"IMF, EU kifelé!" - Tízezrek tüntettek Görögországban

Több tízezren tüntettek Görögország két legnagyobb városában a kormány megszorító intézkedései ellen hétfőn, egy véresen levert korábbi diákmegmozdulás 41. évfordulóján.

Negyvenezer diák, munkás és nyugdíjas vonult fel a görög fővárosban. A demonstráció résztvevői vörös zászlókat lengettek és azt skandálták, hogy "IMF, EU kifelé!" – tájékoztat az MTI a Reuters hírügynökség információi alapján.

A felvonulás végeztével számos tüntető kövekkel és üvegekkel kezdte dobálni a helyszínre vezényelt rendőröket. A tömeg feloszlatására a rendfenntartók könnygázt és vízágyút vetettek be, az eddigi információk szerint senki sen sérült meg és őrizetbe vételre sem került sor. A rendezvényt hétezer rendőr biztosította, a városközpontot pedig lezárták a felvonulás idejére.

Ezzel párhuzamosan a második legnagyobb görög városnak számító Szalonikiben is hasonló demonstrációt tartottak, ott nagyjából 14 ezren vonultak a helyi amerikai konzulátus elé, a tüntetés békésen zajlott.

Negyvenegy évvel ezelőtt, 1973. november 17-én diáklázadás robbant ki a katonai diktatúra (1967-1974) ellen, a megmozdulást azonban leverték. Az évfordulón rendszeresek az Egyesült Államok elleni tüntetések, mert sokan úgy gondolják, hogy Washington támogatta az ezredesek diktatúráját.

Szerző

Sokan megjósolták: bővülhet a trafikok kínálata

Publikálás dátuma
2014.11.17. 22:30
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A jövőben rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket is árulhatnak a dohányboltok, és a vásárlók a mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik majd ott az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint.

A kormány által A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény módosításáról benyújtott javaslat rögzíti, hogy a tapasztalatok, a forgalmi adatok alapján a törvény által lehetővé tett dohányboltok (2000 lakos után egy bolt) száma meghaladta a piaci igényeket, a jövőben ezért lehetővé válik a fokozatos csökkentés.

Ennek érdekében megemelik azt a küszöböt, amelyet követően újabb dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság kiírását a törvény kötelezővé teszi: a korábban 2000 lakos után kiírt egy jogosultság helyett a küszöb 3000 ember lesz. Ha pedig a forgalmi adatok (várhatóan) indokolják, és legalább két jogosultságot az adott településen gyakorolnak, a kiíró dönthet úgy is, hogy nem az összes - a törvény által előírt számú - jogosultságot engedi át, csak ennél kevesebbet. 

A benyújtott javaslat megteremti annak lehetőségét is, hogy azokon a területeken, ahol a dohányboltok számának csökkentése indokolt lehet, a jogosulttal a koncessziós szerződés megszüntetéséről megállapodás születhessen.

Bővíti a jogszabály azon esetek körét, amikor a kiíró nem köteles - az érdeklődés nyilvánvaló hiányában - a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot újra és újra meghirdetni. Eszerint ha egy dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság gyakorlása - legalább két, 24 hónapon belül meghirdetett pályázati kiírás után - az utolsó pályázati kiírás eredményhirdetését követő 90. napon belül sem folyik, akkor az utolsó pályázat eredményhirdetését követő 36 hónap elteltéig nem kötelező új pályázatot kiírni.

Szerző

Változhat a nemzetbiztonsági ellenőrzés

A nemzetbiztonsági ellenőrzés módosítására tett javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter egy alkotmánybírósági határozat alapján.

Az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott javaslat rögzíti, hogy az Ab az új nemzetbiztonsági ellenőrzés két elemét, a folyamatos ellenőrzést és a kormánytól független jogorvoslati lehetőség hiányát alaptörvénybe ütközőnek minősítette és megsemmisítette az erre vonatkozó rendelkezéseket. Ezzel egyes esetekben párhuzamos, míg másutt egymásnak ellentmondó rendelkezések hatályosultak. A dokumentum ugyanakkor az Ab-határozatot idézve arra is kitér, hogy az érintettek jogviszonyának fennállása alatt a biztonsági kockázatok vizsgálata önmagában nem alkotmányellenes.

Ennek alapján az új szabályozás rögzítené a vizsgálat elrendelésének lehetőségeit, okait, az eljárás szabályait és az elrendelés, lefolytatás jogszerűsége ellenőrzésének intézményes fórumát és szabályait.

A javaslat szerint az ellenőrzést a jogviszony előtt kell kezdeményezni és az érintettnek hozzá kell járulnia. A nemzetbiztonsági ellenőrzés egyszintű, 60 napos - 30 napos hosszabbítási lehetőséggel -, ami alatt a szolgálat az ellenőrzöttel, a vele kapcsolatban állókkal konzultálhat, összevetheti a korábbi adatait és titkos információgyűjtést folytathat.

A biztonsági szakvélemény öt évig érvényes, ez alatt egyebek mellett akkor lehet felülvizsgálatot folytatni, ha megváltozik az érintett jogviszonya, ha ő maga kéri azt, elmulasztotta változás-bejelentési kötelezettségét vagy a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója biztonsági kockázatra utaló körülményről szerez tudomást. Utóbbiak közé tartozik például a büntetőeljárás, lényeges változás a külföldiekkel kapcsolatos körülményekben, az idegen állampolgárság, kábítószer-fogyasztás vagy alkoholfüggőség.

Az előterjesztés megteremti a külső, azaz kormánytól független felülvizsgálat lehetőségét. A szakvéleményben szereplő, valótlannak tartott megállapításokkal szemben az elutasítás kézhez vételét követő 15 napon belül a miniszternél lehet panasszal élni. A tárcavezető döntésével szemben pedig a nemzetbiztonsági bizottságnál lehet panasszal élni.

Szerző