Előfizetés

Ferguson: hiába várták a döntést

Bár már a hét közepén rendkívüli állapotot hirdettek Missouri államban, s a fergusoni hatóságok felkészültek a legrosszabbra, a nagyesküdtszék mégsem tudott dűlőre jutni: a hétvégén már biztosan nem hozzák nyilvánosságra a döntést arról, vádat emelnek-e Darren Wilson rendőrtiszt ellen. A feszült várakozás tovább folytatódik, szombaton bejelentették, hogy az esküdtszék tovább folytatja a vizsgálatot, s hétfőn újabb tanúkat hallgatnak meg.

Előzőleg arra számítottak, hogy már péntek este nyilvánosságra hozzák, megindítják-e a pert a rendőr ellen, aki augusztus 9-én lelőtte a fegyvertelen fekete tizenévest, Michael Brownt. Brown szülei, Eric Holder igazságügyi miniszter, Jesse Jackson Junior fekete polgárjogi vezető, s maga Barack Obama elnök is felhívást adott ki, hogy bármi legyen a döntés, ne folyamodjon erőszakhoz a lakosság, békés megmozdulásokon fejezze ki véleményét.

St. Louis elővárosában, Fergusonban napok óta éjszakai tüntetések vannak, a jórészt afrikai-amerikai lakosok arra számítanak, hogy a nagyesküdtszék nem javasolja az eljárás megindítását a rendőr ellen. A 28 éves Wilson, mint kiszivárgott, nem akar a továbbiakban Fergusonban szolgálni, de a nagyesküdtszék döntése előtt nem lép ki a rendőrségtől, mert azt úgy foghatnák fel, hogy elismerte bűnösségét. A rendőr önvédelemre hivatkozott, szemtanúk szerint azonban több lövést adott le a 18 éves Brownra még akkor is, amikor már letérdelt és felemelte a kezét. Brown megölése nyomán zavargások robbantak ki Fergusonban, s tiltakozó megmozdulásokat tartottak számos amerikai városban.

 

Vallásháborút indít az al-Shabab?

Újabb véres merényletet követtek el a hétvégén szélsőséges iszlám terroristák: ezúttal egy kenyai autóbuszt támadtak meg a szomáliai határ közelében, leszállították valamennyi utast, s a 60 ember közül a nem muzulmánokat egyszerűen főbe lőtték. A kegyetlen akció 28 halálos áldozatot követelt. A tettesek a térségben mind aktívabb szomáliai al-Shabab csoport emberei voltak. Állításuk szerint a kenyai rendőrök egyik rajtaütését akarták megtorolni, akik Mombasa kikötőjében nemrég több mecsetre törtek rá, mert azt gyanították, hogy ott a radikális osztagok fegyvereket rejtegetnek.

A Mandera tartományból a kenyai fővárosba, Nairobiba tartó busz sofőrje hiába próbált egérutat nyerni a támadók elől. Az évek óta merényletek sorozatát elkövető al-Shabab martalócai előbb a nem szomáliai utasokat különítették el, majd egy kezükbe nyomott Koránnal ellenőrizték, ki közülük az iszlám hívő: aki nem tudott felolvasni a muzulmánok szent könyvéből, golyót kapott a fejébe, sőt azokat a szomáliaiakat is kivégezték, akik utastársaik érdekében kegyelemért könyörögtek.

„Ebben a körzetben rendszeresen követnek el hasonló terrorakciókat, most mindenki láthatja, hány ártatlan áldozatot követel egy-egy rajtaütés” – idézte a BBC az egyik manderai hivatalnokot. Abdullahi Abdirahman felpanaszolta, hogy a központi kormány semmibe veszi a régió fenyegetettségét. Kétségtelen, hogy a Szomáliával határos, északkelet-kenyai Mandera tartomány az iszlám terrormerényletek egyik gócpontja, de emlékezetes az a tömegmészárlás is, amelyet az al-Shabab emberei egy nairobi bevásárlóközpontban követtek el. Bő  egy éve, 2013 szeptemberében fegyveresei napokra elfoglalták a forgalmas Westgate plázát. Akciójuk 67 halottat követelt, csaknem 200 ember megsebesült. Uhuru Kenyatta elnök egyik vezető tanácsadója, Abdikadir Mohammed szerint az al-Shabab célja, hogy vallásháborút indítson a térségben. Felhívást intézett a kenyaiakhoz, tartozzanak bármely valláshoz, hogy lépjenek fel a szörnyű bűntényeket elkövető szervezet ellen.

A kenyai hatóságok közlése szerint egy szomáliai al-Shabab támaszpont elleni helikopteres akcióval máris revansot vettek, megfigyelők szerint azonban félő, hogy a harcok hevessége tovább nő. Az al-Shabab akciói különösen azóta szaporodtak meg, hogy kenyai csapatokat Szomália területén is bevetettek a muzulmán terroralakulatok ellen. A hosszú és szinte ellenőrizhetetlen kenyai-szomáliai határvonalon az al-Shabab egységei gyakorlatilag kényük-kedvük szerint törnek át. Egy Nairobiban kiadott belügyminisztériumi nyilatkozat szerint nagy erőkkel üldözik a mostani vérengzés elkövetőit, akiket a hivatalos közlemény csupán mint „banditákat” említ.

Iszlám Állam: újabb brutális mészárlás

Kíméletlenül lemészárol mindenkit az Iszlám Állam, aki nem fogadja el az iszlamista kalifátust kiépítő radikális csoport célkitűzéseit. Szombaton az Albu Fahd szunnita muszlim törzs legalább 25 tagjával végeztek Irakban, Anbar tartomány központja, Ramadi közelében. Erről Anbar tartomány helyi vezetésének egyik tagja, Hathal Al-Fahdavi számolt be a Reuters hírügynökségnek. 

A holttestekre az iraki biztonsági erők bukkantak rá, amikor átfésülték a területet, ahonnan sikerült kiűzni az IS harcosait. Előző hónapban az IS a Albu Nimr törzs tagjai körében hajtott végre tömeggyilkosságot. Egyik törzs sem volt hajlandó behódolni az Iszlám Államnak.

Az IS-t egyelőre nem sikerült a koalíciós légicsapásokkal megállítani, noha már harmadik hónapja támadják a brutális kalifátus erőit, továbbra is újabb területeket vonnak ellenőrzésük alá. Az amerikai és koalíciós erők csak pénteken legalább 30 fordulóban bombázták iraki területen az IS csapatait, az IS ellenőrzése alatt álló épületeket, feltételezett parancsnoki központokat, járőröző járműveket. Szíriában ugyanakkor hat légicsapást hajtottak végre.