Kaczynski pártja vezet a helyi voksoláson

Jaroslaw Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) áll az élen a lengyel önkormányzati választáson. Az eredmény azt tükrözi, hogy a választók nem elégedettek a mindössze két hónapja hatalmon lévő volt parlamenti elnök, korábbi egészségügyi miniszter, Ewa Kopacz kormányfő politikájával.

A választáson 31,5 százalék voksolt a PiS-re, 27,3 százalék pedig a kormányzó Polgári Platformra (PO). Sikert könyvelhetett el viszont a koalíció kisebbik tömörülése, a Parasztpárt, melynek jelöltjeire országosan 17 százalék adta a voksát, a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) 8,8 százalékot, az Új Jobboldal 4,2 százalékot ért el.

A Jog és Igazságosság a 16 vajdaságból nyolcban végzett az élen, ezekben megalakíthatja a helyi kormányzatot. A részvételi arány 46 százalék körüli volt. A voksolás Lengyelország kettészakadását mutatja.

Míg keleten és délen a PiS dominál, nyugaton és északon a PO szerezte meg a legtöbb szavazatot. Kopaczot azért nevezték ki kormányfőnek két hónapja, mert decembertől elődje, Donald Tusk tölti be az Európai Tanács elnöki tisztségét, s váltja Herman Van Rompuyt a pozícióban.

Az önkormányzati választás eredménye ellenére Kopacz meggyőződését fejezte ki, hogy jövőre a parlamenti választást pártja nyeri majd meg.

A fővárosban, Varsóban a PO hivatalban lévő polgármestere, Hanna Gronkiewicz-Waltz szerezte meg ugyan a legtöbb szavazatot, 48,8 százalékkal azonban lecsúszott az abszolút többségről, így két hét múlva második fordulót kell rendezni.

Gronkiewicz-Waltz ellenfele a PiS jelöltje, Jacek Sasin lesz, aki 26 százalékot szerzett. Több nagyvárosban, így Gdanskban, Poznanban, Krakkóban, Katowicében és Wroclawban szintén második fordulót kell tartani.

A PiS-nél örömünnepet ültek, mivel kilenc éve nyertek utoljára választást, s a négy évvel ezelőtti helyhatósági választáshoz képest 8,5 százalékkal javították eredményüket.

A PO az alacsony részvétellel magyarázza a visszaesést, legutóbb majd 31 százalékot értek el. A Parasztpárt egy százalékot javított, az SLD viszont 15 százalékról hetet esett vissza.

Szerző

Meghalt a legendás ügynök, aki elfogta Adolf Eichmannt

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:41
A 2011-es fotó az Eichmann elleni ítélet 50. évfordulójára rendezett kiállításon készült Rafi Eitanról
Fotó: AFP or licensors/ GALI TIBBON
Rafi Eitan irányította azt a Moszad-akciót, amelynek során 1960-ban Argentínában sikerült elkapni és Izraelbe vinni a végül halálra ítélt náci háborús bűnöst. A későbbi politikus 92 évet élt.
Kilencvenkét éves korában egy Tel Aviv-i kórházban meghalt Rafi Eitan volt izraeli miniszter. Ő irányította azt a csaknem 60 évvel ezelőtti Moszad-akciót, aminek keretében Argentínában elfogták Adolf Eichmann náci háborús bűnöst - írja a hvg.hu.

Eitan fontos szerepet játszott már az izraeli titkosszolgálatok korai éveiben is, majd 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amelynek sikerült elfognia az Argentínában élő náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. A zsidó deportálások egyik fő szervezőjét Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték és felakasztották. 2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban nyugdíjügyi miniszter is volt.

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő VOLT A SOROS" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?
Frissítve: 2019.03.24 09:44