Előfizetés

Goodfriendet Obama bízta meg - marad a fővárosban

Publikálás dátuma
2014.11.25. 13:12
André Goodfriend Washingtonban. Forrás: Facebook
Az amerikai külügy tisztviselője határozottan cáfolta, hogy az év végén hazahívnák André Goodfriendet - írja az atv.hu. Még tegnap írtuk, hogy a köztévé szerint az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének napjai meg vannak számlálva, miután kiderült, hogy december elsején az amerikai szenátus arról szavaz, hogy ki lesz az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. Thomas Melia szerint az ügyvivőt nem küldik haza az amerikaiak, mivel "Goodfriend azt a munkát végzi Budapesten, amivel a miniszter és az amerikai elnök megbízta."

Tegnap a valasz.hu-ra hivatkozva írtuk, hogy Goodfriend ott volt az internetadó elleni tüntetésen, sőt a baloldali, liberális értelmiség zártkörű összejövetelére is elment. André Goodfriend személyesen látogatott ki az internetadó elleni tüntetésre. Fotókat is készített és feltette az internetre. Ez volt az a demonstráció, amelynek a végén megdobálták a Fidesz székházát - emlékeztet a híradó.hu. Thomas Melia, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára szerint azonban az ügyvivő csak a munkáját végezte.

Az amerikai külügy tisztviselője az ATV-nek adott interjújában határozottan cáfolja az M1 Híradó azon értesülését, miszerint december elején hazahívhatják Magyarországról André Goodfriendet. Az amerikai kormányzati tisztviselő szuperlatívuszokban beszélt az amerikai ügyvivőről.

Szerinte Goodfriend egyike a leglenyűgözőbb, legtekintélyesebb diplomatáknak, aki az amerikai diplomácia számára olyan fontos helyszíneken szolgált mint Oroszország, India, Izrael vagy Szíria. Hozzátette: Goodfriend azt a munkát végzi Budapesten, amivel a miniszter és az amerikai elnök megbízta.  

„Az az állítás, miszerint (Goodfriend) részt vett egy demonstráción nem teljesen igaz. Elment megtekinteni egy tüntetést, találkozott a részvevőkkel, kisebb-nagyobb csoportokkal, kormánypártiakkal és kormányellenesekkel, olyanokkal is, akiket nem érdekel a politika: tehát pontosan azt tette, ami a munkája. A főnökei nagyon nagyra értékelik itt Washingtonban” - nyilatkozta Melia az atv-nek.

Szavaz a szenátus a nagykövetjelöltről
Mint a Népszava is megírta, az amerikai szenátus december 1-jén szavaz a budapesti amerikai nagyköveti posztra pályázó Colleen Bradley Bell kinevezéséről. Bellt, aki Barack Obama újraválasztási kampányának egyik nagy adománygyűjtője volt, tavaly novemberben jelölte a Fehér Ház.
Két másik politikai kinevezett jelölttel együtt idén februárban hallgatta meg a szenátus külügyi bizottsága, mindhármuk felkészültségével akadtak gondok. Washingtonban ennek kapcsán kiújult a vita arról, helyes-e karrierdiplomaták helyett adománygyűjtőket nagyköveti posztra delegálni. Mivel a félidős választások nyomán januártól kisebbségbe kerülnek a demokraták a szenátusban, az új kongresszus hivatalba lépését követően a három bírált jelölt megerősítésére csekély esély lenne.
A Washington Post jelentése szerint Harry Reid, a szenátus demokrata többségi vezetője feltehetőleg biztos abban, hogy meglesz a szükséges 51 szavazat Colleen Bell, illetve az Argentínába készülő Noah Mamet kinevezésének jóváhagyásához. Az oslói nagykövetjelölt nevét nem terjesztették fel szavazásra.

Tüzérségi lövedéket találtak Törtelen

Lezárták a Pest megyei Törtelen a Kossuth Lajos utca egy 200 méteres szakaszát kedden, miután második világháborús tüzérségi lövedéket találtak vízelvezető árok ásása közben.

Tíz házat kellett elhagyniuk az ott lakóknak a robbanótest azonosításának idejére.

Tüzérségi lövedéket találtak Törtelen

Lezárták a Pest megyei Törtelen a Kossuth Lajos utca egy 200 méteres szakaszát kedden, miután második világháborús tüzérségi lövedéket találtak vízelvezető árok ásása közben.

Tíz házat kellett elhagyniuk az ott lakóknak a robbanótest azonosításának idejére.