Előfizetés

Baltás gyilkos - Azerbajdzsánt elítélte az ET bizottsága

Határozatban ítélte el Azerbajdzsánt szerdán az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének állandó bizottsága, mert Ramil Safarov átadását követően megsértette a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elvét, amikor a gyilkosság miatt elítélt azeri tisztet azonnali kegyelemben részesítette.

Az azeri Safarovot két évvel ezelőtt az Európa Tanács külföldi foglyok átadásáról szóló egyezménye alapján adta át Magyarország hazájának. Az egyezmény a szervezet közleménye szerint alapvetően humanitárius célokból teszi lehetővé a foglyok hazaszállítását.

Hazatérésekor Safarov azonnal elnöki kegyelemben és hősnek járó fogadtatásban részesült, valamint visszamenőleges hatállyal elő is léptették, holott a magyar bíróság gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítélte, és legkorábban 30 év után szabadulhatott volna.

Ramil Safarov 2004-ben, egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon éjszaka, álmában, egy baltával meggyilkolta örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt. A magyar bíróság különös kegyetlenséggel, aljas indokból és előre kitervelten végrehajtott emberölés miatt ítélte életfogytiglani börtönre.

Az egyezmény célja nem az, hogy lehetővé tegye elítéltek azonnali szabadon bocsátását hazájukban - állapította meg az állandó bizottság.

"Bár a részes államoknak az egyezmény értelmében szuverén joguk, hogy kegyelemben vagy amnesztiában részesítsenek olyanokat, akiket börtönbüntetésre ítéltek, a közgyűlés emlékeztet, hogy a többi között a nemzetközi szerződésekről szóló bécsi egyezmény által is elismert, a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elve azt követeli meg, hogy az egyezményeket eredeti céljukkal összhangban alkalmazzák" - idézi a szervezet közlemény a közgyűlés állandó bizottsága által elfogadott határozatot.

Az állandó bizottság az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének mintegy 60 vezető tagjából áll, amely a testület strasbourgi plenáris ülésszakai között a közgyűlés nevében jár el.

Fénykabinnal a pikkelysömör ellen

Publikálás dátuma
2014.11.19. 12:30
Forrás: Thinkstock
Fényterápiás kabint helyezett üzembe és tanácsadó programot indított a pszoriázisban, azaz pikkelysömörben szenvedő betegek kezelésére a Pécsi Tudományegyetem (PTE) bőrgyógyászati klinikája kedden a baranyai megyeszékhelyen.

A most átadott fénykabin az egyik legkorszerűbb az országban, segítségével több száz pikkelysömörrel, atópiás ekcémával és más, krónikus gyulladásos bőrbetegséggel küszködő páciens magas szintű ellátására nyílik lehetőség a Baranya, Somogy, Tolna alkotta Dél-dunántúli Régióban.

A pikkelysömör Magyarországon mintegy 200 ezer embert sújt. Ez a betegség az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, csak a tünetei kezelhetők, és az érintetteket a tünetek mellett társadalmi előítéletek is sújtják. 

A pikkelysömör jelentkezése a karon. Forrás: Thinkstock

A pikkelysömör jelentkezése a karon. Forrás: Thinkstock

Az egyetem hangsúlyozta, hogy éppen ezért Budapest után első vidéki helyszínként Pécsett is elindul az Átváltozás program, amely térítésmentes szakmai és lelki támogatást nyújt a betegeknek.

Az érdeklődőket és hozzátartozóikat megtanítják a terápiák megfelelő alkalmazására, hasznos tippeket adnak a lelki terhek, a stressz leküzdésére, a helyes táplálkozással és a megfelelő testmozgással kapcsolatban, mert ennél a krónikus bőrbetegségnél csak teljes életmódváltással lehet látványos eredményt elérni.

Itt a „zöld” motorbicikli

Publikálás dátuma
2014.11.19. 06:18
Könnyű, gyors, városi használatra ideális FORRÁS: VEICOLIELETTRICINEWS.IT
Ökologikus, innovatív és gazdaságos a napenergiával is táplált új olasz motorkerékpár - írtaa rinnovabili.it. A Termal csoporthoz tartozó Wayel Electricbikes fejlesztette ki a bolognai egyetem Rinnova kutató társaságával együttműködésben.

A Solingónak elnevezett motorkerékpár elektromos árammal működik és egy tartalék akkumulátorral, amely a napenergiát tárolja. Feltöltés nélkül 115 kilométert tud megtenni. Mivel könnyű és mozgékony, városi használatra kitűnően megfelel.

A Solingo működése egyszerű: a lítiumos napenergiás akkumulátor, amelyet a sisaktartóba elhelyezett napelemes panel táplál arra szolgál, hogy a jármű elinduljon az első motorral.

Ezután lép szolgálatba a főakkumulátor a hátsó motor működtetésére, amely lehetővé teszi a 35 km/h sebesség elérését.

A Solingó esetében nem fenyegeti a vezetőt az a veszély, hogy a jármű üzemanyag hiányában útközben leáll, mert amikor a főakku lemerül, funkcióját átveszi a tartalék, napelemmel működő akku, amellyel ugyan kisebb sebességgel, de célhoz lehet érni.

A motorkerékpár kevesebb,mint 50 centnyi energiát fogyaszt 100 kilométeren. Olaszországban az első öt évben nem kell utána adót fizetni, sőt, tulajdonosa megkaphatja az alacsony kibocsátású járművekhez biztosított állami kedvezményt.

Mivel teljes mértékben tiszta energiát fogyaszt, a jármű nem szennyezi a levegőt, ezért beengedik a városok történelmi központjaiba is. A Solingohoz 2 290 euroért (700 ezer forint) már hozzá is lehet jutni.