A tehetetlen bíróság? - Pert vesztett Kishantos

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon első fokon vesztett a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. a magyar állam és a Nemzeti Földalapkezelő (NFA), valamint az egyik nyertes bérlő ellen indított perben.

A perben a központ az egész pályázati eljárás érvénytelenítését kérte, mert vitatták a kishantosi földekre kiírt pályázatokat, azok bírálatát, és azt a szerződést, amelyet olyan pályázó nyert, aki szerintük nem felelt meg a pályázati feltételeknek.

A bíróság a felperes keresetét valamennyi alperessel szemben elutasította.

Az indoklás szerint a felperes az NFA pályázati felhívására benyújtotta pályázatait, ezért érdekeltté vált valamennyi pályázat szabályos lebonyolításában és elbírálásában, így abban, hogy más pályázókkal azonos eséllyel és feltételekkel indulhasson, illetve vehessen részt a pályázati eljárásban. Csonka Ildikó bíró szerint a központ jogvédelmi igénye nem áll meg azon az alapon, hogy a szerződés érvénytelenné nyilvánítását követően új eljárás kiírására és annak számára kedvező elbírálására kerüljön sor. A bíróság ugyanis a pályáztatással összefüggésben semmilyen döntési jogkörrel nem rendelkezik – tette hozzá Csonka Ildikó.

Ács Sándorné a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője meglepőnek nevezte az ítélet indoklását, miszerint a bíróság nem vizsgálhatja azt, hogy a pályázó megfelelt-e a pályázati feltételeknek. Az NFA valójában annak adja az állami földeket, akinek akarja - vagyis, ahogy ezt már régen gyanítjuk: színlelt pályáztatás folyik az állami földek ügyében – vonta le a következtetést Ács Sándorné.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ (KVK) 21 évnyi biogazdálkodás után tíz részre osztott gazdaságának összes területét elvesztette a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földhaszonbérleti pályázatán. A győztesek közt található Mezőfalva polgármestere, Márok Csaba, a Hantosra bejegyzett Simon Kft felügyelőbizottsági tagja, valamint Simon-Hornok Réka, akinek apja és férje is ugyanezen cég tulajdonosai. A KVK szerint a Simon Kft a maximálisan megengedett 1200 hektáros birtokméretet messze meghaladó 2900 hektáron gazdálkodik. Szintén sikerrel pályázott a Mező Vidék Bt, amelynek tevékenységei között a céginfo szerint még a pályázat benyújtásakor sem szerepelt mezőgazdasági tevékenység. A KVK ügyét felkaroló Geenpeace Magyarország, illetve a pályázat eredménye ellen tiltakozók meggyőződése szerint a földek odaítélésekor szubjektív döntés született. A Greenpeace ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt tett feljelentést, a jogos földhasználók személyének megállapítására pedig birtokperek indultak.

A Greenpeace Magyarország véleménye szerint a mostani döntés teljességgel megalapozatlan és elfogadhatatlan.

Szerző

Feladja, megszűnik az 1869-ben alapított híres magyar cég

A Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta az elsőfokú bíróság döntését, mely szerint le kell zárni a Révai Nyomda Kft. elleni csődeljárást, és fel kell számolni a céget. A nyomda a 2014. június 18-i határidőre sem tudta rendezni azt a tartozását, amelynek hitelezője, a Norske Skog Bruck GmbH végül a felszámolást kezdeményezte, miután csődmegállapodást sem sikerült vele kötni- írja a Világgazdaság.

A Révai ez év február 20-án tájékoztatta a hitelezőit, hogy csődeljárást kezdeményezett önmaga ellen. Az eljárást a Budapest Holding Zrt. folytatta le, február 29-től. A nyomda ügye most, azaz a felszámolás megindításával átkerült a Modix Kft-hez. A nyomdatársaság több éve veszteséges. 2013-as mínusza már egymilliárd forintnál is nagyobb volt, a saját tőkéje pedig negatív lett. (Árbevétele az előző évi 6,3 milliárd forintról 5,2 milliárd forintra esett.) Tavalyi évi éves beszámolójához azonban már nem tartozik független könyvvizsgáló jelentés, mert az annak elkészítésére felkért KPMG elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyíték híján visszautasította a feladatot.

Visszautasításának a fő oka az volt, hogy akkor még nem lehetett előre látni a még folyamatban lévő csődeljárás kimenetelét. Indoklása szerint egyébként maga csődeljárás ténye egyrészt kétségessé teszi, hogy a társaság képes-e folytatni a tevékenységét, másrészt jelentősen befolyásolhatja az eszközeinek és a kötelezettségeinek értékelését.

A Révai Nyomda  egy budapesti könyvkereskedés- és  kötészeti vállalatként indult, a céget a Révai testvérek alapították 1869-ben. A testvérek könyvkiadással is foglalkoztak, például megvették Jókai Mór műveinek kiadási jogát. Legismertebb kiadványuk a Révai Nagylexikon. 

forrás és további információk a vg.hu oldalon

Szerző

Megkezdődött a költségvetés vitája

A következő három napban, összesen több mint harminc órában tárgyalja az Országgyűlés a jövő évi költségvetést. A kormánypárti szónokok a családok helyzetének javulásáról, míg az ellenzéki politikusok ennek épp ellenkezőjéről, a nélkülözők számának növekedéséről beszéltek a büdzsé tervezete kapcsán. 

Fidesz: több pénz marad a dolgozó családoknál

Rogán Antal frakcióvezető, a kormánypárt vezérszónoka szerint  2015-ös költségvetési törvényjavaslat  támogatja a családalapítás előtt álló ifjú házasokat, és továbbra is kiemelten támogatja a gyermeket nevelő családokat. Ez a költségvetés tovább folytatja azt a gyakorlatot, hogy munkához juttatja azokat az embereket, akik dolgozni szeretnének. A kormánypárti politikus közölte: át fogják tekinteni a segélyezés rendszerét, mert "véget kell vetni a segélyekkel való visszaélés időszakának Magyarországon".

KDNP: jól megtervezett, reális lábakon álló javaslat a büdzsé

Hargitai János szerint a javaslat jól illeszkedik abba a költségvetési gondolkodásba, amit a kormány 2010 óta képvisel. Értéknek nevezte, hogy a költségvetés őrzi a családi adókedvezmények rendszerét és ösztönzi a gyermekvállalást. A kereszténydemokrata politikus fontosnak tartotta azt is, hogy az egyes ágazati bérnövekedések és a devizahiteleseket érintő intézkedések miatt megtakarítások keletkeznek a családoknál, ami várakozásai szerint a fogyasztás növekedésében is megmutatkozik majd.

MSZP: egy elszegényedő társadalom költségvetése a 2015-ös büdzsé

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője, a párt vezérszónoka az előterjesztés parlamenti vitájában azt mondta: a kormány az ország harmadát még szegényebbé teszi, végletesen ketté akarja szakítani a társadalmat. A kabinet a jövő évi költségvetéssel az ország feléről lemond, ami nemcsak erkölcsi bukást jelent, hanem maradandó károkat is okoz Magyarországnak. Az ellenzéki politikus szerint a változatlanul 16 százalékos személyi jövedelemadó csak a magasabb jövedelműeknek kedvez, Európa legnagyobb, 27 százalékos áfája pedig szintén leginkább az alacsony jövedelműeket sújtja. Frakciótársa, Burány Sándor azt mondta, a kormány döntései a felső tízezernek és a holdudvarnak kedveznek.

Együtt: a büdzsé a családok lecsúszásáról szól

Az Együtt - A Korszakváltók Pártjának véleménye szerint a jövő évi költségvetés alapvetően a magyar családok lecsúszásáról szól. Szelényi Zsuzsanna független képviselő, az Együtt elnökségi tagja úgy fogalmazott: a kormánynak az elmúlt évek súlyos recessziója után egy szolid növekedést sikerült produkálnia, de ez "jól láthatóan egy átmeneti állapot". A büdzséből ezer csatornán keresztül folynak ki korrupciós pénzek, miközben a kabinetet egy súlyosan piactorzító és versenyellenes gazdaságpolitika jellemzi. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a kormány "elképesztő" presztízsberuházásokra és óriási bürokratikus fejlesztésre készül. A kabinetnek újabb bevételekre van szüksége, amelyeket "adósarcokon" keresztül szerez meg. Szelényi Zsuzsanna összegzése szerint a büdzsé sok család lecsúszását és az ország elszegényedését hozza magával. 

PM: 2015 a válság és a leszakadás éve lesz

Szabó Tímea, a PM társelnöke,  független képviselő szerint a kormány a jövő évi büdzsével kasztrendszert alakít ki Magyarországon, miközben azt üzeni több mint hárommillió embernek, hogy rájuk már nincs szükség. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: még a korábbi évekhez képest is nagy mértékű elvonásokat látnak, főleg a családtámogatások és a családpolitika területein. Sem a családi adókedvezmény, sem a családi támogatásra fordított összeg nem növekszik, miközben   a gyes, a gyed és a családi pótlék már a hetedik éve be van fagyasztva, a családi adókedvezményt pedig csak a 120 ezer forintnál magasabb jövedelmű családok tudják igénybe venni. A közoktatásból újabb 126 milliárd forintot vonnak ki, ami azt jelzi, hogy a Fidesz nem egy képzett, tanult társadalmat, hanem "lebutított, irányítható népet akar magának" - jelentette ki Szabó Tímea, rögzítve: a PM kategorikusan elutasítja ezt a költségvetést. 

DK: Orbán ismét átlépett egy határt pofátlanságban

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor ismét "átlépett egy határt pofátlanságban", amikor kedden "a családjához részben köthető" beruházásokat adott át. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök kedden először Felcsúton részt vett Flier János vállalkozó marhatelepének avatóján, majd Alcsútdoboz mellett a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének átadásán. A szóvivő leszögezte: Flier János - akinek marhatelepét az Európai Unió és a kormány 430 millió forinttal támogatta, és aki az Orbán család személyes jó barátja - kapta a legtöbb, húsz évre használatba adott termőföldet a településen, és "közösen birtokol számos földet" Lévai Anikóval, a miniszterelnök feleségével. A felcsúti állapotok jól szimbolizálják az ország helyzetét, ahol szinte minden támogatást és lehetőséget "a korrupt kormány és baráti köre élvez" - tette hozzá Gréczy Zsolt.

 LMP: a büdzsé bebetonozza a megszorításokat

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka szerint az idei költségvetés éppen olyan, mint amilyen az elmúlt négy év volt: "az országot szétszakító neoliberális gazdaságpolitika és az újfeudalizmus-építés kusza keveréke". A kormány jövőképe valójában úgy fest, hogy Magyarország egy alacsonyan képzett munkaerővel dolgozó összeszerelő ország legyen, ahol egy szűk réteg dőzsöl, széles tömegek nélkülöznek, a társadalmi mobilitás egyetlen útja a már ma is ijesztő mérteket öltő kivándorlás. A Miniszterelnökség legfőbb gondja, hogy ötmilliárd forintért a Várba költözzön, belekezdenek az országot megnyomorító paksi beruházásba, miközben a kisvállalkozások fuldokolnak.  Az elmúlt években az oktatásból több mint 200 milliárd forintot vontak ki, csökkent az egészségügy, a szociális ellátás és a környezetvédelem finanszírozása is - sorolta a kritikát Schmuck Erzsébet. Az LMP-s értékelése szerint a büdzsé lényegében semmit sem tesz azért, hogy megállítsa a szociális katasztrófát. Jövőre is folytatódik az emberi és környezeti erőforrások lerablása, illetve a jövő évi költségvetésben lemondanak a vidékről. 

Tüntetést szervez a Pedagógusok Szakszervezete a költségvetési javaslat ellen

Demonstrációt szervez szombaton, a magyar közoktatás napján a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy így tiltakozzon a kormány jövő évi költségvetési javaslata ellen - jelentette be a PSZ elnöke. Galló Istvánné azt mondta: amennyiben a büdzsét a jelenlegi formájában fogadják el, az katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét, az óvodáktól az iskolákig, kollégiumokig és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményekig. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé szervezett tüntetésen elsősorban a gyermekszegénységre és a gyermekek tanuláshoz való jogára kívánják felhívni a figyelmet.

Szerző
Frissítve: 2014.11.19. 15:06