A gyári Hondák előtt!

Publikálás dátuma
2014.11.17. 06:55
Michelisz Hondája a gyári Hondák előtt FORRÁS: ZENGŐ MOTORSPORT
A Zengő Motorsport versenyzője, Michelisz Norbert végrehajtotta azt a túraautók-világbajnoki sorozatában azt, ami szinte a lehetetlen kategóriája. Összetettben úgy végzett a 4. helyen, hogy félprivát csapat tagjaként mindkét gyári Hondát megelőzte. 

Mivel eddig is nyílt titok volt, hogy a magyar klasszist megkereste a Honda, hogy 2015-ben a gyári csapatot erősítse, az elmúlt hétvége teljesítménye alapján igencsak meglepődnénk, ha nem tesznek meg mindent, hogy magukhoz édesgessék Micheliszt.

WTCC - zámokban
A Makaói Nagydíj végeredménye
1. futam: 1. José Maria López (argentin, Citroen), 2. MICHELISZ NORBERT (MAGYAR, HONDA), 3. Gabriele Tarquini (olasz, Honda), 4. Thiago Monteiro (portugál, Honda), 5. Yvan Muller (francia, Citroen), 6. Sebastian Loeb (francia, Citroen).
2. futam: Rob Huff (brit, Lada), 2. Muller, 3. Hugo Vallente (francia, Chevrolet), 4. MICHELISZ, 5. López, 6. Loeb.
A vb végeredménye: 1. López 462 pont, 2. Muller 336, 3. Loeb 295, 4. MICHELISZ NORBERT 201, 5. Monteiro 186, 6. Tarquini 182.

A WTCC 2014-es világbajnokságának kiemelkedő csapata a Citroen volt, amely szinte verhetetlen volt: José Maria López révén az egyéni vb-címet is megszerezték a konstruktőri mellé, és Micheliszt a csapat három klasszisa, López, Yvan Muller és Sebastien Loeb tudta megelőzni az összetett pontversenyében.

A Zengő Motorsport versenyzője az időmérőn is remekelt, és a tegnap, európai idő szerint hajnali első futamon López mögött fantasztikus teljesítményt nyújtva második lett a két gyári Honda – a két korábbi F1-es pilóta, Gabriele Tarquini és Thiago Monteiro – előtt.

A második versenyen úgy tűnt, Monteiro verhetetlen lesz, ám két körrel a vége előtt egy baleset miatt bejött a safety

car, és ez végzetes volt a portugálra nézve, hiszen túlmelegedett a kuplungja, és a technikai hiba miatt az egész mezőny elment mellette. Michelisz ezúttal a negyedik helyen végzett, így összetettben is ugyanezen a helyen zárt.

„A sors mindig kiegyenlíti a dolgokat, most mi is visszakaptunk valamit a szezon első felében átélt sorozatos balszerencséért. Fantasztikus érzés, hogy a gyári Hondák előtt végeztünk. Bevallom, most úgy érzem, repülő nélkül is hazarepülnénk a boldogságtól” – jelentette ki Zengő Zoltán csapatfőnök.

Maga a hős úgy vélekedett, ezzel az eredménnyel teljesült az álma. „Bebizonyosodott, hogy annak ellenére képesek vagyunk megelőzni a gyári Hondákat, hogy messze nem azonosak a feltételek. Ha valaki ezt előre garantálta volna számomra a szezon elején, gondolkodás nélkül aláírtam volna” – fogalmazott Michelisz.

Hogy jövőre már ő is egy irigyelt gyári pilótája lesz a mezőnynek, azt nem tudható még jelenleg, ám az biztos, ha valaki, hát a Zengő Motorsport versenyzője megérdemelné a lehetőséget.

Szerző

Ki lesz az elnök?

Publikálás dátuma
2014.11.17. 06:40
Basescu tíz év után, decemberben adja át a Cotroceni-palotát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DEAN MOUHTAROPOULOS
Az urnazárás után közzétett exit-poll eredmények annyira szoros állást mutattak, hogy a hivatalos eredmény kihirdetéséig nem tudni ki nyerte a román államfőválasztást. 

A román elnökválasztás második fordulójában Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, a Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje mérkőzött meg.

Ponta tíz százalékos előnnyel indult, az előzetes felmérések az ő második fordulós egyértelmű győzelmét jósolták, de az exit-pollok már azt mutatták, egyáltalán nem lehetetlen Johannis győzelme.

Fotó: Getty Images/ Elisabetta Villa

Fotó: Getty Images/ Elisabetta Villa

Főképp azért nem, mert a jobboldali szász politikus az első fordulóban nemcsak az erdélyi megyéket nyerte meg, hanem a külföldön élők szavazatainak több mint 80 százalékát is.

Öt éve, 2009-ben Traian Basescu is a külföldi szavazatokkal szerezte meg második mandátumát úgy, hogy ellenfele, a szociáldemokrata Mircea Geoana pezsgőbontással ünnepelte meg élő televíziós adásban győzelmét.

Ha Johannis győz, akkor folytatódik a „hagyomány”, miszerint a második fordulóból az első forduló vesztese kerül ki győztesként.

Külföldön tegnap reggel már urnanyitás előtt hosszú sorok kígyóztak a román külképviselet előtt, mivel az első fordulóban sokan nem tudták leadni szavazatukat, holott órákon át sorban álltak.

Emiatt a két forduló között időszakban több tüntetést szerveztek Románia nagyvárosaiban, de főképp Erdélyben, ahol Johannis az első fordulót is megnyerte.

A tüntetések hihetetlen mozgósító erővel bírtak, tegnap a 19 órás hivatalos adatok szerint már 58,63 százalékos volt a részvétel, 5 százalékkal magasabb, mint az első fordulóban, lapzártánkkor a végleges részvételi arányt 64 százalék fölöttire becsülték.

Az erdélyi nagyvárosokban urnazáráskor már tömegek vonultak ismét az utcára Johannis győzelmére várva. Urnazárás után azonban még csak az volt biztos, hogy Traian Basescu tíz éves mandátuma véget ér.

Két exit-poll felmérés Victor Ponta, kettő Klaus Johannis győzelmét jósolta, egy szerint pedig egyenlő eredmény ért el a két jelölt. A küzdelem rendkívül szoros volt.

Az exit-pollok a következő eredményeket mutatták: Ponta 50,72, Johannis 49,28; Ponta 49,1, Johannis 50,9; Ponta 50, Johannis 50; Ponta 50,90 Johannis 49,10; Ponta 48,5 , Johannis 51,5.

Szerző
Frissítve: 2014.11.16. 22:54

Függetlenek előzték meg Fico pártját

Taroltak a független jelöltek a szombaton megrendezett helyhatósági választáson, a pártok versenyét pedig Robert Fico kormányfő pártja, a Smer nyerte. Mindkét magyar formáció jól szerepelt, de az MKP szerzett több mandátumot.

Magas részvétellel zajlott a szombati voksolás, amelyen négy és fél millió választópolgár dönthetett települése polgármesteréről és képviselő testületéről. A 48,3 százalékos részvételi arány Szlovákiában magasnak számít.

A független polgármesterjelöltek 1100 településen nyertek, ami a települések 37,95 százalékát teszi ki. Második helyen Fico pártja végzett, minden harmadik település polgármesterét a Smer adja, számszerint 845-t.

Negyedik a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép KDH, majd a két magyar párt, az MKP és a Híd-Most következik. Az MKP jelöltjei 105, a Hídé 87 településen győztek.

Magyar részről a legnagyobb érdeklődés a révkomáromi polgármester választást övezte, ahol a Híd és az MKP országos vezetése megegyezett, közös jelöltet állított Czíria Attila személyében, de az MKP helyi tagsága ezt nem fogadta el és a négy éve alulmaradt Stubendek Lászlót indították függetlenként. Stubendek meg is nyerte a választást.

Független főpolgármestere lesz a következő négy évben Pozsonynak is. Ivo Nesrovnal a jelenlegi főpolgármestert, a függetlenként, de a Smer támogatásával megválasztott Milan Ftácnikot és a jobboldali koalíció közös jelöltjét, Milan Knazkot is megelőzve lett a befutó.

Szerző