Tüntetés az erőszak ellen

Publikálás dátuma
2014.11.24 06:11
A Néma Tanúk felvonuláson a családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra emlékeztek Budapesten FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A „piros babák” felvonulása annak a 16 napos akciósorozatnak a nyitórendezvénye, amelynek során 1991 óta világszerte figyelemfelkeltő megmozdulásokat tartanak november 25. és december 10. között. Ez idő alatt az érdekvédők, aktivisták, civil szervezetek és magánszemélyek a szokottnál is intenzívebben igyekeznek felhívni a nyilvánosság figyelmét a nők elleni erőszakra, illetve a kérdéskör társadalmi jelentőségére és veszélyességére. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karán tartanak rendezvényeket november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

A "16 Akciónapot" 1991 óta világszerte november 25. és december 10. (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

A rendezvénysorozat megnyitója a november 22-i Néma Tanúk felvonulás, melynek során az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra emlékeznek, és felvonulnak a történeteiket magukon hordozó piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal.

Budapesten a szombati felvonulás a Kossuth téren a Parlament előtt fejeződött be, ahol a résztvevők gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra.

A Parlament szimbolikus helyszín, mert a civilek azt várják országgyűlési képviselőktől, hogy Magyarország is ratifikálja az Európa Tanács úgynevezett Isztambuli Egyezményét, amelynek célja a nők ellen irányuló erőszak minden formájának felszámolása.

A ratifikáló országoknak konkrét jogi intézkedéseket kell hozniuk. A jelenlegi jogi szabályozás és hatósági gyakorlat nem szolgálja ugyanis az áldozatok biztonságát és a felelősök felelősségre vonását. – Az államnak fel kell ismernie, hogy a nők elleni erőszak a nők elleni diszkriminációnak egyszerre oka és következménye.

A nők elleni erőszak a társadalom alapjait rengeti meg, az elkövetők felelősségre vonása a társadalom egészének érdeke – áll a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) sajtóközleményében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karán tartanak rendezvényeket november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján: az állam- és jogtudományi kar hallgatói szervezetei konferenciát, a tanító- és óvóképző kar a NANE Egyesülettel együttműködve workshopot szerveznek.

Az állam- és jogtudományi kar hallgatói szervezeteinek rendezvénye a szexuális erőszak szociológiai és kriminológiai vonatkozásaival, illetve a jogi szabályozással és a jogalkalmazással kíván foglalkozni, valamint a szexuális erőszak megelőzésére, továbbá az áldozatok segítésére szolgáló eszközök feltérképezését is megkísérli.

A tanító- és óvóképző kar a gólyatáborokban történt erőszakos eseményekre reagálva vállalta, hogy stratégiát dolgoz ki a hallgatók támogatására, az erőszak megelőzése és az áldozatok segítése érdekében.

A stratégia keretében délután műhelymunkát szerveznek érdeklődő hallgatóknak, a NANE Egyesülettel együttműködve. A kar ezzel a tematikus műhellyel csatlakozik a "16 Akciónap" rendezvénysorozathoz, amelynek központi témája a nők elleni erőszak megelőzése.

Az ELTE kezdeményezésére korábban "Együtt az Erőszak Ellen" kampány indult, melynek célja az erőszak minden formájának elutasítása. A csatlakozók egy türkiz színű szalag viselésével fejezhetik ki egyetértésüket, a kezdeményezéshez már csaknem háromezren csatlakoztak.

A nő hibája?

A Baranya Megyei Rendőrkapitányság a nemi erőszak veszélyeire figyelmeztető kisfilmeket készített, amitől az erőszakos bűncselekmények visszaszorítását remélik. Ezzel szemben a filmek végkicsengése az, hogy a nő lehetőleg ne öltözzön és viselkedjen kihívóan, így csökkentve a megerőszakolás kockázatát - írja az index.hu. A film sokakban keltette ellenérzést, s petíció is indult, amiben azt követelik: a rendőrség ne az áldozatot hibáztassa a nemi erőszakért, mert az nem vezet semmire.

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.