Miklerék a vb-n?

Publikálás dátuma
2014.11.11. 06:54
Talant Dujshebaev szövetségi kapitány is reménykedhet FOTÓ: MTI/VAJDA JÁNOS
Bár a magyar férfi kézilabda-válogatott idén júniusban, az európai pótselejtezőn alulmaradt Szlovéniával szemben, így nem tudta kivívni a jogot a vb-szereplésre, most úgy tűnik, Mikler Rolandék mégis ott lehetnek Katarban. Bahrein visszalépett a vb-től és az Arab Emírségek is ezt teheti. A helyükbe lépőkről az IHF tanácsa jövő pénteken dönt.

A Magyar Kézilabda Szövetség egy pillanatig sem habozott, amikor kiderült, van esély arra, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott ott legyen a január 15-én kezdődő, katari világbajnokságon.

Azonnal felvették a kapcsolatot a nemzetközi szövetséggel, s írásban jelezték az IHF vezetőségének, ha mód van rá, Magyarországot vegyék számításba akkor, amikor a visszalépők miatt feltöltik a 24-es vb-mezőnyt.

Mennyi esélye van Talant Dujshebaev szövetségi kapitány csapatának mégis részt venni a világbajnokságon? Ausztrália helyett – az IHF nem ismerte el az óceániai kontinentális szövetséget – a németeket sorolták be a mezőnybe, mint a legutóbbi vb-n a Katarba ki nem jutott csapatok közül a legjobb helyen végzett együttest.

A mostani helyzet azonban „kicsit” más. Elképzelhető, hogy az olimpiai negyedik helyünk ellenére nem minket, hanem két ázsiai válogatottat választanának ki: a Koreai Köztársaság és Szaúd-Arábia lenne a beugró.

Szóba került a legutóbbi vb végeredménye vagy az IHF világranglistája, és ezekben az esetekben Magyarország és Szerbia lenne a beugró, míg a legutóbbi EB alapján a magyar és az izlandi válogatott lehetne a befutó.

"Szakmailag az lenne a leginkább védhető, ha nem a zöld asztal mellett döntenének, hanem a vb-ről lemaradó csapatok között pótselejtezőt rendeznének, ám erre a versenynaptár sűrűsége miatt nem látok lehetőséget" - fogalmazott Vetési Imre, a magyar szövetség elnöke.

Elárulta, a selejtezők zárásakor az európai szövetség (EHF) hivatalos tájékoztatást adott arról, hogy Magyarország a 2014-es Eb végeredménye alapján a kontinensről a vb második számú tartalékja Izland mögött.

"Az olimpiai kvalifikáció miatt azonban rendkívül fontos a katari vb, és úgy tűnik, két csapat komoly adományt kap az IHF-től november 21-én. Mindent megteszünk, hogy a mi jelentkezésünket is figyelembe vegye a nemzetközi szövetség tanácsa" - mondta Vetési Iván. A vb egyben olimpiai kvalifikációs torna is, ezért roppant fontos ott szerepelni.

Szerző
Frissítve: 2014.11.10. 21:43

Aranyban úszva

Publikálás dátuma
2014.11.11. 06:53
Decemberben a dohai világbajnokságon újabb aranyban bízik Gyurta Dániel FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Fiatal, tehetséges, sikeres. Az idei rövid pályás úszó Világkupa-sorozatban második helyen végzett összetettben, emellett pedig készül a decemberi világbajnokságra. Huszonöt éves kora ellenére már három olimpián vett részt, 2012-ben a dobogó legfelső fokára állhatott 200 m mellúszásban. Gyurta Dániellel úsztunk egyik kérdésről a másikra, hogy kiderüljön mi a rövid és hosszú távú célja a sportolónak, valamint azt is megtudtuk nemcsak egy, hanem több sportág is közel áll a szívéhez.

- Ön az első magyar férfi, aki az első háromban végzett a rövidpályás Világkupa-sorozatban. Hogyan értékeli a viadalt?

Névjegy
Név: Gyurta Dániel
Születési év/hely: 1989.05.04./Budapest
Magasság: 184 cm
Egyesület:: Újpest
Főbb eredményei: Olimpiai bajnok (2012: 200 m mell), ezüstérmes (2004: 200 m mell)Háromszoros világbajnok (200 m mell: 2009, 2011, 2013)Rövidpályás világbajnok (2012: 200 m mell)Kétszeres Európa-bajnok (2010: 200 m mell, 2012: 200 m mell)Hatszoros rövidpályás Európa-bajnok (200 m mell: 2006, 2007, 2009, 2011, 2013, 100 m mell: 2013)

- Ami miatt elindultunk, azt teljesíteni tudtuk. Nagyon jó erőfelmérő volt, nyilvánvalóan a decemberi rövidpályás dohai világbajnokság után lehet igazán kiértékelni, hogy mennyit is segített a Világkupa-viadal. Majd egy hónap múlva térjünk vissza rá.

- Rendben, keresni fogom a vb után is... A Vk-állomásokon egy nap többször is felállt a dobogóra. Két verseny között, hogyan regenerálódik?

- A regeneráció okozza a legnagyobb problémát. Hét Vk-helyszín volt, folyamatosan utaztunk, és folyamatosan versenyeztünk. Előfordult olyan is, hogy másfél hét alatt három különböző országban ugrottunk a medencébe. A regeneráció szempontjából a levezetésnek, az esti vagy két verseny

közötti alvásnak van nagyon fontos szerepe. Természetesen a programot is úgy állítottuk össze, hogy minél jobban ki tudjuk pihenni magunkat.

- A berlini Európa-bajnokságon 100 méter mellen a negyedik lett, a Vk-n viszont százszázalékos teljesítménnyel zárta ezt a számot. Ennek mi volt az oka?

- A legfőbb oka az, hogy a berlini kontinensbajnok, Adam Peaty egyetlen Világkupán sem állt rajthoz. Ráadásul 25 méteres medencében a 100 métert jobban tudom teljesíteni, mert sokkal többet versenyeztem, nagyobb a rutinom. Úgy gondolom ennek is volt köszönhető, hogy nagyon jó teljesítménnyel zártam ezt a számot.

- Kiss László szövetségi kapitány azt nyilatkozta, hogy 50 méteres medencéből átállni 25 méteresre könnyebbséget jelent az úszóknak. Ön is így látja?

- Igen. Ezért is tesznek rögtön a nyári világesemények utáni programba két Vk-állomást. Általában ilyenkor születnek a legjobb időeredmények.

- Az Eb-n nem indult a fő számában, a 200 méter mellen. A Vk-viadalokon 100-on és 200-on is nagyszerűen szerepelt. Dohában milyen számokban láthatjuk versenyezni?

- A rövidpályás vb-n mindkét távon rajthoz állok, és a 200 méterre összpontosítok majd. Év közben végig 50 méteres medencében edzek. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy végigversenyezzük a Vk-idényt, mert a sorozattal jobban fel tudtunk készülni a dohai vb-re.

- Hosszú Katinkát sokan féltik attól, hogy a rengeteg versenyzés miatt kiéghet. Az ön esetében is felmerül ez a kérdés. Nem tart ettől?

- Máshogy gondolom ezt. A Világkupákon való indulás inkább edzés, mintsem verseny. Ez különösen igaz Katinkára. Ő a versenyzést edzésnek fogja fel, ezért is indul el annyi számban. Ha tréningen úszik le 4-6 kilométert, akkor nem tud úgy teljesíteni, mint éles helyzetben. Úgy gondolom, ha az ön felvetéséből indulunk ki, akkor edzenünk sem kellene, mert abban ugyanúgy ki tudunk égni. Katinka az elmúlt két évben óriási fejlődésen ment át, és én is azt érzem, hogy London óta még tudtam javulni, pedig a mi szintünkön ez már nem olyan egyszerű.

- Nem ön volt az egyetlen Gyurta, aki pazar teljesítményt produkált. Öccse, Gergely is nagyszerűen szerepelt. El szokta látni testvérét jó tanácsokkal verseny előtt?

- Ha szüksége van rá mindenképpen. Elsősorban mentálisan tudok neki segíteni, mert teljesen más számokban versenyzünk. Ha esetleg izgul, vagy rossz napja van akkor szoktam neki tanácsokat adni.

- Lőrincz Tamás birkózó, azt mesélte nekem, hogy ő nem szereti megnézni szintén birkózó öccse mérkőzéseit, mert nagyon izgul érte. Önnel is hasonló a helyzet?

- Teljesen. Amikor én versenyzem, nyugodt vagyok, ha viszont látom a testvéremet, ahogyan rálép a rajtkőre, belecsobban a medencébe, akkor kis túlzással annyira izgulok, hogy majdnem megáll a szívem. Gergely versenyének a végét viszont mindig megtekintem.

- Ön is népszerűsíti a horvátokkal közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságot. Közel áll önhöz ez a sportág?

- Igen, de nem csak a kézilabda, hanem minden sport. Én a 2012-es olimpiai győzelmemet követően nem utaztam haza az úszócsapattal, hanem a Magyar Olimpiai Bizottságot megkértem hadd maradjak kint az olimpia végéig, hogy minden sportágban tudjak szorítani a magyaroknak. Kilátogattam vízilabda, kézilabda mérkőzésre, de megtekintettem a magyar öttusázókat és az atlétákat is.

- Kevesebb, mint egy hónap és jön a vb. Nem sok pihenés jut önnek, hiszen az előző héten országos bajnokság volt.

- Így van. Az ob-n 100 méter mellúszás előfutamában indultam, de a délutáni döntőből visszaléptem. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy edzenem kell, a másik, hogy a fiataloknak át szeretném adni a terepet.

- Jövő nyáron kazanyi világbajnokság, 2016-ban pedig riói olimpia. 200 méter mellen meglehet mindkét világeseményen a címvédés?

- Minden esélyem megvan rá, de biztosra nem lehet semmit kijelenteni. A fő számomban nagyon sok a jó ellenfél, de ettől függetlenül úgy érzem, jelen pillanatban beletartozom a világ három legjobb mellúszójába, de nagyon sokat kell dolgoznom ahhoz, hogy sikerüljön a címvédés.

- Száz méteren is egyre jobb. Reménykedhetünk, hogy 200 után 100 is dobogós helyezést ér el?

- Száz méteren nagyon nagy javulást kellene elérnem, hogy az olimpián az éremért csatázzak. Londonban úgy lettem 4., hogy életem legjobb idejét értem el. Úgy érzem az 59,53-hoz képest hét-nyolc tizedet kellene javulnom, ha dobogóra szeretnék állni.

Szerző

Merész András szűkítette keretét

Szűkítette keretét Merész András, az oroszok elleni világliga-selejtezőre készülő női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

 A szövetség honlapjának beszámolója szerint a 14 fős együttesbe egy újonc, a kapus Doroszlai Vanda került be.

"Két dolgot kell szem előtt tartanom a keret kihirdetésekor. Egyrészt minden meccsen győzni szeretnénk, mert ott akarunk lenni a szuperdöntőben. Ennek megfelelően a lehető legkifundáltabb csapattal vágunk neki mindegyik selejtezőnek, így ennek is. Ugyanakkor az a célom, hogy egyre több fiatalnak adjak lehetőséget a szűkebb keretben, egy kicsit már a jövő érdekében" - mondta. Hozzátette, hogy olyanoknak is meg szeretné adni a bizonyításra a lehetőséget, akik eddig kevesebbet vagy egyáltalán nem szerepeltek a válogatottban.

A magyar csapat játékosai november 19-én találkoznak, két nappal később utaznak Oroszországba, ahol együtt edzenek a házigazdákkal, 25-én pedig lejátsszák a világliga-selejtezőt.
 
A válogatott kerete:

kapusok:
Gangl Edina (UVSE-Central), Doroszlai Vanda (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló) - kapusok

mezőnyjátékosok:
Kisteleki Dóra, Takács Orsolya (mindketten BVSC-Wáberer Hungária-Zugló), Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Keszthelyi Rita, Csabai Dóra, Tóth Ildikó (mindannyian UVSE-Central), Menczinger Kata, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta (mindhárman Dunaújvárosi Főiskola), Bujka Barbara (Hungerit-Szentes), Czigány Dóra (ZF-Eger)

Szerző