Előfizetés

Már tudják, mi okozta az ételfertőzést

A Bacillus cereus nevű baktérium okozta a Békés megyei Kondoroson múlt szerdán a mintegy száz ember megbetegedésével járó ételfertőzést. A hányással-hasmenéssel járó betegséget a grízes tészta fogyasztása váltotta ki - állapította meg vizsgálatában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

Az eredményt a laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok, a technológia feltárás, továbbá a betegek tünetei alapján állapították meg - áll a hivatal közleményében.

A Bacillus cereus spórás baktérium, amely normál körülmények között megtalálható a környezetben, különösen a porban és a talajban. A baktérium által termelt spóra a külső hatásokkal szemben rendkívül ellenálló. Az általa okozott ételmérgezés általában enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel jár.

Fertőzés akkor következik be, ha a fertőzött ételt szobahőmérsékleten hosszabb ideig tárolják, a baktériumok el tudnak szaporodni, és kellő mennyiségű toxint termelnek.

Elkerüléséhez fontos a higiénés szabályok gondos betartása, a zöldségek és gyümölcsök alapos megtisztítása, valamint a kész ételek hűtőszekrényben tárolása - hangsúlyozza a Nébih.

Kondoroson múlt szerdán 102-en betegedtek meg, miután elfogyasztották a közétkeztetésben felszolgált ebédet. Tizenöt gyerek kórházba is került görcsös hasfájás és hányás miatt. A tünetek másnapra minden betegnél jelentősen enyhültek, új megbetegedést nem regisztráltak, csütörtök délután a kórházat is elhagyhatta a 15 gyerek.

 

LMP: megkésett és igazságtalan a forintosítás

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő közleményében azt írta, 2010-ben kellett volna forintosítani a hiteleket, akkor ugyanis jóval alacsonyabb árfolyamon lehetett volna. 

A képviselő a lépést igazságtalannak is tartja, mivel a kormány már korábban mentesítette az árfolyamkockázattól azokat a jobb módú embereket, akik tudtak végtörleszteni. Azonban akiknek most forintosítják a hitelüket, még évekig törlesztettek az eredeti kondíciók szerint, és jelenleg is csak az aktuális árfolyamon tudják átváltani a kölcsönt - hívta fel a figyelmet. 

Az LMP súlyos problémának tartja, hogy továbbra sem tudható: a forintosítással kapcsolatos azonnali és az esetleges forintgyengülésből következő potenciális veszteségek milyen mértékben terhelik majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mérlegét. Amennyiben ugyanis az MNB veszteségessé válik, a jegybank "felesleges luxuskiadásainak költségeit a magyar adófizetőnek kell átvállalniuk" - közölte. 

Schmuck Erzsébet bírálta azt is, hogy a kormány nem tárta fel: a devizahitelesek tájékoztatása mennyiben maradt el a törvényileg megkövetelttől. "Azaz a valóságban, a legfontosabb kérdésben elmaradt a bankok elszámoltatása" - írta.

A Fidesz becsapta a szociális dolgozókat is

Átverés volt a szociális életpályamodell és a szociális dolgozók jövő évi béremelésére vonatkozó 20 milliárdos fideszes kampányígéret is. A Fidesz-kormány által benyújtott 2015-ös költségvetésben ugyanis nyoma sincs például a bölcsődei dolgozók jövő évi fizetésemelésére ígért összegnek - írja közleményében Bangóné Borbély Ildikó, szocialista országgyűlési képviselő.

Szolidárisak vagyunk a Fidesz helyett is jobban teljesítő szociális dolgozókkal. A kormányt pedig felszólítjuk, hogy ne a szociális dolgozók évek óta elmaradó fizetésemelésén spóroljon akkor, amikor 100 milliárdokat költ stadionokra, és 1000 milliárdos áfacsalások felett huny szemet!