NÉBIH;ételfertőzés;Kondoros;

2014-11-10 18:00:00

Már tudják, mi okozta az ételfertőzést

A Bacillus cereus nevű baktérium okozta a Békés megyei Kondoroson múlt szerdán a mintegy száz ember megbetegedésével járó ételfertőzést. A hányással-hasmenéssel járó betegséget a grízes tészta fogyasztása váltotta ki - állapította meg vizsgálatában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

Az eredményt a laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok, a technológia feltárás, továbbá a betegek tünetei alapján állapították meg - áll a hivatal közleményében.

A Bacillus cereus spórás baktérium, amely normál körülmények között megtalálható a környezetben, különösen a porban és a talajban. A baktérium által termelt spóra a külső hatásokkal szemben rendkívül ellenálló. Az általa okozott ételmérgezés általában enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel jár.

Fertőzés akkor következik be, ha a fertőzött ételt szobahőmérsékleten hosszabb ideig tárolják, a baktériumok el tudnak szaporodni, és kellő mennyiségű toxint termelnek.

Elkerüléséhez fontos a higiénés szabályok gondos betartása, a zöldségek és gyümölcsök alapos megtisztítása, valamint a kész ételek hűtőszekrényben tárolása - hangsúlyozza a Nébih.

Kondoroson múlt szerdán 102-en betegedtek meg, miután elfogyasztották a közétkeztetésben felszolgált ebédet. Tizenöt gyerek kórházba is került görcsös hasfájás és hányás miatt. A tünetek másnapra minden betegnél jelentősen enyhültek, új megbetegedést nem regisztráltak, csütörtök délután a kórházat is elhagyhatta a 15 gyerek.