Kaczynski pártja vezet a helyi voksoláson

Jaroslaw Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) áll az élen a lengyel önkormányzati választáson. Az eredmény azt tükrözi, hogy a választók nem elégedettek a mindössze két hónapja hatalmon lévő volt parlamenti elnök, korábbi egészségügyi miniszter, Ewa Kopacz kormányfő politikájával.

A választáson 31,5 százalék voksolt a PiS-re, 27,3 százalék pedig a kormányzó Polgári Platformra (PO). Sikert könyvelhetett el viszont a koalíció kisebbik tömörülése, a Parasztpárt, melynek jelöltjeire országosan 17 százalék adta a voksát, a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) 8,8 százalékot, az Új Jobboldal 4,2 százalékot ért el.

A Jog és Igazságosság a 16 vajdaságból nyolcban végzett az élen, ezekben megalakíthatja a helyi kormányzatot. A részvételi arány 46 százalék körüli volt. A voksolás Lengyelország kettészakadását mutatja.

Míg keleten és délen a PiS dominál, nyugaton és északon a PO szerezte meg a legtöbb szavazatot. Kopaczot azért nevezték ki kormányfőnek két hónapja, mert decembertől elődje, Donald Tusk tölti be az Európai Tanács elnöki tisztségét, s váltja Herman Van Rompuyt a pozícióban.

Az önkormányzati választás eredménye ellenére Kopacz meggyőződését fejezte ki, hogy jövőre a parlamenti választást pártja nyeri majd meg.

A fővárosban, Varsóban a PO hivatalban lévő polgármestere, Hanna Gronkiewicz-Waltz szerezte meg ugyan a legtöbb szavazatot, 48,8 százalékkal azonban lecsúszott az abszolút többségről, így két hét múlva második fordulót kell rendezni.

Gronkiewicz-Waltz ellenfele a PiS jelöltje, Jacek Sasin lesz, aki 26 százalékot szerzett. Több nagyvárosban, így Gdanskban, Poznanban, Krakkóban, Katowicében és Wroclawban szintén második fordulót kell tartani.

A PiS-nél örömünnepet ültek, mivel kilenc éve nyertek utoljára választást, s a négy évvel ezelőtti helyhatósági választáshoz képest 8,5 százalékkal javították eredményüket.

A PO az alacsony részvétellel magyarázza a visszaesést, legutóbb majd 31 százalékot értek el. A Parasztpárt egy százalékot javított, az SLD viszont 15 százalékról hetet esett vissza.

Szerző

Téli közlekedés halálos balesetekkel

Publikálás dátuma
2014.11.18. 06:13

Az elmúlt négy napban a rendőrök 119 közúti baleset helyszínén intézkedtek, ebből négy baleset volt halálos kimenetelű, 37-en súlyos, 78-an könnyű sérülést szenvedtek. Tíz személyt ittas vezetés gyanúja miatt állítottak elő. A téli időjárás veszélyeire és az átállás szükségességére hívta fel az autósok figyelmét az Országos Balesetmegelőzési Bizottság - a közúti balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy ellenőrizzék és a megváltozott időjárási és útviszonyoknak megfelelően vezessék járműveiket. Lassan a téli gumik használata is elengedhetetlenné válik - a megfelelően megválasztott abroncsok akár életet is menthetnek.

Ahogy az szinte minden évben lenni szokott, a téli időszak beköszöntével már az elmúlt héten sem telt el úgy nap, hogy ne hallhattunk volna súlyos – több esetben sajnos halálos áldozatokkal járó – közúti balesetekről.

A megváltozott – ez évben igencsak szeszélyes, egyszer napos egyszer felhős – időjárási viszonyok sem segítették az autósok téli átállását – sokan még most is a szükséges járművizsgálatok és téli gumi nélkül merészkednek az utakra, ráadásul nem számolnak a változékony idő hátulütőivel sem – ez pedig, különösképp az ország legveszélyesebb útszakaszain, fatális balesetekkel járhat.

Segítség nyújtás nélkül 

hajtott el
a 20 éves, próbaidős rendőr

Rendőr okozta a halálos balesetet a 38-as főúton Nyírtelek és Rakamaz között, a virányosi útszakaszon még pénteken. A balesetben két autó ütközött frontálisan, hárman - egy 17 éves nyírteleki, egy 35 éves virányosi és egy 33 éves tiszanagyfalui férfi - meghaltak. Az áldozatok helyi lakosok voltak.

A nyomozás adatai szerint a balesetet a szabálytalanul előző harmadik sofőr okozta: a szabálytalan autós fékezésre kényszerítette a szemből érkező autót, amely összeütközött az előzött gépkocsival. A szabálytalanul előző fél a baleset után a segítségnyújtás nélkül tovább hajtott.

A 20 éves vétkes sofőr a Nyíregyházi Rendőrkapitányság állományába tartozó próbaidős rendőr volt. A férfi szolgálati viszonyát november 15-én megszüntették. Az ügyészség kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétsége és segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként az őrizetben lévő rendőrt.

A két bűncselekmény büntetési tétele kettőtől nyolc évig, illetve egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. A gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelésére az ügyészség hétfőn tesz indítványt a nyomozási bírónál.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) tájékoztatása szerint az ilyenkor bekövetkezett balesetek legfőbb oka, hogy a közlekedésben részt vevők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

Az elmúlt évek tapasztalatai is arra világítanak rá, hogy ebben az időszakban gyakoriak az olyan balesetek, amikor az autósok összecsúsznak – ahogy az múlt héten például Budapesten, a Lánchídnál is történt –, órákig megbénítva a forgalmat.

Az ilyen balesetek elkerülhetőek lennének, ha az autósok, különösen esős idő esetén, nagyobb követési távolságot tartanának és lassabban vezetnének.

Az OBB figyelmeztet: a téli átállás keretein belül alaposan át kell nézni az autókat, ajánlott megvizsgálni minden biztonsági berendezést, elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás – az izzók fényereje az évek múlásával akár felére is csökkenhet – és a fékrendszer ellenőrzése.

Mindig legyen a kocsiban jégkaparó, jégoldó spray, megfelelő ablakmosó folyadék, valamint fontos kipróbálni, hogy az ablaktörlők kielégítően működnek-e, nincsenek-e túlságosan elkopva.

Gyakori probléma szokott lenni a szélvédő és az ablakok párásodása, ez ablaknyitással, megfelelő fűtéssel vagy száraz törlőkendő használatával könnyedén orvosolható.

Mivel a hajnali köd, a szitáló eső és a nyálkás utak lassacskán mindennapossá válnak – arról nem is beszélve, hogy a száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást – alapkövetelmény a futómű és a gumik kifogástalan állapota.

Aki még nem tette meg, annak ajánlott a téli gumik mihamarabbi felszerelése, a nyári gumi ugyanis 7 Celsius-fok alatt már nem teljesíti feladatát.

Használt téli gumiknál figyelembe kell venni, hogy mennyi idősek: 5-6 éves abroncsoknál a tapadás már akár a felére is csökkenhet.

Az OBB tájékoztatása szerint a megfelelően megválasztott téli gumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, ez különösen az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén életet is menthet.

Balesetek az elmúlt napokban
Hétfő
- Öt személyautó ütközött egymásnak a XVIII. kerületi Gyömrői út Csévéző utcai csomópontjánál, senki sem sérült meg- Kamionnal ütközött egy személygépkocsi a 6-os számú főúton Adony közelében, hétfőn. A baleset során két személy sérült meg.- Két kamion és egy tréler ütközött össze Győrnél, ezért teljes szélességben lezárták az M1-es autópálya országhatár felé vezető oldalát hétfőn. A balesetnek egy sérültje van.- Fejre állt egy gépkocsi a Budapest felé vezető M1-es autópályán hétfőn. A sérültet mentőhelikopterrel szállították kórházba.
Vasárnap
- A Budapesten a VIII. kerületben, a József körúton egy autós halálra gázolt egy gyalogost.- Az Erzsébet hídon három balesetben kilenc gépkocsi ütközött vasárnap délután. Az első baleset a Budára vezető oldalon történt, később Budáról a hídra felhajtó autó csúszott meg és tért át a szemközti sávba, majd a harmadik balesetet szintén csúszás okozta. A balesetekben egy ember sérült meg.- Az 1-es főúton, Hegyeshalomnál a magyar-osztrák határnál autó ütközött a forgalomlassító betonfallal. Egy ember sérült meg.
Szombat
- Két személyautó ütközött össze az M5-ös autópályán. Az egyik autó a belső sávon, a másik az út menti árokban felborulva állt meg. Egy ember sérült meg.
Péntek
-A 4-es főúton étolajat szállító teherautó borult fel, miközben egy személyautóval ütközött. A személyautó vezetője az életét vesztette a balesetben, a másik sofőr nem sérült meg.- Egy nyerges vontató ütközött személygépkocsival a 44-es főúton, két súlyos és egy könnyű sérültje van a balesetnek, egy embert mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

Szerző

Századvég: 50 ezer oldal négymilliárdért

Összesen 3,9 milliárd forint értékű kormányzati megbízást nyert el 2010 óta a Századvég – derült ki Lázár János szavaiból a parlamentben. A tanácsadó cég ezért 29 500 oldalnyi háttértanulmányt és további 20 ezer oldal elemzést, vagyis 50 ezer oldalnyi anyagot készített.

A Miniszterelnökség vezetőjét a szocialista Tóth Bertalan kérdezte arról, hogy a Századvég tulajdonosai szerepelnek-e az Amerikából kitiltottak listáján, ennek függvényében a cég alkalmas-e arra, hogy a magyar érdekekért lobbizzon az Egyesült Államokban, illetve igaz-e Mellár Tamás egykori kutatási igazgató meglátása, aki pénzmosodának nevezte a vállalkozást. Azt is megkérdezte, a kormány mikor hozza nyilvánosságra a tanácsadó által készített anyagokat. Lázár azzal válaszolt, hogy a szocialista kormány 2006 és 2010 között 17 milliárd forintért rendelt közvélemény-kutatást, elemzéseket és kért tanácsokat, jellemzően külföldi cégektől. Ezzel szemben – jegyezte meg – a Századvég négymilliárdért dolgozott, és nyílt közbeszerzéseken nyert.

„Ennek meg is lett az eredménye: megnyertük a választást kétharmaddal, míg önök csődbe vitték az országot. Ez a különbség a Századvég és az önök tanácsadói között” – mondta Lázár. A miniszter nem válaszolt arra, hogy a cég vezetői rajta vannak-e az amerikaiak tiltólistáján, csak azt mondta: a kormányzat és a Századvég együttműködésének nincs törvényes akadálya, és senkit sem szolgáltatnak ki más államoknak.

Megemlítette azt is: több per folyik a Századvég-elemzések nyilvánossága érdekében, de a kormány ezeket döntés-előkészítő anyagnak tekinti, ezért csak jogerős bírósági döntésre adja ki.