Előfizetés

Nem menekülhet az Uber

Ahogy minden taxitársaságnak, úgy az Ubernek is teljesítenie kell a taxizásra előírt jogszabályi követelményeket - írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Hangsúlyozzák: az NFM-nek nincs kifogása az Uber, mint fuvarszervezési megoldás ellen, ám az nem engedhető meg, hogy a cég azzal szerezzen versenyelőnyt más, tisztességesen működő taxis szolgáltatásokkal szemben, hogy nem teljesíti maradéktalanul a személyszállítási tevékenységre előírt szigorú - mind a vállalkozásra, mind a jármű vezetőjére és magára a járműre is vonatkozó - jogszabályi követelményeket.

Mint írják, a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény alapján személygépkocsival közúti személyszállítási szolgáltatás személytaxi-szolgáltatásként vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatásként végezhető.

Az előírt feltételeknek megfelelő vállalkozók számára a közlekedési hatóság adja ki az engedélyeket.

Az NFM álláspontja szerint az indokolatlan engedékenység az utasok érdekeinek sérelméhez vezetne, veszélyeztetné a gazdaság kifehérítésének és a közlekedésbiztonság védelmének céljait is.

Ellenben ha az elvárt feltételek hiánytalanul teljesülnek, úgy az Uber csupán az utasok megszerzésének korszerűbb módszerében térne el a korábbi piaci szereplők gyakorlatától.

Az Uber működésének adózási, pénzügyi vonatkozásairól az NFM még a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőivel egyeztet.

A más országokban már működő közösségi utazásmegosztó szolgáltatás, az Uber a múlt héten vált elérhetővé Budapesten.

A rendszerhez csatlakozó autósok és utasok az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik.

Tarlós főpolgármester nem hökkent meg

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.11.19. 06:09
Barátok közt érezheti magát a főpolgármester, de még vétójogot is kapott FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hatalmas, erős fegyvert kapott a parlamenttől Tarlós István azzal, hogy a képviselők tegnap nagyobb vétójogot adtak a főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlés felett. A határozat értelmében Budapest vezetője egy ügyben tetszőleges számú alkalommal kezdeményezhet ismételt eljárást, személyi és intézményi kérdésekről pedig csak az ő javaslatára dönthetnek. Tarlós szerint ezzel az ésszerűtlen döntéseket meg lehet akadályozni, az ellenzék azonban megosztott a kérdésben.

Tényleges vétójogot kapott tegnap a mindenkori főpolgármester. A parlament 126 igen szavazattal, 31 nem ellenében elfogadott határozata szerint Budapest vezetője a jövőben egy ügyben tetszőleges számú alkalommal kezdeményezhet ismételt eljárást, személyi és intézményi kérdésekről pedig csak a főpolgármester javaslatára dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A megerősített vétójogot kormánypárti politikusok azzal indokolták, hogy így jobban érvényesülhet az az elv, hogy egy döntés elfogadásához a kerületi és a fővárosi szint egyetértése szükséges. Az ismételt tárgyalás során hozott döntést akkor lehet végrehajtani, ha az üléstől számított három napon belül a főpolgármester nem kezdeményez újabb tárgyalást. Az új törvény arról is rendelkezik, hogy a testület feloszlatásához ezentúl négyötödös többségre van szükség.

Az önkormányzati törvény eddig is biztosította a polgármestereknek a vétót - azokkal a képviselő-testületi döntésekkel szemben, amelyeket az önkormányzat érdekeit sértőnek tartott -, de csak egy alkalommal. Tarlós többször is elmondta, erősebb vétójogot szeretne, hogy az ésszerűtlen döntéseket meg tudja akadályozni. A fideszes főpolgármester nem titkolta, hogy a kérdésről egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel, és a Fidesz-frakció prominensei is támogatták az ötletet.

Az önkormányzati törvény módosításáról hétfő késő este több mint két órán át vitatkoztak a képviselők az Országgyűlésben. A kormánypártiak kiálltak a javaslat mellett, Kunhalmi Ágnes, az MSZP vezérszónoka viszont úgy vélte, a főpolgármester korlátlan vétójoga kiüresíti a közgyűlést és "biodíszletté" változtatja a fővárosi képviselőket. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz a választások után azonnal módosítja a főpolgármester hatáskörét. Budapest 1990 óta működésképtelen a rossz kompromisszumok miatt és ezen csak egy alapjaiban új fővárosi önkormányzati rendszer kialakítása segíthetne - mondta.

A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki tagjai azonban másként vélekednek a főpolgármesteri vétóról. Az MSZP-s Horváth Csaba korábban lapunknak azt mondta, szükség van erre az eszközre, másképpen ugyanis lehetetlen lenne megakadályozni, hogy a tizenhét új fideszes kerületi polgármester ne szakítsa tizenhét felé Budapestet. Arra emlékeztetett, hogy az előző ciklusban a kormánypárti polgármesterek gyakran pénteken előterjesztett és a főváros számára előnytelen jogszabályokat hétfőn megszavaztak, ezzel komoly összegeket vettek el másoktól. Miután nem biztos, hogy a kerületek vezetői nem akarják majd a saját városrészüket előnyben részesíteni és ennek érdekében nem akarnak megkérdőjelezhető alkukat kötni, jó, ha a főpolgármester a vétóval visszatarthatja őket. Horváth kijelentette, hogy korábban a három budapesti szocialista polgármester nem vett részt az effajta alkukban, de a fideszesek Tarlós Istvánnal szemben is keresztül vitték az akaratukat. Ilyen volt egyebek mellett az idegenforgalmi adó egységesítése, amit még 2011-ben Rogán Antal erőltetett át. Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere szerint ez erősebb demokratikus felhatalmazást ad a főváros közvetlenül megválasztott vezetőjének. Tarlós nem tartja meghökkentőnek a jogszabályt, hiszen véleménye szerint a főpolgármester mozgástere eddig lényegesen szűkebb volt, mint a felelőssége, tehát érthető, hogy ilyen lehetőséget kapjon, amikor felelős egy csaknem kétmilliós városért.

Botrány a HVG-nél

A HVG és a hvg.hu szerkesztőségében megdöbbenést keltett, hogy január 1-jétől Sztaniszláv András lesz a hetilap és az online felület közös főszerkesztője – értesült a Válasz.hu. A kommunikációs szakember ugyanis korábban Szekeres Imre sajtósaként működött, szlovákiai bejegyzésű cégét pedig Welsz Tamásnak adta el. A válsághangulat azután alakult, hogy az újságírók elkezdtek nyomozni leendő főszerkesztőjük, Sztaniszláv András után. Úgy tudjuk, az online munkatársai tegnap délután egyeztetést tartottak a hogyan továbbról – a kommunikációs szakember publikus életrajza ugyanis elfed egy-két tényt. „Dolgozott egyebek között a Miniszterelnöki Hivatalban a Kormányzati Stratégiai Elemző Központ sajtótitkáraként” – áll a hivatalos közleményben, ám ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Medgyessy-kormány idején a kancellária államtitkárát, a szocialista Szekeres Imrét segítette bizalmas sajtómunkatársként. (Az Origónak 2003-ban például a szekeresimre.hu indulásáról nyilatkozott Sztaniszláv.)

A függetlenségét hangsúlyozó liberális hetilapnál és az online szerkesztőségben azonban nem csak ez az információ keltett megdöbbenést. Sztaniszlávról az is kiderült, hogy 2009-ig volt egy szlovákiai bejegyzésű vállalkozása, a StarLimo Slovensko, s.r.o., amely a magyar StarLimo Hungary Luxusautó Szolgáltató Kft. testvércégeként limuzinokat adott bérbe esküvőkre, leány- és legénybúcsúkra, egyéb rendezvényekre. Sztaniszláv és üzlettársai a szlovák céget végül annak az idén meghalt Welsz Tamásnak adták el, akit Panamában csalással vádoltak, az Interpol is körözött, majd a Sólyom Airways megmentőjeként emlegették, később pedig összefüggésbe hozták az MSZP-s Simon Gábor ügyével is.