Előfizetés

Ítéletre várva Fergusonban

Publikálás dátuma
2014.11.14. 09:26
Londonban tüntetnek Darren Wilson rendőrtiszt felmentése ellen. FOTÓ: Dan Kitwood/Getty Images
Hamarosan kihirdetheti a St. Louis megyei nagyesküdtszék, hogy vádat emel-e Darren Wilson rendőrtiszt ellen a 18 éves Michael Brown lelövéséért. 

Wilson idén augusztus 9-én több lövést adott le a fegyvertelen fekete tizenévesre, aki a helyszínen életét veszítette. Brown halála nyomán súlyos zavargások robbantak ki St. Louis jórészt feketék lakta elővárosában, Fergusonban. A rendőrség feketékkel szembeni bánásmódja miatti tiltakozást végül csak a Nemzeti Gárda bevetése nyomán sikerült csillapítani. A rendőr és a szemtanúk beszámolója számos ponton eltér, akárcsak a hivatalos boncolás eredménye, illetve a család által felkért patológus szakvéleménye.

A nagyesküdtszék csütörtökön Michael Badent, a független törvényszéki orvosszakértőt hallgatta meg. A hatóságok attól tartanak, ha a nagyesküdtszék nem emel vádat a fehér rendőr ellen, akkor újabb tiltakozó megmozdulások robbanhatnak ki, s nem csak Missouri államban, hanem szerte Amerikában. Missouri kormányzója, Jay Nixon már bejelentette, hogy a döntés kihirdetésére nagy rendőri erőket mozgósítanak, s a Nemzeti Gárdát ismét készültségbe helyezik.

50-50 százalék, hogy kilépnek a britek

Ötven-ötven százalék az esélye annak, hogy Nagy-Britannia bent marad vagy kilép az Európai Unióból – így vélekedett Sir John Major.

A volt brit konzervatív miniszterelnök, aki 1990 és 1997 között állt a brit kormány élén, tegnap Berlinben mondott beszédet, s egyebek mellett leszögezte: „Nagyon valóságos a kockázata annak, hogy a britek kiváljanak, s ez súlyos károkat okozhat az Egyesült Királyságnak, s Európa egészének egyaránt.” Major szerint a britek frusztrációja az Európai Unióval, s különösképpen a bevándorlással kapcsolatosan elérte a „kritikus tömeget”.

A Vaslady, azaz Margaret Thatcher egykori pártfogoltja, egyben utóda a Downing Street 10-ben, Európa-párti miniszterelnök volt, s ez külön súlyt ad szavainak. A konzervatív Daily Telegraph azt írta, hogy az elmúlt 20 évben ez volt a legfontosabb beszéd az EU és Nagy-Britannia viszonyáról egy tory kormányfőtől.

Jelentések szerint nagy vonalakban a jelenlegi miniszterelnök, David Cameron is tudatában volt annak, Major mit fog mondani. A volt kormányfő szerint elsősorban Angliában erős – akár a 80 százalékot is elérheti – az EU-val szembeni ellenállás. Így nem lehet kizárni, hogy amennyiben Cameron beváltja ígéretét, s 2017 után igen-nem népszavazást ír ki a brit EU-tagságról, akkor meglesz az 50 százalékos többség a kilépés mellett.

Alig változott a forintárfolyam reggelre

Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama csütörtökről péntekre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az euró jegyzése a csütörtök esti 305,71 forintról 305,39 forintra csökkent péntek reggelre.  A forint a dollárral szemben gyengült kissé, a svájci frankkal és a jennel szemben pedig erősödött. A dollárt az előző esti 245,32 forint után reggel 245,69 forinton jegyezték, a svájci frank árfolyama 254,31 forintról 254,07 forintra csökkent, a japán jené pedig 2,1181 forintról 2,1138-ra. Az euró gyengült, kora reggel 1,2430 dolláron állt a jegyzése az előző esti 1,2464 dollár után.

Pénteken a deviza- és az értékpapír piacokon a befektetők figyelmét a nagyobb európai nemzetgazdaságok és az euróövezet egészének harmadik negyedévi előzetes GDP-növekedési adatai kötik majd le. A várakozások szerint az országok többségében a szerény növekedésre, esetleg stagnálásra lehet számítani.