Előfizetés

Szolnoki vereség a Besiktas ellen

Publikálás dátuma
2014.11.11. 22:02
MTI Fotó: Bugány János
A Szolnoki Olaj remek hajrája ellenére kikapott a török Besiktastól kedden Debrecenben, a férfi kosárlabda Európa Kupa ötödik fordulójában.

Eredmény, 5. forduló, D csoport:
Szolnoki Olaj-Besiktas (török) 70-73 (7-20, 21-17, 24-16, 18-20)

a magyar csapat legjobb dobói: Jones 14, Vojvoda 13, Milosevic 13, Brkic 12

Az európai második vonalnak számító Európa Kupában debütáló Szolnok 1/3-as győzelmi mérleggel várta az ötödik fordulót, míg az Eurochallenge Kupát 2012-ben - éppen Debrecenben - elhódító Besiktas 3/1-gyel állt.

A magyar bajnok és kupagyőztes gyengén kezdett, négy perc elteltével 0-10 állt a Főnix Csarnok eredményjelzőjén. A nyitónegyed végére 13 pontra nőtt a hátrány, a túloldalon Jajuan Johnson pedig csakhamar 10 pontnál tartott. A folytatásban Lóránt Péter és Vojvoda Dávid révén az előző négy meccsüket elvesztő Tisza-partiak 16-ról 6 pontra faragták a különbséget (26-32), a nagyszünetben 28-37 volt az állás.

Térfélcsere után ismét "lőtávolon belülre" került a remekül büntetőző ellenfél, Marko Brkic tripláival 49-52 lett, ekkor Vojvoda zsákolását lépéshiba miatt nem adták meg a bírók. Az utolsó játékrész így is 52-53-ról indult, majd Lazeric Jones duplájával a 34. percben összejött a várva várt egyenlítés (58-58), sőt az 1200 fős hazai publikum nemsokára már a vezetést ünnepelhette (64-63). Vojvoda hármasával 67-63-ra ellépett az Olaj, de három hazai támadás is kimaradt, az isztambuli gárda pedig 20 másodperccel a vége előtt fordított (69-70), és utána már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. 

A Szolnok jövő szerdán az orosz Zenit Szanktpetyerszburghoz látogat.

Fordulat Bianchi állapotában?

Publikálás dátuma
2014.11.11. 18:33
Bianchi balesete. Fotó: Getty Images
 Van remény Jules Bianchi számára. Speciális körülmények között átszállítható lenne az autóversenyző Európába - írja a Blikk.

Egy bolognai idegsebész szerint az október 5-i Japán Nagydíjon súlyos balesetet szenvedő Forma-1-es pilóta szervezete kibírhatja azt, hogy Japánból Svájcba szállítsák.

Nicola Acciari professzor az olasz omnicorse.it-nek adott nyilatkozatot a Marussia versenyzőjéről, akit jelenleg egy japán kórházban ápolnak.

- Jules diffúz axionális agyi sérülést szenvedett, kómában van  - mondta Acciari. - Az agytörzs és az agykéreg között nincs kapcsolat, nem funkcionálnak azok az idegsejtek, amelyek üzenetet küldenek az agynak és a testnek.

Az orvos szerint fontos, hogy ilyenkor gépekkel segítsék a sérült agyi működését és légzését. Úgy véli, hogy mivel Bianchi fiatal, a szervezet erős, jó a fizikuma, ezért a szíve és a vérkeringése jól működhet. Ez pedig reményt adhat arra, hogy légi úton átszállítsák Európába.

A teljes cikket itt olvashatja!

Ételfertőzés - 167 gyerek betegedett meg

Százhetvenhét ember betegedett meg a Békés megyei Kondoroson múlt szerdán, miután elfogyasztotta a közétkeztetésben felszolgált ebédet. A vizsgálatok szerint a hányással, hasmenéssel járó betegséget a Bacillus cereus nevű baktérium okozta.

Kondoroson 167 gyerek és tíz felnőtt betegedett meg. A tüneti kezelés eredményeként az érintettek állapota gyorsan rendeződött. A betegektől gyűjtött hányadék- és székletmintákban a vizsgáló laboratórium a tüneteket alátámasztó kórokozót nem mutatott ki.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve megerősítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy nappal korábbi vizsgálati eredményét, amely szerint a hányással, hasmenéssel járó betegséget a Bacillus cereus nevű baktérium okozta - adta hírül a Békés Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve kedden.

A Bacillus cereus spórás baktérium, amely normál körülmények között megtalálható a környezetben, különösen a porban és a talajban. A baktérium által termelt spóra a külső hatásokkal szemben rendkívül ellenálló. Az általa okozott ételmérgezés általában enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel jár.

Kondoroson múlt szerdán a helyi óvoda és általános iskola tanulói, valamint az idősek otthonának lakói fogyasztották el az ebédre felszolgált grízes tésztát. Tizenöt gyerek kórházba is került a nagyfokú hirtelen folyadékvesztés miatt. A tünetek másnapra minden betegnél jelentősen enyhültek, új megbetegedést nem regisztráltak, csütörtök délután a kórházat is elhagyhatta a tizenöt gyerek.

A helyi óvodában és általános iskolában fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el. A közétkeztetést végző konyha mindvégig üzemelhetett.