoz. Ebben az Aviv Travel Kft.-vel kapcsolatban úgy fogalmazott: amit a BZSH ügyvezetője akar, az "szakmai öngyilkosságnak tűnik". "Nem gondolhatod komolyan, hogy ripsz-ropsz át lehet venni az Aviv Travel Kft. feladatkörét" - írta. Heisler lapunknak elmondta, a turisztikai beléptetésről 1988-ban kötött szerződést a Mazsihisz, azóta ez minden évben egyre több pénzt hoz a zsidó közösségnek, az idén várhatóan 500 millió forint lesz a bevétel, s nem a Schwezoff által jelzett alacsonyabb összeg, amelyből természetesen a budapesti szervezet is részesül. A költségeket pedig az Aviv Travel állja. A Zsidó Nyári Fesztivál külön rendszerben működik, ennek megrendezésére 1999-ben szerződött a Mazsihisz, illetve a BZSH és a rendezvény az idén nyereséggel zárt.

A beléptetést Heisler szerint bizonyára lehet javítani és még hatékonyabban működtetni, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója ezen dolgozik. Mindenesetre az idén is mintegy húsz százalékkal sikerült emelni a turisztikai bevételeket, ami önmagában százmillió forintos emelkedést, s szakmailag magas színvonalon végzett munkát jelent. A feljelentéssel, és Schwezoff nyilatkozataival azonban nem ért egyet, sorait tételesen lehet cáfolni.. "Megnyilatkozásai kapcsán ma már mindenki tisztességtelen, sikkasztó, pénzéhes zsidó vezetőkről beszél" - mondta a Mazsihisz elnöke, aki nem érti, miért olyan magabiztos a BZSH ügyvezető igazgatója. "Talán onnan, hogy erős a kapcsolata Zoltai Gusztávval, a miniszteri tanácsadóval?" - tette fel a kérdést.

Az utóbbi másfél évben Heisler vezetésével sokak szerint megerősödött a közösség érdekérvényesítő képessége, elismerést szereztek maguknak a közéletben és nemzetközi reputációjuk is megnőtt, amit Schwezoffnak három hónap alatt sikerülhet lerombolnia – mérhetetlen károkat okozva a zsidó közösségnek.

Szekszárd: Ismét a Fidesz-KDNP-s jelölt nyert

Ács Rezső, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a megismételt polgármester-választást vasárnap Szekszárdon a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint.

Az október 12-iki választáson is a Fidesz-KDNP jelöltje nyert.

Szekszárdon a 27., 28., 29. és 30. szavazókörben kellett megismételni a polgármester-választás szavazását. Az összesített adatok szerint Ács Rezső a voksok 46,62 százalékával (5469 szavazat) szerezte meg a polgármesteri tisztséget, míg Hadházy Ákosra, az LMP jelöltjére 41,7 százalék (4892) szavazott, Fenyvesi Csaba Zsoltot, a Jobbik jelöltjét 7,49 százalék (879) támogatta, míg Farkas Károly László független jelöltre 4,19 százalék (491).

A négy választókerületben 2881 választópolgár volt jogosult szavazni a megismételt voksoláson, közülük 1218-an mentek el szavazni, a részvétel 42,27 százalék volt.

Tízezren megint az utcán

Publikálás dátuma
2014.11.09. 22:13
A tiltakozók a Dob utcában FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Több mint tízezren tüntettek a fővárosban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének és több elnökhelyettesének távozását követelve annak kapcsán, hogy Vida Ildikó a múlt héten bevallotta: rajta van a korrupciós gyanú miatt az Egyesült Államokból kitiltottak listáján és és a kormányt már hetekkel ezelőtt tájékoztatta az ügyről, bár a kabinet ezt tagadta. A tömeg – amely szinte folyamatosan azt skandálta, hogy „Orbán takarodj!” - az adóhivatal Dob utcai székházától a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületéhez vonult, ahonnan az elmúlt hetek tömegdemonstrációi is kiindultak. Pécsen is több százan tüntettek a NAV-vezetők leváltásáért.

A József nádor téren Vágó Gábor volt LMP-s képviselő arról beszélt, a NAV-botrány az évtized legnagyobb ügye, amelyet uniós intézményeknek kell kivizsgálniuk. „Követeljük Vida Ildikó, Csillag Dezsőné, Somos Katalin, Dávida Marianna NAV-os vezetők lemondását!” – foglalta össze Vágó a tüntetők akaratát. Várady Zsolt, az Iwiw alapítója kijelentette, ez a tüntetés a netadó elleni tiltrakozás folytatása. Úgy vélte, a NAV-vezetők lemondatása lehet a mozgalom második győzelme, amellyel egy lépéssel közelebb kerülhetnek egy jobb Magyarországhoz, „ahol nem maradhat hatalmon, aki lop és hazudik”.

A demonstráción felszólalt Horváth András volt adóellenőr is, aki több mint egy éve beszélt először nyilvánosan a NAV által eltussolt, ezer milliárd forintos mértékű áfacsalásokról, amelyekről időközben kiderült, hogy az amerikai cégeket érintő korrupciós kísérletek kapcsán összefüggenek az USA által elrendelt beutazási tilalmakkal. Horváth úgy fogalmazott, ha nem lenne a kitiltási botrány, még mindig nem történne semmi az áfacsalási ügyben. Horváth szerint a NAV-ot független intézménynek kellene átvilágítania, ezzel szemben ő volt az, akinek a lakásán házkutatást tartottak és feljelentették, most pedig maga Vida Ildikó akarja lefolytatni a vizsgálatot az adóhatóságon belül.

A tüntetés végén a szónokok közölték: egy hetet kap a kormány, hogy az Európai bizottságot kérje fel a NAV átvilágítására, és hogy lemondassa Vida Ildikót és társait. Ellenkező esetben, november 17-én, ha kell polgári engedetlenséggel kényszerítik ki távozásukat.

Devizahiteles tüntetés a korrupció ellen
A korábbi devizahiteles tüntetésekről ismert, a szélsőjobboldali nézeteket képviselő Koppány-csoportban is tevékenykedő aktivisták részvételével szombaton mintegy százan tüntettek a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt. A "Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!" címmel meghirdetett tüntetés szervezői magukat pártoktól független civilekként határozták meg. "Az utolsó csepp a pohárban az internetadó volt, de nem emiatt gyűltek össze, hanem a korrupt vezetés és törvényhozás hívta őket utcára" -hangzott el az egyik beszédben. A résztvevők a szónoklatok után a Sándor palotához indultak, hogy petíciót adjanak át Áder János köztársasági elnöknek.

Az Együtt-PM parlamenti képviselője, Szelényi Zsuzsanna a nemzetgazdasági miniszternek címzett nyílt levélben feltett kérdéseivel próbálta tisztázni az egyre zavarosabb kormányzati kommunikációt. A politikus szerint a helyzet világos: a NAV elnöke fölött Varga Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, éppen ezért magától értetődő, hogy Vida Ildikónak tájékoztatási kötelezettsége volt a tárcavezető felé, vagyis aligha tartható az az állítás, hogy Varga csak november 5-én - a Vida-interjú megjelentését megelőző napon - értesült a NAV elnökének kitiltásáról.

Kérdések Varga Mihályhoz
- Nem érzi-e, hogy Vida Ildikó titkolózó magatartása önmagában olyan súlyú szabályszegés, amiért az adóhivatal vezetői tisztségéből azonnal fel kellene mentenie?- Mikor, és milyen formában tájékozódott Ön ebben az ügyben?
- Kért-e, kapott-e írásos jelentést Vida Ildikótól? Kész-e ezt nyilvánosságra hozni?- Milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy megtudja, kik és milyen formában érintettek Vida Ildikón kívül az ügyben?
- Információit megosztotta-e a kormányfővel és a nyomozóhatóságokkal?- Utasította-e Vida Ildikót és a többi érintett NAV-vezetőt, hogy az ügyről tájékozódjanak az Amerikai Nagykövetségen?
- Egyetért-e azzal, hogy mindez közügy nem pedig Vida Ildikó magánügye, amely súlyos kockázatokat rejt a magyar köztisztviselői kar politikai és szakmai hitelességét illetően?
Szelényi Zsuzsanna (Együtt-PM)

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar hatóságok többszöri kérésre sem hajlandók kivizsgálni vezető tisztségviselők korrupciós gyanúit, helyette "tragikomikus" módon össze-vissza hazudoznak - közölte Burány Sándor. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke szerint a hatóságoknak már tavaly, Horváth András volt NAV-dolgozó ezermilliárd forintosra becsült áfacsalásról szóló állításai után nyomozást kellett volna indítaniuk, a vizsgálat idejére felfüggesztve az érintetteket, köztük az adóhivatal vezetőit.

Orbán "csak" demokrata

Megtépázott nemzetközi megítélésén próbál javítani Orbán Viktor miniszterelnök a Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel együtt a konzervatív Die Welt online változatának adott vasárnap közzétett páros interjújában. Mint ismert, a magyar állam a közelmúltban vásárolta fel a bajor tulajdonú Magyar Külkereskedelmi Bankot, ezzel kapcsolatban a bajor miniszterelnök csütörtökön úgy fogalmazott, az értékesítés "mindkét félnek kielégítő módon" történt.

Az interjúban - amelyben a bajor kormányfő nyíltan egyszer sem védte meg Orbánt - az "európai válság" kapcsán Seehofer kiemelte, az EU kihívások előtt áll, de ha a "nagy feladatokra" összpontosít, és kevésbé a bürokráciára, akkor "új korszak" kezdődhet. Orbán viszont "szellemi válságról" beszélt, szerinte Európa erőn felül költ szociális kiadásokra, részaránya a világgazdaságban pedig csökken, "de még mindig azt hisszük, hogy Európában van a legnagyobb dinamika". Az "igazság beismerése" nehezen megy, holott ez a helyes gazdaságpolitika előfeltétele, és a szembenézés hiánya az egyik oka annak, hogy a kormányok sorra veszítik el a választásokat - tette hozzá a magyar kormányfő.

A cikk a következő oldalon folytatódik