Mindennel elszámoltunk!

A Népszava 2014. november 12-i számának 7. oldalán közölt Kolontár tízmilliói c. cikk szerzője azt állítja, hogy a vörösiszap-katasztrófát követően az iskolás gyerekek körében meghirdetett százforintos gyűjtőakció során befolyt támogatásból tízmillió forint eltűnt. Az írás lényegesebb közléseit közreadta az MTI, így az állítás több olvasott hírportálon is megjelent.

A katasztrófa után az ország iskoláiban gyűjtést hirdetett az elöntött településeken élő gyerekek javára az akkori nevén Nemzeti Erőforrások Minisztériuma, amely a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot kérte fel az akció lebonyolítására. A döntésben szerepet játszott, hogy olyan karitatív szervezetre volt szükség, amely az országos támogató programot teljes egészében meg tudja valósítani – erre a minisztériumnak nem volt lehetősége. Az akció hivatalos lezárásáig, 2010. november 23-ig 73 053195 forint befizetés érkezett a számlára, a határidőn túli befizetésekkel együtt a gyűjtőszámla megszüntetéséig végül 75,1 millió forint gyűlt össze. Az adomány felhasználásáról már a gyűjtés alatt döntés született, ennek alapján az első segélyeket még 2010 karácsonya előtt kifizették. A vörösiszap által elöntött házakban élő gyerekek fejenként 230 ezer forintot kaptak, a három településen élő többi gyerek fejenként 10 ezer forintot kapott. (Az iszappal el nem öntött házakban élő gyerekek is katasztrófa sújtotta településen éltek, ők is átélői voltak az eseményeknek, a katasztrófa pedig évekre megváltoztatta a települések addig megszokott életét.) Mindez összesen 64,9 millió forintot tett ki.

A fennmaradó 10,2 millió forintot az élet újraszervezése során 2013 nyaráig használták fel. A három település iskoláinak felső tagozatos gyerekei 2012-ben Erdélybe, 2013-ban Délvidékre utazhattak egyhetes nyaralásra. Erdélybe negyvennyolcan, Délvidékre negyvenheten utaztak, a táborok 2,6 millió és 2,9 millió forintba kerültek. Az egyhetes határon túli táborozás utazással és teljes ellátással számított költsége egy főre mintegy 60 ezer forintot jelentett. A gyűjtésből származó további 4,7 millió forintot a devecseri kastélyparkban épített játszótér kialakítására költötték, az iszapömlés után ez volt az olyan közösségi helyszín, amit a katasztrófa után birtokba vehettek a városban élő gyerekek.

Az adományokból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyetlen forintot sem fordított saját kiadásaira. A Máltai Szeretetszolgálat másfél évig tevékenykedett a katasztrófa helyszínén, ez idő alatt huszonhét különböző segélyprogramot valósított meg, ezek közül egy volt a minisztériummal közösen lebonyolított „Százforintos” gyűjtőakció.

Szerző
2014.11.14 07:35

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42