Tüntetés az erőszak ellen

Publikálás dátuma
2014.11.24 06:11
A Néma Tanúk felvonuláson a családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra emlékeztek Budapesten FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
A „piros babák” felvonulása annak a 16 napos akciósorozatnak a nyitórendezvénye, amelynek során 1991 óta világszerte figyelemfelkeltő megmozdulásokat tartanak november 25. és december 10. között. Ez idő alatt az érdekvédők, aktivisták, civil szervezetek és magánszemélyek a szokottnál is intenzívebben igyekeznek felhívni a nyilvánosság figyelmét a nők elleni erőszakra, illetve a kérdéskör társadalmi jelentőségére és veszélyességére. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karán tartanak rendezvényeket november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

A "16 Akciónapot" 1991 óta világszerte november 25. és december 10. (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

A rendezvénysorozat megnyitója a november 22-i Néma Tanúk felvonulás, melynek során az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra emlékeznek, és felvonulnak a történeteiket magukon hordozó piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal.

Budapesten a szombati felvonulás a Kossuth téren a Parlament előtt fejeződött be, ahol a résztvevők gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra.

A Parlament szimbolikus helyszín, mert a civilek azt várják országgyűlési képviselőktől, hogy Magyarország is ratifikálja az Európa Tanács úgynevezett Isztambuli Egyezményét, amelynek célja a nők ellen irányuló erőszak minden formájának felszámolása.

A ratifikáló országoknak konkrét jogi intézkedéseket kell hozniuk. A jelenlegi jogi szabályozás és hatósági gyakorlat nem szolgálja ugyanis az áldozatok biztonságát és a felelősök felelősségre vonását. – Az államnak fel kell ismernie, hogy a nők elleni erőszak a nők elleni diszkriminációnak egyszerre oka és következménye.

A nők elleni erőszak a társadalom alapjait rengeti meg, az elkövetők felelősségre vonása a társadalom egészének érdeke – áll a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) sajtóközleményében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karán tartanak rendezvényeket november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján: az állam- és jogtudományi kar hallgatói szervezetei konferenciát, a tanító- és óvóképző kar a NANE Egyesülettel együttműködve workshopot szerveznek.

Az állam- és jogtudományi kar hallgatói szervezeteinek rendezvénye a szexuális erőszak szociológiai és kriminológiai vonatkozásaival, illetve a jogi szabályozással és a jogalkalmazással kíván foglalkozni, valamint a szexuális erőszak megelőzésére, továbbá az áldozatok segítésére szolgáló eszközök feltérképezését is megkísérli.

A tanító- és óvóképző kar a gólyatáborokban történt erőszakos eseményekre reagálva vállalta, hogy stratégiát dolgoz ki a hallgatók támogatására, az erőszak megelőzése és az áldozatok segítése érdekében.

A stratégia keretében délután műhelymunkát szerveznek érdeklődő hallgatóknak, a NANE Egyesülettel együttműködve. A kar ezzel a tematikus műhellyel csatlakozik a "16 Akciónap" rendezvénysorozathoz, amelynek központi témája a nők elleni erőszak megelőzése.

Az ELTE kezdeményezésére korábban "Együtt az Erőszak Ellen" kampány indult, melynek célja az erőszak minden formájának elutasítása. A csatlakozók egy türkiz színű szalag viselésével fejezhetik ki egyetértésüket, a kezdeményezéshez már csaknem háromezren csatlakoztak.

A nő hibája?

A Baranya Megyei Rendőrkapitányság a nemi erőszak veszélyeire figyelmeztető kisfilmeket készített, amitől az erőszakos bűncselekmények visszaszorítását remélik. Ezzel szemben a filmek végkicsengése az, hogy a nő lehetőleg ne öltözzön és viselkedjen kihívóan, így csökkentve a megerőszakolás kockázatát - írja az index.hu. A film sokakban keltette ellenérzést, s petíció is indult, amiben azt követelik: a rendőrség ne az áldozatot hibáztassa a nemi erőszakért, mert az nem vezet semmire.

Szerző
2014.11.24 06:11

„Hé Tiborcz, drága lett a sötétség!” - Tüntettek az NNI előtt

Publikálás dátuma
2018.11.12 18:58

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Hatvan-hetvenen jöttek össze a Főnix Mozgalom által a Facebookon szervezett Elios-tüntetésre a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai épülete elé.
"Ha visszaéltek a joggal a hatalmatokkal és a bizalmunkkal egyszer eljön az idő, hogy ezért felelni kell, hogy elárultatok, cserben hagytatok minket."
A korrupció a nemzet, a közösség szövetét zilálják szét. „Ez a rombolás mindenkit maga alá fog borítani az is, aki most biztonságban érzi magukat” - mondta Horgas beszédében.

Hadházy: „a Tiborcz-ügy nem évül el hamar”

A tüntetésen meglepetésvendég volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 
„Számomra az volt a meglepő, hogy ilyen gyorsan és szemtelenül zárták le a nyomozást"
- mondta Hadházy.
„Az a cél, hogy a aláírásgyűjtéssel bebizonyítsuk,hogy nem a magyarok a korruptak, hanem csak a magyar kormány.”
Hadházy Ákos emlékeztetett: a Tiborcz-ügy sokáig nem évül el. „Polt Péternek és társainak lesz alkalma még elmagyarázni, hogy kinek a parancsára tettek így.”  A demonstráció végén a tüntetők telefonjaikkal, fáklyával világították meg az NNI épületét, majd körbemenetelték azt.
Szerző
2018.11.12 18:58

Nehéz hétfő a MÁV-nál: egy órás késésekkel és nem működő számítógépes rendszerrel indul a hét

Publikálás dátuma
2018.11.12 15:33
Illusztráció
Fotó: Népszava/ VAJDA JÓZSEF
A torlódások miatt egyes vonatok el sem indulnak. Eközben - többek közt - a fedélzeti jegyértékesítés sem működik.
Műszaki hiba miatt akár egy órát is késhetnek a vonatok a Budapest-Cegléd vonalon - közölte a MÁV hétfő délután az MTI-vel. A közlemény szerint Pestszentlőrinc és Pilis között
nincs feszültség a felsővezeték-rendszerben, ezért mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés.
A Budapest-Cegléd-Szeged és a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon 40-60 perccel hosszabb a vonatok menetideje. A torlódások miatt egyes délutáni monori vonatok kimaradnak a menetrendből.

Nem működik a helyfoglalási rendszer és a fedélzeti jegyértékesítés sem

Időszakos kimaradások vannak a fedélzeti vasútijegy-értékesítés és -ellenőrzés rendszerében is - tájékoztatta a Mávinform hétfő délután az MTI-t. A közlemény szerint a pénztárakban - műszaki okok miatt - a helyfoglalási rendszer sem működik. A vasúttársaság Vonatinfó térképe sem szolgáltat friss információkat, illetve a Mávdirektet sem lehet elérni.
Vasúti menetjegyeket csak a pénztáraknál és a Vonatinfó mobilalkalmazás segítségével lehet váltani - közölték.
2018.11.12 15:33
Frissítve: 2018.11.12 17:24