Előfizetés

Hadházy: előre menekül az ügyészség trafikügyben

Örömteli fejlemény, bár kicsit megkésett, hogy az ügyészség komolyan vizsgálni kezdte a trafikkoncessziós pályázatok ügyét - mondta lapunknak Hadházy Ákos. A szekszárdi trafikmutyi-botrányt kirobbantó egykori fideszes, ma LMP-s politikus ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy az ügyészség csak az amerikai kitiltási botrány kirobbanása után, illetve azt követően vette napirendre az ügyet, hogy André Goodfriend, az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője a trafikok ügyét konkrétan megnevezte. Hadházy emlékeztetett: nemcsak az általa feltárt, s hangfelvétellel is bizonyított szekszárdi esetben, hanem a teljes pályáztatási rendszert érintően objektív bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy nem zajlottak tisztességesen és törvényesen az elbírálások. Ezért szerinte most előre menekül a vádhatóság, hiszen az Orbán Viktor által "fecninek" nevezett diplomáciai feljegyzés arról is árulkodott, az amerikai fél többször jelezte már aggályait az ügyben, s vélhetően az objektív bizonyítékok ismeretében tette mindezt.

Hadházy arra reagált így lapunknak, hogy a Népszabadság megírta: az amerikai kitiltási ügy kirobbanása óta megmozdult valami trafikügyben, az ügyészség az utóbbi két hétben sorra rendeli be a koncessziós tenderek nyerteseit és veszteseit. Az ügyészek a meghallgatások során arra voltak kíváncsiak, hogy a tavaly áprilisban zárult trafikpályázat során pontosan ki és hogyan kapott vagy nem kapott koncessziót dohánybolt üzemeltetésére. Azt kérték, mondjanak el mindent, amit a trafikügyekről tudnak, és volt, aki élt is a lehetőséggel és alaposan "kipakolt" az ügyészeknek - írta a lap, melynek értesülését Fazekas Géza ügyészségi szóvivő nem cáfolta, mindössze annyit közölt: a trafikkoncessziókkal kapcsolatban jelenleg is nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), amely az ügyben érkezett feljelentéseket, illetve beadványokat egy ügyként kezeli, egy nyomozás keretében vizsgálja.

Hadházy eddig úgy tudta, mindössze egyetlen ügyben indult nyomozás, méghozzá azzal kapcsolatban, amikor ő fideszes önkormányzati képviselőként magnóra vette, ahogy Horváth István szekszárdi fideszes polgármester javaslatára egy frakcióülésen véleményezték a helyi trafikpályázók listáját az alapján, hogy ki fideszes és ki nem. E felvétel nyomán személyes adatokkal való visszaélés miatt indult eljárás, amelyben - Hadházy tudomása szerint - Horváth azt állította, ő csak a nála lobbizók adatait jegyezte fel, s így volt tudomása arról, kik pályáztak. Csakhogy ez elég könnyen ellenőrizhető, s cáfolható lenne, ám erre a másfél hetes nyomozásra máig nem volt képes az ügyészség, hiszen a héten került fel a parlament internetes oldalára Polt Péter legfőbb ügyész válasza Schiffer András LMP-s képviselő írásban feltett, idevágó kérdésére, amelyből kiderült: az a nyomozás sem zárult még le - hívta fel lapunk figyelmét Hadházy. Polt válaszából egyébként az is világossá vált: valóban átfogóan vizsgálják a trafikkoncessziók kiosztását. A legfőbb ügyész részleteket ugyanakkor nem árult el, mondván: "nem lehet a nyilvánosság előtt nyomozni".

Az ügyészségnek nem lesz nehéz dolga. Hadházy lapunkat arra is emlékeztette, az objektív értékelést lehetetlenné tevő sok ezer oldalnyi pályázati anyagból, valamint a DK-nak hosszas pereskedés után kiadott pályázati jegyzőkönyvekből és egyéni értékelőlapokból gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy manipulálták a jelentkezők elbírálását, a koncessziók kiosztását. Ez derült ki a pontozási módból is, Hadházy információi szerint ráadásul olyan egyértelmű esetek is vannak, amelyekben a későbbi nyertesek és vesztesek szó szerint ugyanazt az üzleti tervet nyújtották be, mégis eltérő elbírálás alá estek.

Kiszámíthatatlan a forint mozgása

Eltérően értékelték a forint árfolyamának jövőbeni alakulását, az utóbbi időszak gazdasági intézkedései, így az adótörvények hatását a gazdaságra csütörtökön a Napi.hu portál budapesti konferenciáján felszólalók.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kifejtette: nem várnak jelentős forintgyengülést, hiszen az ország külső finanszírozási képessége pozitív. Bár a forintgyengülés növelhetné a gazdasági növekedést az exportra gyakorolt hatáson keresztül, ám drágítaná az importot. Sokkal fontosabb lenne ebből a szempontból az euró gyengülése más devizákkal, így például a dollárral szemben, mert ez növelné a magyar versenyképességet. A forintot támogathatja a kedvező olajár – a 80 dollár alatti szint 1,5-2 milliárd euróval javíthatja a külkereskedelmi mérleget - jegyezte meg.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke ezzel szemben úgy érvelt: a kormányzat rövid távon, év végére erős forintra törekszik a devizaadósság miatt. A forintosítást követően azonban az átváltáskorinál gyengébb árfolyam lesz a kormány érdeke, már csak azért is, hogy indokolni tudja majd a lakosság felé az átváltási szinteket - mondta a GKI elnöke.

Suppan Gergely szerint a belső tényezők alapján az államháztartás ismét kedvező meglepetést okozhat. Az idén 2,3 százalékos lehet a GDP-arányos államháztartási hiány és a jövőre a tervezett 2,4 helyett 2,0 százalékos deficit is elérhető szerinte. A költségvetés kamatkiadásai már most 120 milliárd forinttal alacsonyabbak, mint egy éve, az idei év végére a különbség 150 milliárd forint lehet Suppan Gergely szerint. Mivel az idei költségvetés 70-80 milliárdos kamatkiadás-csökkenést tervezett csak, a fennmaradó összeg számottevően javíthatja a költségvetés egyenlegét - hívta fel a figyelmet.

Vértes András a gazdaság általános állapotát értékelve kiemelte: a magyar gazdaságpolitika külső megítélése rendkívül rossz, a kormányzati adóváltozások elképesztő helyzetbe hoznak bizonyos üzleti szektorokat, ami az üzleti környezet további romlását hozza majd. Márpedig a negatív üzleti környezet nem segíti az üzleti beruházásokat, szerinte ezen az nhp sem tud segíteni, érdemi növekedést hozni.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke drasztikusnak minősítette például az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelését. Véleménye szerint a legnagyobb láncok ilyen tételek mellett veszteségesek lesznek, ráadásul egy új jogszabály-tervezet szerint, ha több évig veszteségesek, akkor kizárnák ezeket a vállalkozásokat az élelmiszer-kiskereskedelemből. Így vagy árat emelnek, vagy "bezárják a boltot" - fogalmazott Zara László.

Chikán Attila, a Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója úgy vélte: a makrogazdasági mutatók kedvező helyzetet mutatnak, ám a cégek másképp érzik magukat, nagyon óvatosak a jövőt tekintve.

Hiába javul a hitelkínálat, nincs olyan tényező, amely a keresleti oldalt ösztönözné. Nincs meg a bizalom a saját beruházások növelésére - a költségvetési és adórendszerbeli változások teljesen véletlenszerűek, így a cégek még alacsony kamat mellett sem mernek beruházni, mert nem látják biztosítottnak, hogy el is tudják adni a termékeiket - mondta.

Egyiptom - Hitszónoklat és éles lőszer az iszlamisták ellen

Egyiptom mecseteiben központilag megfogalmazott hitszónoklatokkal intik óva a pénteki imára özönlő hívőket attól, hogy részt vegyenek A muzulmán ifjúság felkelése címszó alatt tervezett november 28-i tüntetéseken - jelentette az egyiptomi sajtó.

A belügyminisztérium több magas rangú illetékese arra figyelmeztette a tüntetni készülőket, hogy zavargások esetén a biztonsági erők akár éleslőszert is használnak az állami intézmények védelmében.

A demonstrációkra a Szalafista Front nevű befolyásos iszlamista szervezet szólította fel a népet, amelyekkel a "világi erőknek" az "Egyiptom iszlám identitásának gyengítését" és "a saría (iszlám vallásjog) hatáskörének csorbítását" célzó erőfeszítéseivel szállnak szembe. A Szalafista Front a Mohamed Murszi elnök tavaly nyári elmozdítását ellenző, mintegy negyven iszlamista pártot és csoportot összefogó szövetség tagja, a jövő pénteki "felkelést" azonban állítólag függetlenül szervezi.

A vallásügyi minisztérium által ellenőrzött pénteki és november 28-i hitszónoklatok szövegváltozatában a tüntetésen való részvételt az iszlám által tiltottnak és bűnnek minősítik. A prédikációkban ezenfelül a korrupcióról, valamint a hadsereg és az állam elpusztítására törekvő erők különböző formáiról is szó lesz.

A biztonsági előkészületek részeként csütörtökön otthonában őrizetbe vették a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség egyik vezető tagját, a mérsékeltként nyilvántartott Mohamed Ali Bisrt. Az iszlamisták uralta kormányban miniszteri pozíciót is betöltő politikus tavaly tagja volt annak a csoportnak, amely tárgyalásokat folytatott a testvériség és a hatalomra került átmeneti kormány között közvetítő európai uniós küldöttséggel.

Bisrt az Ahram Online hírportál értesülései szerint az állam elleni erőszak szításával vádolják. Őrizetbe vételét az iszlamista szövetség egy közleményben jelentős veszteségnek minősítette, ami azonban nem fogja megakadályozni őket abban, hogy "visszafordítsák a (tavalyi) államcsínyt".