Előfizetés

Tiltakozások Seselj elengedése miatt

A horvát kormányfő közölte: Vojislav Seseljt a világ minden országában elítélték volna csak annak alapján, amiket a kilencvenes években mondott. Zoran Milanovic sajnálatosnak nevezte, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék, „amelyben mindannyian bíztunk”, nem volt képes ellátni feladatát. Ivo Josipovic horvát elnök pedig úgy vélte, Seselj példája mutatja, mennyire kevéssé hatékony a nemzetközi igazságszolgáltatás.

Boszniában is felháborodással vették tudomásul, hogy Hága elengedte Seseljt. A Srebrenica anyái szervezet szerint „nincs igazság, ha bűnelkövetőket engednek el”. A boszniai háború 11 szervezete Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz kíván fordulni az ügyben.

Seseljt múlt héten engedte el a hágai bíróság rossz egészségi állapota miatt. A háborús bűnökkel vádolt Seseljnél tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak, majd meg is műtötték, egy hónappal ezelőtt azonban áttéteket találtak a máján, és egészségi állapota is jelentősen romlott.

Az ideiglenes szabadon bocsátást a törvényszék azzal indokolta, hogy a hágai börtönben nem tudnák a megfelelő módon kezelni.

Robben: Ronaldo és Messi szörnyetegek!

Nincs túlságosan jó véleménye a spanyol bajnokság két ászáról a Bayern egyik legjobbjának, Arjen Robbennek. 

Elismeri ugyan, hogy a két játékos a maga nemében páratlan, de mint mondta, a münchenieknél is vannak világklasszis játékosok. Szerinte Cristiano Ronaldo és Messi igazi szörnyek. Robben a France Footballban büszkének nevezte magát amiatt, hogy ő is esélyes az Aranylabdára.

A legjobbak listáján öt olyan csapattársa is megtalálható, akik aranyérmet nyertek a német válogatottal a júniusban és júliusban megrendezett labdarúgó világbajnokságon Brazíliában.

A francia parlament is szavaz Palesztináról

A francia nemzetgyűlés november 28-án tart szavazást a palesztin állam elismeréséről – adta hírül a Le Figaro.

Egyelőre nem ismeretes az annak az előterjesztésnek a szövege, amelyről a képviselők vitát folytathatnak. Egy előzetes javaslat szerint azonban felkérik a francia kormányt, hogy a közel-keleti konfliktus megoldása érdekében ismerje el az önálló Palesztinát.

Hasonló kezdeményezéssel már egy ízben, 2012 szeptemberében előállt a Baloldali Front. Néhány hete a svéd kormány jelentette be a palesztin állam elismerését, s a brit parlament is megszavazta ezt, igaz, ez a határozat nem kötelezőérvényű a kormányra nézve.