Feszülten várta a döntést Ferguson

A St. Louis-i nagyesküdtszék tegnap meghozta a döntést arról, vádat emelnek-e Darren Wilson rendőrtiszt ellen a fegyvertelen fekete tizenéves, Michael Brown lelövése miatt. A hírt a Washington Post és a CNN jelentette elsőként, a döntés tartalmát később ismerteti a megyei főügyészség. 

Missouri állam kormányzója, Jay Nixon is sajtóértekezletet hívott össze. Fergusonban napok óta feszülten várták a döntést. Barack Obama amerikai elnök is mérsékletre intette a helyi lakosságot. Az amerikai elnök az ABC tévének hangsúlyozta, a tiltakozás nem ok az erőszakra. Fergusonban Brown halála után zavargások robbantak ki, s azóta is rendszeresek voltak a megmozdulások.

A nagyesküdtszék döntésére várva rendkívüli állapotot hirdettek, s a nemzeti gárdát is mozgósították. A templomok élelmiszert halmoztak fel, s jelezték, megnyitják kapuikat az esetleges sérültek előtt, ha elszabadulna az erőszak a városban. A helyiek arra számítottak, hogy nem emelnek vádat a fehér rendőrtiszt ellen. A 28 éves Wilson a napokban tartotta az esküvőjét, s már jelezte, valószínűleg kilép a rendőrségtől.

Szerző

Robert Jarni a Pécs új vezetőedzője

A horvát válogatottal 1998-ban világbajnoki bronzrémes Robert Jarni lett az OTP Bank Ligában szereplő PMFC-Matias labdarúgócsapatának vezetőedzője.

A klub honlapjának hétfő esti beszámolója szerint a játékosként 81-szeres válogatott szakember két és fél évre írt alá, munkáját az eddig ideiglenes vezetőedzőként dolgozó Kulcsár Árpád, valamint Sasa Glavas segíti.

"A legfontosabb az, hogy játékos pályafutásom során szerzett tapasztalataimat átadjam a csapatnak. Mentálisan és szakmailag is fel kell készíteni az együttest. Nem olyan típus vagyok, aki egy irodában szeret ücsörögni, szeretek a pályán irányítani, dolgozni. Pécsen az első néhány napban meg kell ismernem a játékosokat, ezután kezdhetünk el azon gondolkozni, hogy kiből miként lehet kihozni a maximumot" – idézte a honlap Robert Jarnit.

A Pécs 15 fordulót követően tíz ponttal, mindössze két győzelemmel az utolsó előtti helyen áll a bajnokságban.

Szerző

Megválasztották az új külügyminisztert

Bogdan Aurescu jelenlegi külügyi államtitkárt nevezte ki külügyminiszternek Traian Basescu román államfő hétfőn, miután Victor Ponta miniszterelnök - korábbi javaslatát visszavonva - Aurescut jelölte a román diplomácia élére.

A szociáldemokrata Ponta múlt héten még Mihnea Motocot, Románia állandó EU-képviseletének vezetőjét javasolta külügyminiszternek. Motoc beiktatásának elhalasztását akkor az államfő azzal indokolta, hogy ki kell még lépnie a diplomáciai testületből, mert a miniszteri tisztség minden más állami megbízatással összeférhetetlen, a törvényhozói mandátumon kívül.

Bogdan Aurescu 41 éves karrierdiplomata, jogászi és történészi oklevéllel rendelkezik, 1996 óta dolgozik a bukaresti külügyminisztérium kötelékében. 2004-ben ő képviselte Romániát, amikor a hágai döntőbíróság Romániának ítélte a Fekete-tenger kontinentális talapzatának egy vitatott részét, amelyet Ukrajna is magának követelt.

Aurescu 2009 óta külügyi államtitkár: ebben a tisztségében több egymást követő jobb- és baloldali kormány megtartotta. Bogdan Aurescu külügyminiszter Hegedüs Csillával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterelnök-helyettessé és kulturális miniszterré kinevezett tisztségviselőjével együtt teszi le hétfő este a hivatali esküt.

A romániai elnökválasztás nyomán előbb a külügyi tárcát két éve vezető Titus Corlatean, majd a helyére kinevezett Teodor Melescanu is lemondott a külügyminisztérium éléről a külföldi szavazóköröknél történt rendellenességek miatt.

Szerző