Női kézilabda EHF Kupa - Nyolc góllal győzött a Dunaújváros

A Dunaújváros nyolcgólos előnyt szerzett a macedón Vardar Szkopjéval szemben a női kézilabda EHF Kupában, a 16 közé jutásért zajló párharc első mérkőzésén.

Női EHF Kupa, 3. forduló (a 16 közé jutásért), 1. mérkőzés:
Dunaújvárosi Kohász KA - Vardar Szkopje (macedón) 28-20 (13-9)
A visszavágót jövő vasárnap rendezik Szkopjéban.

Szerző

Gyengébben teljesít Belgium

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Belgium államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban a gyenge költségvetési teljesítményre hivatkozva.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service ugyanakkor javította Ciprus besorolását, a ciprusi kormány gazdasági és költségvetési stabilizációs erőfeszítéseinek elismeréseként.
A Fitch Ratings péntek este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban - Belgium osztályzati kilátásának negatívra rontásával egy időben - bejelentette azt is, hogy megerősítette az egyébként magasan elsőrendű, "AA" szintű belga adósosztályzatokat.

A Fitch a belga osztályzati kilátás rontásának indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az idén lefulladt a belga államháztartási hiány csökkentésének folyamata. A cég előrejelzése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért deficit 2014-ben 3 százalék körül lesz. Ez 0,1 százalékponttal magasabb lenne a tavalyinál, és 0,6 százalékponttal haladná meg az idei költségvetésben kitűzött célt, figyelembe véve az új ESA2010 statisztikai elszámolási rendszerből eredő korrekciókat.

Mindebből a Fitch Ratings prognózisa szerint az következik, hogy az államháztartási mérleg GDP-arányos elsődleges egyenlege zéróra csökken az idén a tavaly mért 0,3 százalékos többlet után, és a strukturális egyenlegben sem várható sok javulás.
A hitelminősítő becslése szerint Belgium bruttó államadósság-rátája az idén a GDP-érték 105,8 százaléka lesz, vagyis messze meghaladja a cég listáján "AA" besorolással ellátott szuverén adósok 36,6 százalékos mediánszintjét, sőt az euróövezetre jellemző 81 százalékos mediánt is. A Fitch Ratings várakozása szerint a belga bruttó államadósság-ráta 2020-ig 100 százalék felett marad.

A Fitch londoni elemzői szerint a belga gazdaság növekedési kilátásai is romlottak. A cég az eddigi 1,2 százalékról 1 százalékra módosította az idei évre szóló növekedési előrejelzését, 2015-re adott prognózisát pedig még nagyobb mértékben, 1,6 százalékról 0,9 százalékra rontotta.

A Moody's Investors Service ugyancsak péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Caa3"-ról egyezerre három fokozattal "B3"-ra javította Ciprus államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát. Az új besorolás is még mélyen a spekulatív, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriában van, de már nem a "Caa" sávban, amely rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

A Moody's a ciprusi felminősítést a ciprusi költségvetési helyzet konszolidálódásával és a pénzügyi szektor stabilizálódásával indokolta.
A cég becslése szerint Ciprus GDP-arányos államháztartási hiánya az idén 3 százalék körüli szintre csökken a tavalyi 4,9 százalékról és a 2012-ben mért 5,8 százalékról, az elsődleges egyenleg pedig 2 százalékponttal javul az idén, és 0,1 százalékos többlettel zárhatja az évet.

Ezek a becslések arra az előrejelzésre alapulnak, hogy a ciprusi GDP az idén reálértéken 2,5 százalékkal csökken.
A Moody's alapeseti forgatókönyve szerint 2015-2016-ban mérsékelt ívű és fokozatos kilábalás kezdődik a ciprusi gazdaságban, és középtávon 2 százalék körüli ütemre beálló növekedés várható. A cég e forgatókönyve alapján az államadósság-ráta 2015-ben 110 százalék körül tetőzik, és utána lassú csökkenésnek indul.

Szerző

A szigetelés felére csökkentheti a fűtésszámlát

Publikálás dátuma
2014.11.15. 10:21
A panelházakat is érdemes szigetelni. FOTÓ: Tóth Gergő
 Egy valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító program mérési eredményei szerint a szigetelés 46 százalékkal csökkentette egy családi ház fűtésszámláját - közölte a Knauf Insulation Hungary Kft. a novemberben lezárt programot értékelve.

A szigetelőanyagokat gyártó társaság kísérletének megvalósításához pályázaton keresett két azonos technikai és műszaki jellemzőkkel rendelkező családi házat. Egy hajdúnánási család 110 négyzetméteres, valamint egy hajdúdorogi család 108 négyzetméteres otthonát választották ki.
A két ház paraméterei lényegében azonosak, két-két felnőtt és két-két gyermek lakott bennük. A méréseket azonos hőmérsékleti körülmények között végezték.
A program elején a hajdúnánási házat leszigetelték.

A fűtési szezonban, tavaly szeptember 27. és idén március 31. között folyamatosan mérték az adatokat. Ennek alapján kiderült, hogy a belső hőmérséklet azonos szinten tartásához a nem szigetelt ház 2182 köbméter gázt használt el, míg a szigetelt házban ehhez 1196 köbméterre, 46 százalékkal kevesebb gázra volt szükség.
A nem szigetelt házban mintegy 250 ezer forintba, míg a szigetelt házban 136 ezer forintba került a fűtés, ami szintén 46 százalékos különbség.

A szigetelt ház kazánja átlagosan harmadannyit üzemelt, mint a nem szigetelté, ami a teljes fűtési szezonra vetítve mintegy 10 ezer forintos megtakarítást eredményezett az áramszámlában.

A Knauf Insulation számításai szerint a hőszigetelés anyagköltsége 12 éven belül megtérül, összehasonlítva a program során felhasznált hőszigetelő anyagok árát, a nettó 1 millió 327 ezer forintot a gázfogyasztás csökkenésből adódó mintegy 114 ezer forint évi megtakarítással.
Az ásványgyapot szigetelés élettartama ötven év.

Az összes magyarországi lakóingatlan, vagyis 4,3 millió épület mintegy 70 százaléka családi ház. Ebből a több mint 2,8 millió épületből a Knauf Insulation szakértői szerint 2,5 milliót érdemes lenne energiahatékonysági állapota miatt szigetelni.
A cég saját költségén vállalta a programban résztvevő mindkét családi ház szigetelését, a program zárásaként az elmúlt héten átadták a szigetelt hajdúdorogi házat is.

Szerző