Előfizetés

A VDSZ azonnali visszavonást követel

Publikálás dátuma
2014.11.10. 15:30
Székely Tamás Forrás: vdsz.hu
Munka- és kollektívszerződések százezreit kell módosítani alig egy hónap alatt vállalatok tízezreinek, ha a kormány a tiltakozások ellenére novemberben elfogadja a cafeteria adóemelését. Az előzetes felmérések szerint a cégek tömegével fogják megtagadni a juttatást, ami nemcsak 3 millió háztartást rövidít meg évente több százezer forinttal, hanem a költségvetést is megkurtítja, nagyjából 1 százalékkal – állítja a vegyipari szakszervezet.

A költségvetésnek legalább az 1 százalékát elbukja a kormány a cafeteria-adóemeléssel, mert a munkaadók tömegével fogják megtagadni a juttatást, így nemhogy több, de még annyi adót sem fognak befizetni e tétel után, mint eddig – mondta Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke, a Független Pénztárszövetség számítására hivatkozva. A szakszervezeti vezető azonban nem elsősorban a költségvetés miatt, hanem olyan családok millióiért aggódik, amelyektől a tervezett adóemeléssel évente átlagosan nettó 120 ezer forint is elvesz a kormány.

A mintegy 30 ezer tagot képviselő, legnagyobb ipari szakszervezet felmérést végzett a VDSZ területén működő cégek körében: a helyi tisztségviselők országszerte több tucatnyi vezetőtől megkérdezték, akkor is adnek-e cafeteriát a dolgozóiknak, ha a kormány 35,7-ről 51,17 százalékra emeli január elsejétől a béren kívüli juttatás adóját. A válaszadók zöme szinte gondolkodás nélkül nemmel felelt, de vannak, akik még nem tudják. Kiderült, még a cégtulajdonosok többsége is bízik benne, hogy ez nem következik be. Ha mégsem áll el a szándékától a kormány, akkor ezzel az egyetlen húzással nemcsak a dolgozókra mér nagy csapást, hanem a költségvetésből is kiránt egy jelentős tételt – szögezi le Székely, aki érthetetlennek tartja, hogy ezzel a következménnyel nem számolt a törvénytervezet ötletgazdája.

 A munkavállalók felét, vagyis 1,8 millió embert – közvetve 3 millió háztartást – érintő cafeteria-szektor méretét tekintve a GDP 1,2 százalékát teszi ki. Ez egyben ezt is jelenti, hogy vállalatok tízezreitől várja el a törvényalkotó: a tervezet novemberi elfogadását követően egyetlen hónap alatt munkaszerződések és kollektív szerződések sorait módosítsa. Székely azonban még ennél is továbbmegy: a társadalmi egyeztetés és vita nélkül bevezetni kívánt cafeteria-adó emelése következtében megállhat a jövedelmek legalizálásának folyamata, így a fekete gazdaságba menekülhet a 380 milliárd forintnak megfelelő juttatás, ami a költségvetésnek további 70-80 milliárd áfa bevételkiesést okozhat.

A szakszervezet elnöke szerint a munkavállalóknak egyszerűen még mindig nem „esett le”, hogy ez az adóemelés kő keményen az ő zsebükre megy, s januártól fognak szembesülni a havonta akár nettó 10 ezer forintos megvonással. A pénztárszövetség számításai alapján viszont az is egyértelmű, hogy a cafeteria adóemelésével senki nem fog jól járni, ezért a szakszervezet a dolgozók nevében felszólítja a kormányt, álljon el a szándékától. 

Vasárnapi zárás: A VOSZ népszavazással tiltakozna

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt.

Az aláírásgyűjtést akkor kezdik majd, ha a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabályt a parlament elfogadta - mondta a VOSZ főtitkára. A közleményben aggodalommal és megdöbbenéssel tapasztalják, hogy a gazdasági krízisből éppen csak kilábalt országban vannak olyan parlamenti és parlamenten kívüli érdekcsoportok, amelyek a kereskedelmi munkahelyek tudatos veszélyeztetésének és megszüntetésének programját tűzték zászlajukra.

A bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi bezárását szorgalmazók a kereskedelmi munkahelyek tízezreinek azonnali megszüntetését idézik elő akkor, amikor Magyarországon a munkanélküliségi ráta még mindig meghaladja a 7 százalékot. A VOSZ arra hívja fel a szigorítást kezdeményezők figyelmét, hogy a vasárnapi nyitva tartás megszüntetését kezdeményezők a kereskedelmi alkalmazottak érdekei ellen dolgoznak, semmibe véve a fogyasztók szabad választási jogát.

Az érdekképviselet hangsúlyozza, hogy a VOSZ negyedszázados működése során tudatosan tartotta távol magát a pártpolitikától, és a jövőben is így tesz. Az üzletek nyitva-, illetve zárva tartását kizárólag szakmai kérdésként kezelik, ezért a népszavazásra vonatkozó kezdeményezést, az aláírás gyűjtést olyan partnerszervezetekkel, érdekképviseletekkel együtt kívánják elkezdeni és lefolytatni, amelyek távol állnak a pártpolitika világától. (A Demokratikus Koalíció (DK) pénteken jelentette be, amennyiben a parlament elfogadja a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó indítványt, akkor javasolni fogja a civil szervezeteknek, hogy egy népszavazással kényszerítsék ki a törvény megváltoztatását.)

A VOSZ pártgondozásban, illetve pártszervezésben koordinált aláírásgyűjtésben nem vesz részt, mert úgy gondolják, hogy e témakörben a pártok szerepvállalása rontja a népszavazás sikerességének és eredményességének esélyét, ezért kérik a politika szereplőit, hogy a vasárnapi nyitva-, illetve zárva tartás fontos gazdasági kérdését ne tekintsék a politikai játszmák részének.

A vasárnapi nyitva tartás témájában zajlanak a konzultációk, az érintettek véleményének meghallgatása után kerülhet sor a döntések meghozatalára, illetőleg jogszabályok megalkotására - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

"Orbán Viktor vállalta a felelősséget a NAV-vezetők korrupciós ügyében"

Orbán Viktor kormányfő magára vállalta a NAV-ot érintő korrupciós ügy összes felelősségét azzal, hogy továbbra is hivatalában tartja Vida Ildikó elnököt és vezetőtársait, illetve megakadályozza a velük kapcsolatos hatósági vizsgálatot- írja közleményben az MSZP.

"A NAV vezetőinek korrupciós ügyében mostantól a miniszterelnököt is terhelik a politikai és büntetőjogi következmények. Az igazság kiderítését nem akadályozhatja meg semmilyen kormányzati ellenállás. Magyarország polgárai tudni akarják, miért hazudta nekik a kormány azt, hogy nem ismeri a kitiltottak körét. A magyar emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen korrupciós ügyekben érintettek a NAV vezetői. Mely kormányzati személyekkel működtek együtt? Hová folytak be a pénzek? A Fidesz pártkasszájába? A CÖF-höz? Van-e köze a korrupciós ügyeknek fideszes politikusok luxusvilláihoz? Kaptak-e a NAV vezetői bármilyen feladatot, illetve utasítást a feltárt ügyekkel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnöktől?

A Fidesz-KDNP hazugságkoalíciója nem titkolózhat és nem hazudozhat tovább! Az emberek világos válaszokat várnak Orbán Viktortól.

MSZP"