Előfizetés

MSZP: ne nyerészkedjen az MNB az árfolyamon!

Az MSZP arra szólította fel a kormányt és a Magyar Nemzeti Bankot, hogy ne akarjanak nyerészkedni az árfolyamon a devizahitelek forintosításakor, amikor százezrek "kétségbeejtő" helyzetben vannak.

Józsa István országgyűlési képviselő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, olyan törvényre lenne szükség, amely lehetőséget ad a 2010 tavaszi árfolyamon történő átváltásra. Hozzátette: az MSZP már korábban mondta, hogy rossz vége lesz a forintosításnak, és most kiderült, hogy igaza lett. A képviselő szerint az unió és a magyar alkotmány sarkalatos pontja a vagyon védelme és a tulajdonnal való szabad rendelkezés joga, de a parlament előtt lévő törvényjavaslat korlátozza a szabad döntési lehetőséget.

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta, hogy ha a kormány mostani "ajánlata" olyan jó lenne, akkor az emberek maguktól is választották volna, így, hogy kötelező, nem biztos abban, hogy a legjobb megoldás született.
Kérdésre válaszolva Szanyi Tibor szerint a fix árfolyam bevezetésének több üzenete van: ha a kormány attól tart, hogy az árfolyam rosszabb lesz, azzal azt üzeni, hogy képtelen tartani a forint árfolyamát. Ha erősítenék a forintot, akkor a rögzített árfolyam "nyílt rablás", ha pedig azt mondja a kormány, hogy ez az "egyensúlyi pont", akkor semmi szükség rá.

Új trolibuszokon utazhatunk júniustól

Publikálás dátuma
2014.11.14. 14:51
Fotó: Népszava
Aláírták a fővárosi trolibuszbeszerzésről szóló szerződést pénteken Budapesten, az első új trolibuszok júniusban állhatnak forgalomba.

A szállítási szerződést Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes jelenlétében írta alá Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója Karel Majer, a Skoda Electric igazgatóságának tagja és Tomasz Wozniak, a Solaris Bus & Coach kereskedelmi vezetője.   

Szeneczey Balázs az aláírást megelőzően elmondta: a Solaris-Skoda konzorcium nyerte a fővárosi trolibusz-beszerzési tendert. A 18 milliárd forint összértékű közbeszerzés 108 új trolibusz vásárlására ad lehetőséget, ebből jövőre 24 érkezik a fővárosba.

Továbbra is veszélyben a Városliget

Publikálás dátuma
2014.11.14. 14:34
Fotó: Népszava
A kormány nem tett le arról a szándékáról, hogy múzeumi negyedet építsen - ezt L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte.

A kormány képviselőjét újságírók azokról a napokban megjelent sajtócikkekről kérdezték, amelyek a beruházás elmaradását valószínűsítették a jövő évi költségvetésben erre a célra elkülönített elenyésző forrásra és az európai uniós támogatások hiányára hivatkozva.

"Számtalan dolog nincs benne a költségvetésben önálló soron, amire aztán az állam pénzt fordít" - reagált L. Simon, majd közölte, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre jelentős összeg áll rendelkezésre, így amikor konkrét intézkedésekre lesz szükség, akkor ebből a múzeumi negyedre is lehet majd fordítani.

Az államtitkár kifejtette, egy új múzeumi negyed elsőként megépítendő épületének a Néprajzi Múzeumnak kell lennie, a Kúria tervezett átköltöztetése miatt, ezt követően pedig a Nemzeti Galériának kell új helyet találni a budai Vár tervezett átfogó rekonstrukciója miatt.

Még az önkormányzati választások előtt tiltakoztak a Városliget tervezett beépítése ellen az Együtt-PM, a DK, az MSZP és az Összefogás Zuglóért Egyesület szervezésében. Tóth Csaba (MSZP) Zugló országgyűlési képviselője a demonstráción azt hangsúlyozta, hogy Európa első tervezett közparkját a budapestiek közadakozásából építették. "Nekünk az a dolgunk, hogy megőrizzük ezt az unokáink számára" - tette hozzá. Karácsony Gergely, a baloldali összefogás zuglói polgármesterjelöltje - azóta polgármestere -  leszögezte: Orbán Viktornak nem a kultúra a szívügye, sokkal fontosabb számára a házi pálinka vagy a stadionok. A miniszterelnök a Várba szeretne költözni a Magyar Nemzeti Galéria helyére, ezért kell annak új épületet emelni a Városligetben.