Előfizetés

Trócsányi: az elszámoltatás negyedével csökkenti a tőketartozást

A bankok elszámoltatásáról szóló törvénynek köszönhetően az átlag devizahitelesek tőketartozása 25 százalékkal fog csökkenni. Ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter közölte.

Hozzátette, hogy az alacsonyabb szinten rögzített kamat miatt a törlesztőrészletek több mint 25 százalékkal csökkenhetnek. "Szó sincs tehát arról, hogy a forintosítás miatt nőnének a törlesztőrészletek" - jegyezte meg.

Kapcsolódó
Sietős döntés a forintosításról

Porosenko nem adna okot a harmadik világháborúra

Publikálás dátuma
2014.11.11. 11:27
Forrás: David Ramos/ Getty Images
Véget szeretne vetni a kelet-ukrajnai konfliktusnak, nem kíván senkinek ürügyet szolgáltatni egy harmadik világégéshez, írta Twitter oldalán Petro Porosenko ukrán államfő az első világháború befejezésének 96 éves évfordulója alkalmából.

Az ukrán Unian és az orosz RIA Novosti híradása szerint Porosenko hangsúlyozta, hogy az elmúlt 24 órában a szakadár fegyveresek több alkalommal tüzet nyitottak az ukrán kormányerők állásaira a szeptember 5-én aláírt minszki fegyverszüneti egyezmény dacára. Csupán a mai, hétfőről keddre virradó éjszaka 13 ilyen eset történt. Mindenek dacára az államfő békét akar. „Kilencvenhat éve ért véget az első világégés. Szeretnék véget vetni ennek a háborúnak is Kelet-Ukrajnában, s megakadályozni azt, hogy valaki a harmadik őrületet is kirobbantsa” nyilatkozta az államfő.

ENSZ jelentések szerint a kelet-ukrajnai konfliktusban eddig 4 ezren veszítették életüket, 9 ezren sebesültek meg, a menekültek száma egymilliós nagyságrendű. 

Porosenko mégis megnyerte a választást

Publikálás dátuma
2014.11.11. 11:22
Forrás: Brendan Hoffman/Getty Images
Két hét után az ukrán választási bizottság kihirdette az előrehozott parlamenti választások végleges és hivatalos eredményét. Eszerint, bár  a listás választást Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Nép Frontja nyerte meg, a legtöbb mandátumot végül mégis Petro Porosenko államfő Blokkja szerezte meg. 

Porosenkoék az egyéni körzetekben elért eredményeknek köszönhetően 132 mandátumot szereztek, a Népi Frontnak viszont meg kellett elégednie 82 mandátummal. A továbbiakban a pártok sorrendje nem változott az egyéni választókerületek eredményeinek feldolgozása után sem, harmadik a lembergi polgármester újonc pártja a Szamopomics, negyedik az egykori Régiók Pártja utódja az Ellenzéki Tömb, ötödik Oleh Ljasko Radikális Pártja és utolsóként Julija Timosenko  Batykivscsinája következik.