Már két visszalépő

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség tájékoztatása szerint Bahrein után az Egyesült Arab Emírségek is hivatalossá tette visszalépését a január 15-én kezdődő férfi világbajnokságtól.

 Az ázsiai ország sportági szövetségének egyik vezetője már szombaton jelezte, hogy elküldték lemondó levelüket az IHF-hez, amely azonban csak most jelentette be honlapján a hírt.

A múlt héten először Bahrein lépett vissza, és ugyan okot nem közölt, minden bizonnyal mindkét ország esetében a rendező Katarral fennálló feszült politikai viszony van a döntés hátterében.

Az IHF kedden annyit fűzött hozzá a visszalépéshez, hogy a szövetség tanácsa jövő pénteken dönt majd a két távol maradó helyettesítéséről.

A magyar válogatott nem tudta kivívni a részvételi jogot az eseményre, ám a magyar szövetség elnöke, Vetési Iván – mint arról már beszámoltunk korábban –, arra kérte az IHF-et, vegye számításba a csapatot a visszalépők helyén.

A sportvezető tájékoztatása szerint már írásban jelezték a részvételi szándékot, és informálisan is tárgyalnak az IHF illetékeseivel, Talant Dujshebaev szövetségi kapitány bevonásával.

Szerző

Cseppet sem könnyű sorsolás röplabdában

A szeptember 26. és október 4. között sorra kerülő, belga-holland közös rendezésű kontinensviadal tegnapi sorsolásán a magyarok a B jelű négyesbe kerültek, s a legutóbbi Eb-n harmadik, társrendező belgák, valamint a 2011-es kontinensviadalon bronzérmes törökök mellett az Azerbajdzsán-Szlovákia pótselejtezős párharc győztesével kell majd megküzdeniük. A kvartett mérkőzéseit Antwerpenben rendezik majd.

A belga Jan de Brandt irányította magyar csapat a május 23. és június 1. között rendezett két selejtezőtornán vívta ki az Eb-szereplés jogát, miután megnyerte csoportját. A női válogatott közel három évtizede nem látott tettet hajtott ezzel végre, ugyanis legutóbb 1987-ben szerepelt Magyarország az Európa-bajnokságon.

Csoportbeosztások

A csoport (Apeldoorn): Hollandia, Olaszország, Lengyelország, Franciaország-Szlovénia pótselejtező győztese

B csoport (Antwerpen): MAGYARORSZÁG, Belgium, Törökország, Azerbajdzsán-Szlovákia pótselejtező győztese

C csoport (Rotterdam): Oroszország, Horvátország, Bulgária, Ukrajna-Fehéroroszország pótselejtező győztese

D csoport (Eindhoven): Szerbia, Németország, Románia, Csehország

A 16 csapatos Európa-bajnokságon a négy csoportgyőztes automatikusan negyeddöntőbe jut, míg minden második egy-egy harmadikkal mérkőzik majd meg a nyolcba kerülésért. Ezt követi a negyeddöntő, az elődöntő, végül pedig a bronzmérkőzés és a finálé.

Szerző

„Segítjük a felkészülést”

Publikálás dátuma
2014.11.13. 06:55
Az orvosi vizsgálatok sokat segíthetnek az élsportolók felkészülésében FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRISTOF KOEPSEL
Ma rendezik meg a Magyar Olimpiai Bizottság és az Országos Sportegészségügyi Intézet szervezésében az első Teljesítménydiagnosztikai Konszenzus Konferenciát. A rendezvény egyik főszervezője, dr. Jákó Péter elmondta, céljuk, hogy az élsportolók felkészülését segítő méréseket azonos metodika alapján végezzék a különböző laborok, mert csak ebben az esetben segíthetik ténylegesen a világversenyeken bizonyító válogatott sportolók felkészülését.

- Nem fél attól, hogy azonnal pusmogni kezdenek, hogy már megint orvosok keringenek az élsportolók felkészülése körül?

- Abszolút nem, mármint ha doppingra gondol, ugyanis ebben az esetben nem a teljesítmény mindenáron való fokozásáról, hanem diagnosztikáról, az eredmények értékeléséről van szó. Ez nagyon sok mindenből tevődik össze, a vizsgálatokból kapott paraméterek alapján el tudjuk mondani az élsportolóknak, hogy a felkészülés egy adott szakaszában hol tart önmagához és a sportága átlagához képest. Ennek ismeretében dönthet maga az érintett edzőivel közösen, miként folytatják az edzéseket.

- Számos labor végez már hasonló vizsgálatokat. A konferencia nevéből adódóan tán éppen a konszenzus hiányzik a vizsgálatokat végzők között?

- Tényleg sok helyen végzik el ezeket a felméréseket hazánkban, azonban nem egységes metodika, mérés alapján. A mostani Konszenzus Konferencia elsőszámú célja éppen az, hogy összehozzuk ezeket a laborokat, és alakítsunk ki közös nevezőt a mérések, a vizsgálatok kapcsán. Ezzel csak segítenénk a felkészüléseket, hiszen mindenhol ugyanazt az eredményt kapnák a sportolóink.

- Miért csak most lett az összefésülés ilyen fontos?

- Már tavaly is nekifutottunk ennek a kérdésnek, ám több olyan úgynevezett hirtelen halál történt sportolók körében, hogy inkább az a kérdés, és annak megoldása élvezettel – egyébként teljes joggal – prioritást.

- Az irányvonalakat most szeretnék meghatározni, vagy tettek már előzetes felmérést a témában az érdekeltek között?

- Természetesen nem most tesszük meg az első lépéseket a megoldás, a konszenzus felé. Kérdőíveket küldtünk ki a sportági szövetségeknek, a felkészülésben résztvevő keretorvosoknak és a vizsgálatokat elvégző laboroknak, és ezek összegzése alapján teszünk majd megoldási javaslatot.

- Nagyon eltértek az igények?

- Meglepő, de nem. A szövetségeknek, főleg az olimpia közeledtével nagy az igénye az egységesített vizsgálatokra, mérésekre. A keretorvosok ugyancsak egyetértenek a törekvéseinkkel, és be is dolgoztak a konferencia előkészítésébe. Érdekes adat, hogy a megkérdezett 26 szövetségben huszonkettőnél rendszeresek a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok, a többségnél mindez évente többször is. Nagy örömömre a laborok is hajlandóak az együttműködésre, és a konferencián jó alkalom lesz konzultálni a részletekről. Úgy tűnik, a vizsgálatokat végző laboratóriumok a mindenhol alkalmazott vizsgálati módszerek mellett szeretnének néhány, csak rájuk jellemző specifikumot megtartani. Amennyiben a konszenzus létrejön, én ennek semmi akadályát nem látom.

Szerző
Frissítve: 2014.11.12. 21:53